Maraton literar la Serile de la Casa Poetului

Dedicate împlinii a 200 de ani de la naşterea poetului Andrei Mureşanu, Serile de la Casa Poetului au debutat cu prezentarea volumului „Poetul Andrei Mureşanu în memoria contemporanilor” de către prof. univ. Mircea Gelu Buta, cel care a adus în faţa noastră o altfel de abordare a operei celui care se năştea la Bistriţa pe 16 noiembrie 1816. Datorită lui, oraşul nostru este oraşul Imnului Naţional, poezia „Un răsunet” fiind fredonată nu doar în anul apariţiei ei – 1848 - de către cei prezenţi pe câmpiile Blajului, ci şi astăzi de întreaga ţară.
Mircea Gelu Buta aduce documente despre fosta casă a lui Andrei Mureşanu, care era situată în cu totul alt loc, aproape de Universitatea „Babeş-Bolyai” (Apollo), şi era formată din tindă, camera dinainte şi bucătărie cu cuptor, iar spre curte avea un târnaţ cu stâlpi de lemn.
Casa a fost reconstruită într-o altă locaţie şi astăzi este filială a Bibliotecii „George Coşbuc”. În discursul său, Mircea Gelu Buta a vorbit şi despre statuia poetului Andrei Mureşanu, dezvelită mai întâi la 27 nov. 1938, în Piaţa Unirii, unde acum se află bustul lui Alexandru Ioan Cuza. În 1940, statuia este dată de pe soclu jos, în urma cedărilor teritoriale a României, este recuperată şi va fi amplasată în faţa liceului „Domniţa Ileana” din Sibiu. Revine acasă în anul 1947 şi va fi amplasată în Piaţa Centrală, acolo unde şi astăzi este admirată de bistriţeni.
În cuvântul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, a subliniat importanţa unor astfel de întâlniri, reamintind faptul că anul trecut CJ a amplasat bustul poetului pe Aleea Clasicilor din Chişinău şi anul acesta opara sculptorului Alexandru gavrilaş a fost dezvelită şi în curtea casei memoriale de la Bistriţa.
Evenimentul a continuat cu o conferinţă susţinută de Vasile Ernu, născut în URSS şi absolvent al Facultăţii de Filozofie din Iaşi. Autor al mai multor cărţi legate de literatura rusească, Vasile Ernu a captat atenţia bistriţenilor prin modul în care a vorbit despre Basarabia, despre România de dincoace şi dincolo de Prut. A urmat lansarea volumului „Cinematograful singurătăţii”, semnat de poetul Eugen Barz care este stabilit la Madrid, acolo unde are activităţi culturale în cadrul parohiei pe care o conduce.
Despre cei doi invitaţi – Vasile Ernu şi Eugen Baz – managerul bibliotecii, Ioan Pintea, spune că nu întâmplător s-au aflat la Bistriţa în cadrul amplelor evenimente dedicate la bicentenar poetului Andrei Mureşanu, prin activitatea lor fiind şi ei spirite ce aduc în faţa noastră identitatea neamului nostru.
A urmat un recital susţinut de baritonul Lucian Petrean, de la Opera Română din Cluj-Napoca. Bistriţeanul a impresionat asistenţa prin vocea lui şi repertoriul ales.
Prima seară a continut cu lansarea volumului „Frumuseţe răpitoare într-alt cer de poezie” al Victoriei Fătu Nalaţiu, proiect editorial apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean, prin Biblioteca Judeţeană. Despre cartea apărută în română, franceză, engleză şi italiană au vorbit profesoarele Gabi Rusu şi Florica Apian, surprinzând etapele creaţiei scriitoarei din Bistriţa.
A urmat seria recitalurilor de poezie, în prima seară citind Elena M. Cîmpan, care a stabilit un nou record citindu-şi o carte întreagă – „Cartea din tren” şi Nicolae Bosbiciu. Seara s-a încheiat cu recitalul susţinut de Florin Săsărman, muzica folk făcând casă bună cu poezia.
A fost prima zi cu o seară maraton, coordonatorul evenimentului, scriitorul David Dorian, alături de colegii de la bibliotecă, pregătind încă patru seri cu poezie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5