Meningita pneumococică - o formă gravă de infecţie a sistemului nervos central

În România au fost semnalate, în ultimele zile, cazuri de meningită pneumococică la copii mici. Aceste cazuri nu sunt singulare – anual sunt diagnosticaţi şi spitalizaţi copii cu meningită, o inflamaţie a foiţelor ce învelesc creierul.

Meningita pneumococică - determinată de Streptococcus pneumoniae sau pneumococ - se întâlneşte mai ales la copiii mici, fiind o formă gravă de infecţie a sistemului nervos central, uneori fatală. 80% dintre cazurile de meningită pneumococică se vindecă, jumătate dintre ele fără probleme serioase . Totuşi, este una dintre cele mai periculoase forme de meningită, supravieţuitorii prezentând un risc crescut de complicaţii ulterioare, cum sunt pierderea auzului sau leziuni ale creierului.

Bacteria care produce meningita pneumococică produce şi alte forme de boli, precum otite medii sau pneumonii, toate fiind prevenibile prin vaccinare. In lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual pe fondul bolilor pneumococice, jumătate dintre aceştia fiind copii cu vârsta mai mică de 5 ani . De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră ca boala pneumococică este responsabilul numărul 1 pentru mortalitatea infantilă în întreaga lume, iar vaccinarea este singura alternativă viabilă de prevenire a bolii pneumococice.

Pneumococul se transmite pe cale aeriană, directă (prin strănut, tuse, contact) sau indirect, prin praf contaminat. Sezonalitatea cazurilor de boli pneumococice urmează un model similar cu cel al altor boli respiratorii. Cele mai scăzute rate au fost observate în timpul verii, acestea crescând rapid la debutul toamnei şi iernii.

“Ceea ce noi, doctorii, le recomandăm părinţilor pentru a-şi proteja copiii, mai ales în această perioadă, este să ia măsuri de prevenţie. Alături de măsurile elementare de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor şi a alimentelor, vaccinarea precoce, încă de la vârsta de sugar, este o metodă eficientă de protecţie împotriva infecţiilor pneumococice”, a spus Prof. Dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

În România vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a creşte protecţia împotriva bolilor pneumococice invazive, precum meningita, dar şi împotriva otitei medii. De la lansarea vaccinurilor, câteva zeci de mii de copii au fost imunizaţi împotriva pneumococului. Multe dintre ţările din vecinătatea României, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programul naţional de imunizare. În România, costul vaccinării este suportat de către părinţi.

Iata mai jos detalii şi despre alte boli produse de pneumococ:

Otita medie - Episoadele de otită medie pot apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea în copilărie, între 3 luni şi 3 ani. Otita medie acută este caracterizată de apariţia rapidă a simptomelor sistemice sau ale urechii medii, incluzând unul sau mai multe din urmatoarele: otalgie, otoree, febră, iritabilitate, anorexie, vărsături. Cea mai comună complicaţie a otitei este pierderea temporară a auzului.

Pneumonia pneumococică - Simptomele caracteristice sunt: debut brutal, cu febră ridicată (> 39C), frisoane, tuse, junghi toracic. În general este localizată la nivelul lobului inferior al plămânului; bronhopneumonia este mai frecventă la copii şi vârstnici. In general, după o terapie cu antibiotice eficientă, vindecarea survine în 2-3 săptămâni.

Despre meningita

Cel mai adesea, virusurile şi bacteriile sunt răspunzătoare pentru inflamaţia meningelui (învelişul care protejează creierul şi măduva spinării), producând aceasta boală.

Sub formă sa virală, meningita e provocată de virusuri care trăiesc în mod normal în intestin, în timp ce meningita bacteriană este cel mai des cauzată de bacterii precum Haemophilus influenzae, Neisseria meningitidis, Listeria monocytogenes sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul).

GlaxoSmithKline – una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanțială activitate de cercetare și dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătățirii calității vieții oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult.

Contact: Adelina Nedelcu, Brand PR Executive 0732.307.274 [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5