Mirela Orban, la Palatul Culturii Bistriţa

Gheorghe Mizgan

La Palatul Culturii din Bistriţa a avut loc lansarea cărţii de poezie ,,Buzunare pentru răvaşe netrimise’’, având ca autor pe poeta şi pictoriţa, Mirela Orban. După primul volum individual de poezie intitulat ,,Sub arcade, secunda’’, volum apărut la Editura Art Book în 2011, Mirela Orban semnează volumul ,,Buzunare pentru răvaşe netrimise’’, Editura Colorama, 2017. Ilustraţia copertei I cuprinde o reproducere după tabloul ,,Răvaşe netrimise’’, acrilic pe pânză, autor Mirela Orban, întregind valoarea cărţii. Volumul este structurat în două părţi: ,,Poema non grata’’ şi ,,Nu ştiu să mor’’şi începe cu poemul ,,Drumul până la tine e tot mai lung’’ aflat în afara celor două capitole.
Întâlnirea a fost deschisă de preşedintele Societăţii literare ,,Conexiuni’’, prof. Zorin Diaconescu. Poetul Alexandru Cristian Miloş a prezentat câteva date bio-bibliografice ale poetei Mirela Orban, continuând cu citirea unor fragmente din prefaţa cărţii, ca în încheiere să prezinte câteva păreri pertinente legate de conţinutul cărţii lansate. Prefaţa la carte cât şi consemnările de pe coperta a III-a şi a IV-a aparţin Emiliei Poenaru Moldovan, coordonatoarea colecţiei ,,Cercul Literar de la Cluj/poezie’’ a Editurii Colorama. Din aceste consemnări am aflat că Mirela Orban ,,...şi-a consolidat în ultimul an apartenenţa la familia autorilor care scriu POEZIE, prin participarea la evenimente şi reviste de prestigiu cum sunt: Cenaclul UBB Cluj, condus de Ion Mureşan şi Revista Convorbiri literare, condusă de Cassian Maria Spiridon. ,,Poezia este măreţia unei clipe, pictată pe pânza minţii cu penelul muiat în suflet’’ îşi defineşte poeta crezul artistic.’’.
Moderatorul evenimentului, Zorin Diaconescu, într-o încercare de-a demonstra profunzimea generală a poemelor, a declarat că va citi la întâmplare un vers din carte. Din poemul ,, Se alătură insomniacilor de la miezul nopţii’’ a citit versul ,,ascultă jazz şi trage pe nas praf de stele’’, povestindu-ne despre libertatea scrisului de azi în comparaţie cu cenzura din epoca trecută. Printr-o reacţie rapidă şi scurtă, scriitorul Radu Salvan a pus sub semnul întrebării întâmplarea alegerii versului. Provocată de tema ,,insomniacilor’’, scriitoarea şi pictoriţa, Victoria Fătu Nalaţiu a subliniat că, creatorii care tind spre genialitate au demoni şi, datorită pasiunii şi practicării în artele plastice, poezia Mirelei Orban este bogată în imagini vizuale.
Scriitorul Niculae Vrăsmaş, de profesie inginer geolog, a vorbit de primul eveniment în care a cunoscut-o pe poetă, amintind şi de portretul său pictat de către ea, ca în final să citească poemul ,,Despre pietre’’ din care vă prezint un fragment: ,,pe piatra ta cina are alt gust/ praful se aşterne într-un fel/ adevărul se încheagă dintr-un alt sâmbure/ [...] pietrei mele nu îi lipseşte nici un colţ/ câteva cicatrici de vărsat de vânt şi cuvânt/ netezite de lăuntrice ploi/ luminează’’. Poetul Gheorghe Mizgan a citit, din a doua parte a cărţii, frumosul poem ,,Între florar şi răpciune’’, iar din prima parte ,,Poem tăcut’’. Din cartea ,,Răvaşe din sertar’’, Editura Vatra veche, Târgu Mureş, 2018, autorul Gheorghe Mizgan a citit două catrene aflate sub titlul ,, Buzunare pentru răvaşe netrimise’’, ca răspuns la volumul de poeme lansat azi, dar primit cu autograf din partea Mirelei Orban în 12 octombrie 2017, menţiune regăsită şi în subsolul paginii cu această dedicaţie.
Dintre persoanele apropiate autoarei au mai vorbit despre poezie Cristina Muşină şi Adriana Stratulat. Poeta Mirela Orban ne-a citit din creaţie şi ne-a vorbit despre crezul ei artistic, generând o atmosferă literară plăcută prin care noi, participanţii, am avut doar de câştigat. Au mai luat parte la dezbaterile literare, pe marginea volumului lansat,
scriitorii Victor Ştir, Ştefan Veşcari, Alexandru Dumitru Bar, Lucreţia Bucur, Maria Blaga, Corina Negrea şi Gheorghe Şteţco.
Pentru derularea, înregistrarea video şi imortalizarea evenimentului, la parametri optimi din punct de vedere artistic, a participat echipa tehnico-organizatorică compusă din consilier de specialitate Maria Herineanu, cameramanul Gabriel Mihăiese şi artistul plastic Lucian Dobârtă.
După finalizarea dezbaterilor a urmat sesiunea de autografe, participanţii fiind invitaţi la un moment de socializare în cadrul agapei. Întreaga asistenţă a felicitat pe sărbătorita Mirela Orban, dorindu-i mult spor în creaţia artistică literară şi plastică!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5