Ministrul Doina Pană: Compensaţii din fonduri europene pentru proprietarii de păduri din parcurile naţionale

Adriana Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a anunţat, că departamentul pe care îl coordonează şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale caută soluţii financiare pentru acordarea de compensaţii proprietarilor de păduri care deţin suprafeţe pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei. Potrivit ministrului Pană, despăgubirile ar putea urma exemplul plăţilor pe suprafaţă.

          “E o problemă care mă preocupă în mod deosebit, pentru că e o problemă nedreaptă. Într-adevăr, ne mândrim cu pădurile virgine pe care le avem, mne mândrim că suntem a opta putere forestieră în Europa, ne mândrim că avem o arie mare de păduri protejate, dar e nedrept faţă de proprietari care au aceste păduri în ariile protejate.

          Vă dau o veste parţial bună. Conform dreptului românesc, dumneavoastră aveaţi dreptul la compensaţii, între 80 şi 200 euro pe hectar, în funcţie d etipul d epădurie etc. Confom dreptului comunitar, unităţile administrative-teritoriale nu se încadrează. Dreptul comunitar bate dreptul naţional.

          L a ora actuală, împtreună cu Asociaţia Proprietarilor de Păduri, cu ministrul Constantin am judecat ca aşa cum vin plăţi directe prin APIA, să existe o cotă, care să însemne plăţi directe pentru pădurile protejate, pentru exerciţiul financiar 2014-2020.   Nu vreau să credeţi că nu ne interesează, ne interesează chiar foarte mult”, a precizat Doina Pană.

          Nu mai puţin de 22 unităţi administrative-teritoriale comune din Bistriţa-Năsăud Maramureş  deţin circa 92% din suprafaţa Parcului Naţional Munţii Rodnei, în repetate rânduri primarii arătându-şi nemulţumirea faţă de mai toţi miniştrii Mediului care au trecut pe la Bistriţa.

          “Există deficienţe de comunicare cu primăriile proprietare de fond forestier, care deţin suprafeţe incluse în zona de protecţie strictă şi protecţie integrală, pentru care nu au fost asigurate compensaţii până în prezent, deşi sunt prevăzute în Legea 46/2008 - Codul Silvic. Neacordarea acestor compensaţii este motivul care generează tensiuni, nemulţumiri şi dispute pe această temă în cadrul tuturor întrunirilor organizate cu proprietarii, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt obligaţi să plătească din bugetul propriu cheltuielile de administrare şi pază a acestor suprafeţe incluse în parcul naţional. Cuantumul despăgubirilor pe care Statul Român trebuie să îl asigure anual proprietarilor de fond forestier, se ridică la valoarea de 7 787 950 lei”, recunoaşte Administraţia PNMR, pe site-ul propriu.

Comentarii

11/04/14 14:47
Vizitator

Solutia propusa de Doina Pana,de acordarea unor compensaţii din fonduri europene pentru proprietarii de păduri pentru protejarea parcurilor nationale este rationala. Numai ca trebuie sa vrea si "baronii locali" care nu se multumesc doar cu atat. Spre exemplu Radu Moldovan vrea sa treaca Parcul Național Munții Rodnei în administrarea Consiliului Județean Bistrita -Nasaud. Desi e la primul mandat de presedinte al CJ Raducu deja face parte din gasca baronilor locali si vrea sa praduiasca tot. De altfel, jurnalistul Radu Banciu vorbeste in editia din 9 aprilie a emisiunii “Lumea lui Banciu la B1 TV” despre anchetele din Gazeta de Bistrita in ceea ce-l priveste pe baronul PSD Emil Radu Moldovan, pe care il numeste “Dumnezeul PSD-ului in Bistrita-Nasaud.” (Vezi: http://www.youtube.com/watch?v=THnHhRyzXjI&feature=youtube...)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5