Primim la redacţie

Militarii Veterani reclamă aplicarea discriminatorie a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat

sursa: Facebook Militarii Veterani

Atunci când România își răsplătește soldații prin indiferență!

După ce au fost obligați prin efectul legii ca la varsta de 40 ani să părăsească sistemul, fiind astfel puşi în faţa unei situaţii extrem de delicate, fără să fie pregătiţi pentru acest lucru, fără un studiu de impact, fără să fie prinşi în măsuri de reconversie profesională aşa cum prevedea legea, soldaților gradați voluntar, celor care şi-au asumat prin jurământ obligația de a apăra țara în exercitarea atribuţiilor CHIAR CU PREȚUL VIEȚII (contract plătit cu viaţa în Teatrele de Operaţii unde dintre cei 29 de militari decedaţi 21 au fost din rândul SGP, fără să socotim cei peste 100 de răniţi, din care mare parte răniţi foarte grav, nu numai fizic), această categorie profesională care este considerată în activitate 24 ore din 24 este obligată să suporte o noua umilință.
 

Ministerul Apărării, în calitatea sa de inițiator al proiectelor de legi care țin de sistemul naţional de apărare, cel care trebuia să le asigure acestora ca şi militarilor aflaţi în activitate aceleași drepturi în ceea ce priveşte recunoașterea perioadei lucrate în condiții de muncă, și reducerea vârstei standard de pensionare cu perioadă lucrată in aceste condiţii, astfel cum sunt ele prevazute la disp. art. 16 respectiv 21 din Legea 223/2015, a creat acestei categorii profesionale o nouă nedreptate, condiţionând aplicarea celor două articole numai militarilor aflați în activitate.

Un numar de 88 de persoane care au servit țara pe bază de contract au solicitat instanțelor de judecată să repare nedreptatea creată de Ministerul Apărarii prin condiționarea aplicarii articolelor 16 respectiv 21 din Legea 223/2015 de calitatea de militar AFLAT ÎN ACTIVITATE.
Inițiatorii demersului juridic acuză Ministerul Apărării de disciminare, articolele mai sus menţionate încălcând principiile pe care este fundamentată Legea 223/2015, respectiv art. 2: principiul unicității și cel al egalității. Cu alte cuvinte, deşi inițiatorii demersului juridic, care au avut în fișa postului aceleaşi atribuții, aceleași obligații e cu cei aflaţi în prezent în activitate, deşi au fost scoși din sistem, conform legislaţiei, fără drept de apel doar pentru că au împlinit vârsta de 40 ani (vârsta maximă prevăzută) sunt în situaţia în care NU BENEFICIAZĂ ca cei în activitate şi de aceleași drepturi.

Nemulțumirea inițiatorilor demersului juridic este cu privire la articolele 16 respectiv 21 din Legea 223/2015 articole prin care Ministerul Apărării încalcă principiul constituţional al egalității cetățenilor în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări prevăzut de Constituţie.

Prin articolele criticate Ministerul reglementează practic un tratament discriminatoriu foștilor militari angajati, trecuți în rezervă la vârsta de 40 de ani, din motive neimputabile lor (conf. Leg. 384/2006, art.45), față de cei în activitate, cu privire la pensiile militare (Leg.223/2015.art.21), și care la vechime egală în armată și în viața civilă, cei în activitate beneficiază de scăderea grupei de muncă, iar cei trecuți în rezerva nu. 
Potrivit principiilor care au fundamentat apariția legii 223/2015, aceasta urma să asigure tuturor participanților la sistemul de pensii militare de stat AFLAȚI ÎN ACEEAȘI SITUAȚIE JURIDICĂ ÎN CEEA CE PRIVEȘTE DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE, un tratament NEDISCRIMINATORIU.
Prevederile art.16 alin.1, tocmai discriminează aceste persoane, aflate în aceeași situație juridică, dând aplicabilitate disp. art. 21 doar persoanelor aflate ÎN ACTIVITATE.
Acuzat ca din nou ,Ministerul, s-a descotorosit de SGP intr un mod neplacut, raspunsul Ministerului a fost lapidar invocand faptul ca dispozitiile Legii 223/2015 nu sunt aplicabile celor in rezerva . 
Ironia face ca inițiatorul acestei legi ,cu dispozitiile criticate ca fiind discriminatorii si in parte neconstitutionale,sa fie tot Ministerul Apararii care evită, in răspunsul la solicitarea de recunoastere a acelorași drepturi și pentru SGP sa și asume faptul ca din nou ,aceasta categorie profesionala a fost uitată!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5