În cadrul seminarului L.D.E.S.P.

Militarii Brigăzii 81 Mecanizată instruiţi pentru teatrul de operaţii din Afganistan

Timp de trei zile s-a desfăşurat, la Cercul Militar Bistriţa, seminarul „Leader Development & Education for Sustained Peace Program (LDESP), la care au participat militarii din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” pentru a fi instruiţi, pregătiţi profesionist de către instructori americani în vederea participării la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.
Această importantă activitate a fost organizată în cadrul parteneriatului american şi în colaborare cu Statul Major al Forţelor Terestre din România pentru a stabili strategia de acţiune în cadrul regional, geopolitic şi cultural de acţiune în zone caracteristice unui spectru complet de operaţii în zone aflate permanent în schimbare, inclusiv în Afganistan.
Cei care „au condus ostilităţile” au fost buni instructori şi moderatori, care s-au implicat în atingerea obiectivelor activităţii, colonel ROBERT TOMASOVIK din Monterai – SUA, având funcţia de şef Centru Studii Civilo-Militare şi lectorul instruirii, însoţit de către col. dr. DORIN BLAIU, locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, care au susţinut o conferinţă de presă unde şi-au exprimat punctele de vedere privind necesitatea perfecţionării şi instruirii permanente a militarilor.
Col. dr. Dorin Blaiu – „Acest seminar are două grupe de instruire, una pentru militari şi una pentru subofiţeri şi ofiţeri.
El este destinat operaţiilor din Afganistan în ceea ce priveşte economia Afganistanului, aspectele politico-militare din Afganistan, infrastructura din acea ţară şi nu în ultimul rând planificarea şi conducerea unor operaţii specifice reformei de insurgenţă şi de sprijin a populaţiei afgane, să translatăm experienţa noastră armatei afgane, care trebuie să-şi ia soarta în mâini şi să asigure securitatea statului”.
Răspunzând întrebării a precizat: „Nu plecăm încă în Afganistan. Noi trebuie să fim permanent pregătiţi pentru a fi gata pentru orice misiune, conform legislaţiei în vigoare şi trebuie să îndeplinim orice misiune în orice loc şi la orice oră.
Avem privilegiul să avem instructori americani care ne împărtăşesc din experienţa dânşilor în tot ceea ce priveşte complexitatea unui teatru de operaţii specific Afganistanului”.
Răspunzând amabil la o întrebare colaterală, col. dr. Dorin Blaiu a precizat: „Situaţia din Coreea de Nord nu cred că va aduce instabilitate în zona asiatică”.
Col. TOMASOVIK ROBERT a punctat câteva obiective, şi-a exprimat satisfacţia de a lucra cu militarii români care sunt bine pregătiţi şi buni profesionişti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]