Ministrul Deneş, la Ziua Silvicultorului: E un semn de recunoaştere a importanţei acestei profesii

Cea de-a 28-a ediție a Zilei Silvicultorului a fost marcată joi, printr-un eveniment organizat, în comun, de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri.

             La evenimentul organizat la Călimănești (Vâlcea), au participat Ioan Deneș, ministru al Apelor și Pădurilor, Ilie Covrig - secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Dragoș Ciprian Pahonțu - directorul general al Romsilva, Adrian Crețu - președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, reprezentanți ai Agenției ”Moldsilva” din Republica Moldova, ai sindicatelor din silvicultură, ai Gărzii Forestiere, parlamentari, reprezentanți ai mediului academic, parteneri din sectorul forestier și reprezentanți ai autorităților locale.

            Acesta este al treilea an consecutiv când Ziua Silvicultorului este marcată împreună de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri din România, pentru a sublinia unitatea Corpului Silvic, indiferent de mediul în care activează, public sau privat.

            ”Ziua Silvicultorului a fost instituită de societate în semn de recunoaștere pentru importanța acestei profesii și pentru a evidenția prestigiul de care se bucură cei care s-au dedicat acestui domeniu”,a declarat în discursul său, Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, subliniind importanța acestei sărbători.

            Directorul General al Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu, a subliniat importanța unității corpului silvic și a meseriei de silvicultor. ”Silvicultura nu este o meserie ușoară și nici ferită de pericole. Din contră, silvicultorii își desfășoară activitatea în condiții de multe ori dificile, iar rezultatele muncii noastre se văd, de cele mai mule ori, în timp. O știm cu toții și mă folosesc de acest prilej pentru a le mulțumi tuturor colegilor silvicultori din țară pentru eforturile depuse”, a spus directorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

            Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată în 1991 și legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, de întregul Corp Silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.

            În continuarea acestei sărbători, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează astăzi, la sediile celor 41 de Direcții Silvice și a ocoalelor silvice din subordine ”Ziua Porților Deschise”, un eveniment prin care toți cei interesați de silvicultură pot afla ce presupune meseria de silvicultor, complexitatea activităților derulate de colegii noștri, precum și modul în care se gestionează durabil pădurea.

            Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului și asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în proprietatea unităților administrative sau în cea privată. Asociația Administratorilor de Păduri din România este o organizație profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice a pădurilor private.

 

Comentarii

08/06/18 11:24
Cititor

Domnule ministru ,
" OPRITI JAFURILE DIN PADURI " egal ca-s de la stat ori particulare .
Modificati legea silvica si luati inapoi administrarea padurilor de catre stat prin structuri calificate si bine organizate, ca particularii nu vor nici paza , nici adminitrare eficienta, nici productie silvica de specialitate... nici.. nici... nici... nimic altceva decat sa le taie pe toate si sa le vanda la straini .
Opriti aceasta " hemoragie " nationala , ca vom ramane fara paduri in Romania ! Deja azi-maine, vom ramane fara fagi si fara molizi in Romania ( si cate alte specii ) .
La fel si cu forma de gestionare si administrare a fondului cinegetic al tzarii . Desfiintzati forma " atribuirilor directe " si preluati inapoi gestionarea si exploatarea faunei cinegetice si silvicole, ca fac scu.la mare niste neaveniti, se imbogatesc pe seama avutiei nationale, fara sa investeasca nici un ban in hrana animalelor, fara sa ia nici un fel de protectie a terenurilor si animalelor populatiei din aceste areale si efectiv ati dat mana libera la '" distrugerea si secatuirea tzarii " , in loc sa valorificati Dvs aceasta avutie, sa obtinem NOI STATUL ROMAN profitul acestei valori inestimabile ... si nu acesti " smecheri ai sistemului " ... a caror degete stiti bine cine le " linge " in " cota parte " ! ! !
Degeaba sunt scolarizati copiii nostri in domeniul silvic si cinegetic, pentru ca efectiv nu-i angajeaza nimeni, nicaieri, deoarece toate posturile in aceste domenii sunt blocate si restructurate la maximul posibil, ptr ca "administratorilor " acestei valori nationale, nu le trebuie personal bine calificat, deoarece acestia nu vor sa le " faca jocul " a carui scop nu este altul decat " defrisarea totala a Romaniei" si " golirea ei completa de efectivele cinegetice " .
Nu sunt nostalgic dupa epoca Ceau, dar Regia Nationala a Padurilor, Apelor si mediului, mult mai bine si mai calificat stia sa gestioneze aceasta avutie nationala inestimabila , care de fapt este " plamanul " nostru national .
Nu vedeti ca nimeni nu se inghesuie la " replantarea " padurilor defrisate, ptr ca este mult mai simplu sa bagi " drujba" si camioanele cu racoantze-n padure decat " sculele " de replantare si din "defrisare " ... se poate " face scu.la " MULT mai mare decat din replantari si productie silvicola , ori mediu ambient .
Domnule ministru, de peste tot inginerii nostri silvici sunt dati afara, restructurati si determinati sa plece din tzara, sa-si ia lumea-n cap ori sa se reprofileze pe altceva, ca "smecherii sistemului prost gandit " sa poata fura , sa poata distruge si secatui tot ce mai avem inca de pretz pentru noi si sanatatea noastra publica, iar Sistemul National de Aparare al Tarii ... sta si doarme " adormit pe veci " vad ca ... nimeni nu vede... nimeni nu aude... pe nimeni nu intereseaza !
Cu toate astea, va spunem LA MULTI ANI cu bine , va dorim sanatate, putere de munca si de guvernare, astfel incat sa stopati si sa pansati ranile care ne macina si ne apasa !
Poate... ca totusi aceste randuri plictisitoare vor sensibiliza pozitiv pe cineva si cu siguranta vor irita la culme pe cei care fac scu.la mare pe seama prostiei celor aflati la guvernare , ca de fapt " prostu' nu-i cine mananca " ... !
LA MUTI ANI SILVICULTORI, LA MULTI ANI CELOR DIN MEDIUL CINEGETIC , APE SI MEDIUL AMBIENT , pe care niciodata n-as mai vrea sa va vad dispersati si dezmembrati , care incotro ... ! POATE CA TOTUSI AUDE CINEVA CEEA CE TREBUIE SA AUDA SI SA VADA ! LA MULTI ANI tuturor !

11/06/18 10:00
din Bistrita

Frumos si felicitari, dar intreb insa, de ce nici macar un inginer silvic nu este imbracat in frumoasa lor tinuta profesionala de inginer silvic si toti sunt imbracati in tinuta civila comuna ? ( pentru ca-si iubeasc atat de mult profesia , probabil ca ... )

17/06/18 09:42
cititor

Domnule ministru, daca " este un semn de recunoastere a acestei profesii " , de ce sistematic inginerii silvici sunt dati afara si posturile lor sunt restructurate pe " capete " ? Degeaba face cineva facultatea de ingineri silvici ( si alte specializari structurale ), ca nu trebuie nimanui aceasta categorie de specialisti si padurile tzarii mai mult se " exploateaza " ( sa nu zic defriseaza ) decat se planteaza si regenereaza .
De ce nu se pune piciorul in prag odata pentru totdeauna si nu se intelege faptul ca administratiile locale, satesti , composesoratele sau cum s-or numi ele, nu au bani sa le gestioneze, pastreze , regenereze si exploateze in conditii normale si doar statul roman poate face asta, in mod centralizat si specializat prin aceste Directii Silvice Judetene , care are personal calificat in absolut toate domeniile acestei " profesii " .
Particularilor, le trebuie padure ca s-o poata fura si defrisa complet si ar dori ca paza acesteia s-o faca statul pe cheltuiala sa , adica ei ar vrea totul, dar fara sa cheltuie si sa investeasca absolut nici un ban .
Reganditi domnilor aceasta stare de fapt foarte negativa din Romania, ca tot sunteti la conducerea politica in acest moment si aveti ocazia s-o faceti , ptr ca dupa ce veti fi inlocuiti ( cand roata se invarte asa cum s-a invartit de atatea ori de la Revolutie incoace ) nu se va mai putea repara absolut nimic .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5