Ministrul Educaţiei: Manualele pentru clasa a V-a vor ajunge în maximum 5 săptămâni. Lansăm concurs pentru autori de manuale, nu edituri!

Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat acordul-cadru cu editurile declarate câştigătoare la licitaţia pentru achiziţia de manuale şcolare de matematică, destinate elevilor de clasa a V-a, a anunţat ministrul Liviu Pop, în cadrul unei videoconferinţe cu inspectoratele şcolare judeţene. Potrivit acestuia, pe rol la CNSC se mai află doar contestaţia privind manualele de religie (cultul ortodox).

Toate cele zece loturi care au fost contestate de luni deja se pot comanda. Într-o săptămână, de luni până vineri să avem toate manualele din cele zece loturi comandate. A rămas nesoluţionată „Religia cultului ortodox”, „Matematica” a fost respinsă la CNSC. Aşadar, toate loturile licitate sunt în procedură de comandă astfel încât în maximum cinci săptămâni cât mai avem compendiu pentru clasa a V-a, să ajungă toate manualele în unităţile şcolare”, a declarat ministrul Educaţiei.

Acesta a precizat că pentru comanda manualelor, există portalul manual.edu.ro, unde pot fi vizualizate toate manualele şcolare avizate de MEN, în formă virtuală.

Potrivit ministrului Pop, în şedinţa de Guvern de astăzi nu va figura Ordonanţa de Urgenţă cu privire la Editura Didactică şi Pedagogică, asta pentru că sunt discuţii ample la nivelul Consiliului Concurenţei. Practic, actul normativ va prevede că Editura Didactică şi Pedagogică va edita manuale, tipărirea urmând să fie făcută de Monitorul Oficial sau de Imprimeria Naţională. „Odată cu aprobarea Ordonanţei de Urgenţă, vom lansa concurs de autor de manuale, nu concurs între edituri, pe două componente, toate manualele pentru clasele VI-VIII, care sunt pe noua programă şi tot ce a rămas nelicitat pentru clasele I-V”, a menţionat ministrul Educaţiei.

În context, acesta a făcut referire şi la Legea manualului şcolar, proiect aflat în dezbatere publică la nivelul ministerului. Ministrul Liviu Pop a menţionat că există două teme majore în dezbatere, cea referitoare la manualul unic şi cea referitoare la comanda manualului prin implicarea părinţilor – elevilor – profesorilor. „În proiectul de lege noi am spus că manualul poate fi în trei forme – letrică, virtuală şi electronică, obligatoriu noi să asigurăm forma virtuală, adică acel PDF şi lecţiile virtuale, pe care le avem la manualele I-V, în timp ce forma tipărită să fie asigurată doar dacă se doreşte lucru de către părinte, elev sau profesor. Manualul nu trebuie să fie neapărat pe formă de hârtie”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ministrul Pop a mai spus că îşi doreşte ca Legea manualului şcolar să fie aprobată până la finalizarea concursului de autor de manuale. Până în aprilie-mai 2018 ar urma să fie finalizată scrierea proiectelor de carte, ulterior Comisia de evaluare – din care vor face parte şi membri ai Academiei Române, în iunie vor fi comandate de către elevi astfel încât în septembrie să fie tipărite.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5