Ministrul Ioan Deneş: Analizăm două măsuri pentru reducerea preţului lemnului de foc pentru populaţie, TVA redus şi asigurarea transportului autorizat

 Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Regulamentul de valorificare a masei lemnoase, aprobat prin HG 55/2019, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, a vizat punerea în acord cu modificările aduse Codului Silvic făcute în Parlament anul trecut.
 
         „Deşi unii au fost reţinuţi, sceptici că în România nu va mai fi o criză a lemnului de foc, realitatea a demonstrat că aceasta, cel puţin în sezonul 2018-2019, a dispărut. Nu a mai fost o criză a lemnului de foc, dimpotrivă, nu am avut niciun moment rampele sau depozitele goale, ci a fost disponibilitate către cetăţeni cu lemn de foc şi la ora actuală avem pe stoc", a declarat ministrul Deneş.
 
         Potrivit acestuia, în perioada următoare, Ministerul Apelor şi Pădurilor va avea în vizor alte două probleme ce vor trebui soluţionate, care vizează preţul lemnului de foc pentru populaţie. „Din analiza de astăzi s-au desprins câteva concluzii pe care noi o să le avem în vedere în etapa imediat următoare, astfel încât să înlăturăm acest impediment, cât mai repede posibil, cel târziu în momentul în care oamenii vor achiziţiona lemn de foc pentru iarna 2019-2010.  În acest circuit, din momentul plecării din depozit sau rampă, până ajunge la cetăţean, apare o verigă numită intermediar, cel care transportă lemnul de foc. Dacă în depozit, lemnul de foc se vinde undeva între 200 şi 300 lei/mc, ajunge la cetăţean, dacă e mai aproape de un fond forestier important, pe la vreo 500 lei metru ster. Lemnul pe care-l cumpără de la intermediar este în metru ster, nu în metru cub. În zona de câmpie ajunge la 700 lei metru ster. Acest lucru este din cauza faptului că intermediarul îl cumpără de la depozit cu acel preţ şi îl vinde cetăţeanului, omului în vârstă, cu 500-700 lei metru ster. Anul acesta, în urma unei discuţii avute cu directorul Romsilva şi cu specialiştii din minister vom crea posibilitatea ca atunci când solicită cetăţenii achiziţionarea lemnului de foc, să aibă posibilitatea să îl cumpere cu transport inclus, la un tarif conform legii. Tot acest demers să fie unul transparent, cu factură, cu chitanţă", a declarat ministrul Deneş.
 
         O altă măsură face referire la cota TVA, în sensul reducerii acesteia. „Vom analiza această situaţie, va trebui să avem o discuţie şi cu celelalte autorităţi de decizie, iar la lemnul de foc, pentru cetăţeni, nu lemnul pentru foc- care e o denumire mult mai amplă şi generică, şi poate fi interpretat ca lemn care se foloseşte în activităţi economice- să existe posibilitatea să aibă un TVA diminuat, ca şi la alte bunuri, cum e la pâine, alte utilităţi etc.", a explicat ministrul Deneş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]