”Hai să facem un milion ! Dă gratis un telefon!”

Mesaje ecologiste puse în scenă de Patrula de Reciclare de la CSEI 1 Bistriţa

Toți putem contribui la recordul ecologic al tinerilor din Patrula de Reciclare, doar debarasându-ne de deșeurile electrice! Preșcolarii, elevii și profesorii din programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare au reușit să convingă românii să colecteze responsabil peste 850.000 de kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) până astăzi.

La Bistrița, campania ”Hai să facem un million ! Dă gratis un telefon !” s-a lansat cu o premieră a unei mini-piese de teatru a Patrulei de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.1, intitulată ”Pentru un pământ în floare”.

„În limitele impuse, cu resursele existente, într-un ritm propriu, bazați pe convingerea că toate au un început, ne dorim să facem singuri ceea ce așteptăm de la alții, respectiv să contribuim activ la protecția mediului înconjurător. Prin colectarea deșeurilor electrice și educarea elevilor noștri în acest spirit ecologic, sperăm să oferim întregii comunități din care facem parte un nou început !”, a declarat prof. Vass Imola Doris, director al CSEI Nr.1 Bistrița.

Agenții și dascălii Patrulei lansează un apel fiecăruia dintre noi să scăpăm de aparatele electrice vechi sau defecte sunând gratuit la TelVerde 0800 444 800. Cu sprijinul membrilor comunităților, care devin Suporteri, Patrula de Reciclare va atinge curând un milion de kg de DEEE colectate la nivel național.

Pentru a atinge această performanță, o parte dintre agenții  Patrulei de Reciclare CSEI nr.1 Bistrița au creat mini-piesa de teatru de păpuși și marionete ”Pentru un pământ în floare”. Teodora Popescu, profesor coordonator al Patrulei de Reciclare CSEI nr.1 Bistrița a scris scenariul piesei și i-a îndrumat pe copii în interpretare. Agenții implicați în realizarea piesei sunt Mureșan Iuliana, Covaci Roxana, Ciucurean Andrada, Sima Valentin, Borzei Ionuț, Moldovan Roxana, Ruști Ionuț, Cozac Andrei, Bogâldea Dorin, Murșa Andreea, Trifan Mihai, Măjeri Daniel, Dura Mariana.

Patrula de Reciclare ne oferă, fiecăruia dintre noi, prilejul unic de a contribui la un record ecologic fără niciun efort : doar sa scăpăm civilizat de deșeuri pe care, oricum, legea ne obligă să le trimitem la reciclare. Tinerii care au realizat o asemenea performanță merită susținerea noastră pentru a face acest pas important. De fapt, ei ne ajută pe noi,  ”cei mari”, să înțelegem că grija față de natură e mai mult decât o temă la modă. Avem responsabilități pe care nu le conștientizăm pe deplin, cum ar fi recuperarea decalajului îngrijorător față de normele europene în ceea ce privește colectarea deșeurilor electrice. Acest decalaj poate aduce mari penalități plătite din bugetul statului. Ce credeți ? Aceste amenzi înseamnă taxe mărite, deci, până la urmă, vor fi ”decontate” de fiecare dintre noi, ”din buzunar” spune Alexandra Arnăutu, managerul programului.

Toți cei care predăm deșeuri electrice printr-un apel gratuit la TelVerde 0800 444 800 în beneficiul Patrulei de Reciclare creștem șansele echipelor participante - din fiecare județ și din București - la unul din premiile naționale ale ediției.

Există și câteva ”bonusuri” cum ar fi faptul că, prin acest gest, contribuim direct la atingerea unui record în educația de mediu din România. Apoi, dovedim că suntem capabili să respectăm standardele europene de mediu. De asemenea, ne debarasăm legal și responsabil de deșeuri periculoase, cu potențial toxic și, poate cel mai important avantaj este că facem un act de solidaritate cu acești tineri, oferind un exemplu celor din jurul nostru.

”Prin susținerea acestui program, vrem să încurajăm elevii, dovedindu-le ca implicarea lor în comunitate și initiațivele lor pot produce cu adevărat efectul la care speră, că pot contribui concret la ecologizarea locului în care trăiesc. În plus, cred că este important ca noi, companiile private, să susținem practica voluntariatului în rândul profesorilor și elevilor, un exercițiu care formează conștiința civică” spune Ionel Volintiru, director general al Medicarom, unul din Suporterii Patrulei.

Firmele sau instituțile pot obține statutul de Suporter Oficial al Patrulei dacă aleg să caseze deșeurile electrice din gestiune în beneficiul copiilor și să dea mai departe mesajul lor. Patrula de Reciclare reprezintă un proiect de responsabilitate socială fără costuri pentru orice companie și instituție.

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5