Marea unire a românilor din Serbia !

De ziua micii uniri trec pe la birou deși e zi liberă și găsesc la intrare spre birou pe o masă în hol corespondența. Intru în birou și încep să desfac plicurile. Unul din ele poartă cunoscuta și tradiționala inscripție SLA Tibicus, provenind de la bunul meu prieten, Vasile Barbu din Uzdin, Voivodina. Desfac plicul și constat că în plic se află: Raportul de muncă al Societății Literar – Artistice „Tibicus” pentru anul 2016, Programul activităților pentru anul 2017, Revista de cultură și spiritualitate românească, FLOARE DE LATINITATE, nr.2(51)/2016, editată de Consiliul Național al Românilor din Serbia – Novi Sad și publicația lunară TIBISCUS nr.12/ dec 2016, editată de către Societatea Literar Artistică „Tibiscus” din Uzdin – Voivodina. Pe prima pagină îmi atrage atenția un titlu A fost constituită Uniunea Românilor din Serbia. După ce am citit conținutul articolului, am recitit titlul și nu-mi venea a crede ca în sfârșit românii din această țară au reușit acest lucru.
Instituția pe care o conduc, are relații de prietenie și schimburi culturale încă din anii 1997 – 1998 și cunosc destul de bine situația acestor români. Dacă confrații noștri din ProvinciaAutonomă Voivodina, se bucură de drepturi depline, nu același lucru pot spune despre confrații noștri din Valea Timocului, care au fost obligați de autoritățile sârbe să se autointituleze VLAHI, adică ceva ce nu există. Sincer mă bucur pentru această mare reușită și că nu întâmplător a fost aleasă și localitatea Cladova, situată la intrare pe Valea Timocului, dinspre Porțile de Fier.
Este un lucru minunat, fapt pentru care am să redau textul integral din Tibiscus:
„Joi, 1 decembrie 2016 – ziua Marii Uniri și Ziua României a fost marcată de românii din Serbia, la Cladovo, în incinta Centrului Cultural Românesc prin UNIREA FRĂȚEASCĂ a mediului asociativ românesc din Serbia de Răsărit (Timoc, Valea Moravei) și Voivodina (Banat). Un act istoric în istoria modernă a românilor din Serbia îl constituie și reprezintă înființarea alianței românești UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA – UNIJA RUMUNA SRBIJE (URS).
La fondarea federației românești au aderat 12 organizații și asociații. Anume: Românii Independenți din Serbia ( președintele – dr. Dorinel Stan), Asociația „Uniunea Românilor” (președinte – LiubomirBrândușanovici) Renașterea Românilor din Serbia (președinte VladaSavici), Asociația „Familia” (președinte – Traian Trifu – Căta), Asociația „Banatica” ( președinte Octavian Suciu), Inițiativa Românilor din Serbia (președinte – Boian Barbuțici), Centrul Cultural Informativ al Românilor (președinte – Daniel Petkovski), Uniunea Românilor din Serbia „Dunărea” (prședinte – BoikoStankovici), Agenția pentru Informarea și Documentarea Românilor (președinte – ZoranSibinovici), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia ( vicepreședinte – Cristian Cacovan), Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunarea” ( președinte – Bane Krăciunovici) și Curcubeul (președinte – Sașa Iovanovici).
Evenimentul a fost onorat de prezența numeroaselor oficialități, oaspeți și invitați, reprezentanții Ambasadei României la Belgrad, Bisericii Ortodoxe Române din Serbia, a senatorului Ioan Iovescu, a primarului orașului Cladova, RadisavȚuțulanovici, președintele AGIRO – Viorel Dolha și a lui George Pterovici, președintele Asociației Studenților Timoceni, a lui MiloșJurjevici, președintele Asociației Studenților Timoceni din Timișoara precum și a altora.
Adunarea de constituire a URS – ului a fost urmărită de DIGI 24, TVR Craiova, Cuvântul Libertății, Radio România, Revista „Familia” și Glasul „Cerbiciei”.
Cei 54 de delegați prezenți la Adunarea Constitutivă a Uniunii Românilor din Serbia (URS), au ales prin vot direct organele de conducere cu mandat de doi ani. În calitate de președinte a fost ales AlexandărNăidanovici, vicepreședinte – dr Dorinei Stan și secretar – LiubomirBrândușanovici. Asociațiile constitutive vor delega un reprezentant în Consiliul de Conducere al URS – ului. La asocierea Uniunii Românilor din Serbia (URS) pot adera și alte organizații cu prefix românesc.
1 Decembrie 2016 reunește pentru întâia oară societatea civică românească, într-un puternic nucleu pe ambele maluri ale Dunării, care va apăra interesele majore ale românilor din Serbia. O singură voce românească reprezentativă pe întreg teritoriul Serbiei.”
Viață lungă și succes le urăm și noi!
A consemnat Al.Câțcăuan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5