Martiri sub steaua lui David

Comunitatea Evreilor din Bistriţa, condusă de Fredi Deac, alături de Societatea de Concerte, manageriată de Gavril Ţărmure, au comemorat, la Sinagoga Mare, împlinirea a 65 de ani de la încartiruirea şi maltratarea evreilor Bistriţei în Ghetoul de pe Dealul Dumitrei, precum şi a deportării a peste 7500 de evrei la Auschwitz şi Virkenau. „Comemorăm nu numai pentru că rănile deschise din inimile noastre mai sângerează. Comemorăm nu numai spre a astupa gura oricărui antisemit care ar mai îndrăzni să ridice capul. Comemorăm pentru că evocăm o jale care e a tuturor oamenilor de bună credinţă pentru că suntem uniţi într-un doliu comun, într-o voinţă comună de a bara calea fascismului şi a intoleranţei oriunde s-ar ivi şi orice mască ar purta”, se arată în discursul eminenţei sale dr. Moses Rosen, fost Şef Rabin al Cultului Mozaic din România. După cuvântul preşedintelui Fredi Deac, a urmat Iancu Isidor, oficiant de cult, cu o rugăciune de comemorare pentru odihna sufletelor celor dispăruţi. Au luat cuvântul Oliver Lustig, fost deportat şi supravieţuitor al Holocaustului, vicepreşedinte al Asociaţiei Evreilor Victime a Holocaustului din România, care are publicate peste 15 volume de specialitate; dr. Illyes Istvan – consilier local; Ioan Turc – preşedinte PNL; viceprimarul Florin Găurean. Partea muzicală a fost asigurată de un recital la vioară şi pian, susţinut de Mirela Capătă şi Marius Popescu din Cluj-Napoca, cu Sonata I în sol major şi Sonata II în la major de Johannes Brahms.

Un punct aparte l-a constituit lansarea volumului „Martiri sub steaua lui David”, ediţia a II-a, variantă româno-engleză, carte semnată de Ion Moise şi Titus Zăgrean, apărută sub egida Editurii Charmides, manageriată de Gavril Ţărmure.

Cartea are la bază documente de arhivă sugestive, dar mai ales mărturiile unor supravieţuitori scăpaţi din lagărele de exterminare, aducând în faţa noastră o realitate tragică, insolită, crudă. Fotografiile care însoţesc volumul sunt de un impact vizual cutremurător. Au vorbit despre acest volum Gavril Ţărmure, Victor Ştir, Ion Moise şi Titus Zăgrean. În ultima parte a manifestării s-a vernisat expoziţia de pictură şi sculptură semnată de Teo şi Ştefan Pelmuş, alături de Ion Tugearu, dublate de prezentările poetei Adriana Rodica Barna şi a istoricului Vasile Duda.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5