MEMORII DE VACANTA:TASULEASA

Soc. Mirela Parker

Se vorbeste prea mult sau prea putin despre Tasuleasa Social. Se strabate drumul catre habitatul ei sau se trece pe linga, cu masina sau cu gindul. Are rezonanta intre cei care au ales ca valori de viata responsabilitatea, prieteneia, solidaritatea. Total ignorata de cei care nu vad in ceea ce se intimpla acolo un profit imediat. Adica este un loc viu, care provoaca reactiile cele mai diverse, creste, se dezvolta, hraneste constiinte.
Am fost si noi – in ultimele zile de vacanta – la Tasuleasa; noi – un grup de copii si tineri, insotiti de reprezentantii partenerilor din proiectul „Mediu plus sau minus Sanatate” derulat de asociatia Ascendent cu sprijinul Primariei Municipiului Bistrita. A fost o excursie tematica, cu scopul de a vedea unul din exemplele de bune practici in domeniul educatiei pentru mediu. Si ce am descoperit acolo?! Un loc in care actiunile se desfasoara pe mai multe directii: impaduriri, dezvoltarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor sau construirea unui traseu turistic, implementarea pedagogiei protectiei mediului. Locul unde indicatorii de succes sunt multiplicarea celor invatate acolo in familie, scoala sau in comunitatile in care traiesc voluntarii. Sau cel al promovarii solidaritatii sociale, trezirea comunitatilor prin voluntarii ei, intrucit problemele de mediu nu pot fi despartite de cele sociale. Dar si cel al asumarii culturale caci intr-o comunitate, cultura nu inseamna doar sa apreciezi o opera de arta, ci sa ai grija de cei patru metri patrati din jurul tau si dincolo de ei, sa traiesti curat, sa ii respecti pe ceilalti si sa dai "Buna ziua!".
„Pădurea Pedagogică" este un loc în care tinerii şi copiii de peste 10 ani pot acumula cunoştinţe practice despre mediu, într-un mod jucăuş şi prietenos. Pădurea cu pricina se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi conţine elemente practice care îi ajută pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă. Un loc uimitor!
În „Pădurea Pedagogică” natura devine un obiect de studiu care ne poate spune multe nu doar despre copaci şi apă, ci şi despre comportamentul nostru şi relaţia dintre oameni. Lucru de altfel mult apreciat si de elevii de la Liceul Gymnasium Penzberg – Germania, care in ultimii doi ani, au reusit sa demonstreze ca distanta, varsta, banii si statutul social nu sunt un impediment atunci cand crezi in dezvoltarea unui proiect si iti doresti asta cu adevarat. Astfel, in acest an, 15 tineri din Penzberg insotiti de profesorii lor coordonatori au venit la Tasuleasa unde, timp de o saptamana si-au pus in practica proiectul gandit in orele de geografie si fizica. Proiectul a constat in construirea a patru module de energie alternativa: o mini hidrocentrala, o mini eoliana, un panou solar si inca un dispozitiv care produce energie electrica prin miscare - acesta din urma oferindu-le copiilor posibilitatea de a produce energie folosindu-se de propriile forte. Pentru proiectul lor, adolescentii germani au facut economii, si-au impus restrictii pentru a aduna banii necesari cumpararii materialelor, si-au largit baza teoretica.
Aceste patru module ale elevilor germani, au venit in completarea celor douazecisinoua de elemente deja existente in Padurea Pedagogica. Toate impreuna ilustreaza excelent realatia care ar trebui sa existe intre om-padure-apa. Acum, oricine poate vedea utilizarea practica a vantului, a soarelui si a apei. Da, toate structurile pedagogice din padurea de la Tasuleasa reprezinta un model de bune practici cu rolul de a completa cunostintele tinerilor dobandite la scoala, oferindu-le acestora nu doar partea teoretica cit mai ales partea practica a lucrurilor invatate.
Exemplele de aici – made in Germany sau autohtone – demonstreaza ca se poate face scoala altfel si ca metodele de educatie nonformala merita utilizate in programele de educatie din Romania. Noi – ca si multi altii care s-au perindat pe la Tasuleasa Social - recunoastem si promovam valorile de aici, ne bucuram sa regasim principiile si tehnicile de educatie pe care le exersam si noi in diferite contexte, dar ramane o intrebare: pe cand multiplicarea si sustinerea acestor initiative intr-un mod coerent si sistematic, macar intr-o singura scoala?
Ma gindesc, ca mai avem de asteptat pina cind se vor forma generatii in spiritul implicarii reale si al voluntariatului autentic, asa cum au facut adolescentii din Germania: sa-ti pui neuronii in priza studiind, sa-ti folosesti corpul si energia lui impreuna cu pretiosul timp liber si pe deasupra, sa mai faci si economii din banii tai de buzunar pentru a da viata unui vis ... in alta tara! Da, la Tasuleasa se intimpla multe lucruri bune. Cit pentru toata Romania – imi vine sa zic!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5