Mesaj cultural transmis lumii din Bistriţa - România şi Ourense – Spania

Preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor IGF, dr. Dorel Cosma, alături de vicepreşedintele Antonio Vinas, din Spania, au realizat un proiect în cadrul căruia au fost transmise mesaje culturale către întreaga lume din cele două oraşe.
Evenimentul, transmis pe zoom, a avut loc weekend-ul trecut, având ca scop promovarea culturii cu toate laturile ei, urmând ca pe viitor să fie asemenea manifestări şi din alte ţări membre ale IGF.
Nu a lipsit prezentarea, în cadrul unor filmuleţe, a reperelor istorico-culturale ale celor două oraşe, iar apoi, pornind de la folclor, au fost dezvoltate şi prezentate momente de literatură, teatru, artă plastică, cafe concert etc. În cadrul evenimentului, s-a vorbit despre situaţia actuală prin care trece lumea şi de modalitatea de promovare a culturii în vremurile pandemiei.
Folclorul din cele două ţări a fost într-un dialog al tradiţiilor, prin momentele oferite de Orchestra Profesionistă „Cununa de pe Someş”, sub bagheta lui Alexandru Demeter şi a soliştilor Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Dina Vărărean şi Marian Predescu – din partea României, iar din Spania Ansamblul folcloric din Ourense.
Partea literară din Bistriţa a fost susţinută de Societatea „Conexiuni”, prin Dorel Cosma, Menuţ Maximinian, Zorin Diaconescu, Elena M. Câmpan, şi a preoţilor Vasile Beni şi Nicolae Feier.
Discuţia a continuat şi cu elemente de teatru pentru copii prezentate de către Teatrul „Alexandru Misiuga”, regizor Cornelia Apostol, iar din partea spaniolă un moment de pantomimă.
Manifestarea s-a colorat cu muzica de cafe concert din repertoriul celor două orchestre. Nu a lipsit arta plastică, prezentată de către Lucian Dobârtă.
Maestrul coregraf Teodor Puşcaş a vorbit despre activitate Ansamblului „Cununa de pe Someş” la 50 de ani de activitate.
Dintre mesajele de salut şi prietenie amintim pe cele ale preşedintelui Regiunii Galiţia şi ale primarului Bistriţei, Ioan Turc. Activitatea a fost moderată, din partea română, de către managerul Palatului Culturii, Dorel Cosma şi Mihai Berbunschi, iar din partea spaniolă a vicepreşedintelui IGF, Antonio Vinas.
În urma vizionării în mediul online de către mii de privitori, au venit mesaje frumoase, atât din partea celor două ţări partenere, cât şi din alte zone ale lumii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5