Maidanezii şi spiritul civic

Şedinţa de joi a Consiliului Local Bistriţa s-a caracterizat şi prin avalanşa de reacţii, de emoţii, pe alocuri, chiar isterice, pe care le-au trezit câinii fără stăpân.

Problema maidanezilor a captat mai bine de 30 de minute atenţia aleşilor locali, celelalte proiecte fiind adoptate, fără reacţii viscerale din partea unora şi a altora.

Rândurile de mai jos exprimă o părere strict personală. Asta înainte de a fi acuzată că pledez, ba pentru primarul Ovidiu Creţu, ba pentru consilierul PNL Dan Molnar.

Când vorbim despre animale, în speţă despre câini, suntem uşor ipocriţi. Încearcă să zici ceva împotriva acestor animale, şi o să te pomeneşti automat catalogat drept cel mai mare duşman al câinilor…lumea e în general iertătoare, poţi să spui ce vrei pe orice temă, de la rasism la prostii debitate din lipsă de cultură, poţi să faci paralele între Regele Mihai şi regele Cioabă, că societatea civilă din Bistriţa nu se revoltă. Totul până la câini…aici să vezi domnule, atitudine civică.

Suntem foarte dispuşi să ne scandalizăm, când vorbim despre maidanezi, şi mai puţin dispuşi să ne supere abuzurile împotriva oamenilor.

De pildă, copiii romi, în postura de cerşetori, nu stârnesc o reacţie atât de emoţională ca nişte câini vagabonzi.

E adevărat, într-o societate normală la cap, într-o ţară normală, într-o ţară europeană, la propriu, am avea şi timpul şi resursele necesare să milităm şi pentru drepturile câinilor fără stăpân.

Constat că la noi, într-o societate pe invers, cu bani puţini, resurse puţine, animale au câştig de cauză în faţa oamenilor.

Ca mai toate acţiunile publice pe tema unor subiecte emoţionante, intenţia Asociaţiei Animaterra, respectiv adresa înaintată Primăriei Bistriţa prin care se solicita colaborarea, deocamdată, verbal, în gestionarea problemei câinilor fără stăpân, le-a ridicat la fileu, unor aleşi locali, şansa de a se simţi morali.

E o situaţie, în care binele şi răul sunt departajate clar. Cine nu susţine intenţia Asociaţiei Animaterra, e rău, nu iubeşte câinii, cine este pro, e bun, e cel mai mare iubitor de câini.

De departe, cel mai onest cu sine însuşi, fără să-i pese de consecinţe, de catalogări a fost consilierul UDMR Illyes Istvan. E un punct de vedere pe care îl împărtăşesc şi eu, pentru că fundamental, ne pasă mai tare de animale, pentru că e mult mai facil, decât să ne pese de oameni.

Înainte de a atrage antipatiile celor care susţin că iubesc de nu mai pot câini, ştiu ce înseamnă să fii proprietar de câini. Şi mai ştiu, că aş fi de acord ca fiecare proprietar de câini să achite o taxă către administraţia locală, iar în schimbul acelei taxe, primăria să ofere ceva, de pildă, o locaţie, un parc destinat doar câinilor, nu un ţarc…se întâmplă acest lucru în Olanda, asta dacă tot ne ţinem că suntem europeni, şi mai nou în Braşov. Poate că aşa am avea şi o evidenţă clară a proprietarilor de câini.

Cu toate acestea, am convingerea că oricum voi fi înţeleasă greşit, aşa că redau mai jos luările de poziţii ale consilierilor locali vizavi de această problemă:

Dan Molnar, consilier PNL: Ideea de bază este una cât se poate de simplă. Încercăm să trecem peste neînţelegerile din trecut, referitoare la modalitatea de gestionare a serviciului, unde primăria a făcut certe progrese, iar Animaterra a adus numeroase critici, trebuie să vedem în ce măsură, conlucrând, colaborând, putem să prestăm servicii de o mai bună calitate.

În şedinţele de comisii au avut loc discuţii preliminare cu reprezentanţii Asociaţiei Animaterra, din care a rezultat, de principiu, încheierea unei astfel de asocieri, condiţionată evident de prezentarea unui program concret de lucru, care să dovedească capacitatea Asociaţiei Animaterra de a prelua o parte importantă a acestui serviciu, respectiv gestionarea din punct de vedere al personalului, pentru că gestionarea materială va rămâne în continuare la primărie, atât în ceea ce priveşte baza materială, cât şi în ceea ce priveşte fondurile. Evident, dacă Animaterra va reuşi să obţină nişte fonduri suplimentare, vor fi folosite în acelaşi scop.

Aşteptăm ca până la şedinţa de săptămâna viitoare, Animaterra să prezinte solicitările care au rezultat din şedinţele de comisii, iar mai apoi, să ne hotărâm dacă putem sau nu să gestionăm împreună acest serviciu.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Cu certitudine, gestionarea câinilor fără stăpân, în Bistriţa, şi în România va fi a ONG-urilor. Acelaşi lucru se întâmplă în Germania, Franţa şi în alte ţări dezvoltate din Europa.

Se ştie că am o opoziţie, la ora actuală, în a concesiona sau externaliza acest serviciu. Rămâne să vedem ce ne va permite legea care va apărea. În cazul în care actele normative care vor apărea ne vor permite, vor externaliza acest serviciu.

Avem o strategie de gestionare a câinilor fără stăpân din Bistriţa prin inventarierea lor, prin recensământ, prin microcipare a celor care au stăpân, şi sigur, că apoi cu măsuri care să conţină şi cravaşa şi tava cu jeratic să ajungem la zero câini fără stăpâni în Bistriţa.

Dan Molnar, consilier PNL: Ar fi binevenit un aviz de principiu al continuării discuţiilor. Cer consilierilor locali doar bună credinţă despre a discuta despre această posibilitate, urmând ca această asociere să fie pusă sau nu în practică.

George Avram viceprimar: Mă îndoiesc că toate aceste servicii pe care le face acum primăria le va putea face un ONG.

Gheorghe Tuţă, consilier PDL: Să înţeleg că cine pledează pentru păstrarea câinilor e dinamovist şi cine este pentru atragerea societăţii civile în gestionarea acestei probleme nu are apartenenţă politică.

Un lucru pe care îl vedem şi îl conştientizăm cu totuşi…câinii se înmulţesc. Problema necesită în continuare o îmbunătăţire, şi toată această intervenţie a acestei asociaţii am văzut-o în acest sens, şi nu în sensul, de a-i lăsa fără padoc pentru câini pe cei de la primărie.

Practic, aici e vorba de altceva, când vrem, dăm spre administrare, când nu vrem, nu avem principii, nu avem criterii, care să ne conducă spre scopul cel mai important, al eficientizării la modul general.

Am rămas surprins că domnul primar nu a sesizat un lucru primar, ca primar pe ultimul an de mandat şi viitor candidat, şi anume, acela că asociaţia dorea sprijinul domniei sale.

Ovidiu Creţu, primar: Cerem să vină cei care au demonstrat că au făcut acest lucru cu succes, respectiv administrarea unui serviciu, cum sunt câinii fără stăpâni.

Ori, Animaterra nu a demonstrat decât că iubeşte animalele. E foarte bine, îi respectăm pentru acest lucru, îi apreciem, dar nu putem risca, pentru că prioritatea nu sunt câinii vagabonzi din oraş, ci cetăţenii municipiului Bistriţa, care sunt afectaţi de aceşti câini.

Andrei Kozuc, consilier PSD: Personal, nu sunt convins de intenţiile Asociaţiei Animaterra, pentru că nu au venit în faţa noastră cu nişte documente pe masă, un plan de acţiune, şi un istoric al asociaţiei, să vedem cine sunt membrii. Aş dori să ştim şi alte asociaţii care funcţionează în acest scop în municipiu.

Illyes Istvan, consilier UDMR: Nu are sens să lungim discuţia până mâine. Dacă dânşii doresc să se asocieze cu primăria, trebuie să facem o convenţie, să vină să lucreze acolo, să vadă despre ce e vorba, după care vedem dacă putem dezvolta pe viitor această colaborare, pentru că primăria va fi aceea care dă banii etc. Sunt o grămadă de proiecţii financiare pe care primăria trebuie să le acopere.

Dar, aşa cum suntem noi, în general, nu am reuşit să rezolvăm problema câinilor abandonaţi şi alte capitole. Rezolvarea problemei câinilor vagabonzi va fi o problemă de 2-3 generaţii, pentru că nu suntem tranşanţi în problematică, nu avem curajul să luăm nişte măsuri prin care putem reduce la minim existenţa câinilor vagabonzi.

Câinii vagabonzi sunt din cauza oamenilor. Prima dată ar trebui să avem o evidenţă a proprietarilor de câini, şi aceia care îşi abandonează animalele ar trebui amendaţi. Ori creşte câine, ori nu abandonează.

Nu avem curajul să luăm taurul de coarne.

P.S.

Alexandru Bria, consilier PSD, preşedinte de şedinţă: Cu speranţa, că nu mai sunt alte intervenţii, am înregistrat propunerea domnului Molnar de a continua discuţiile cu Asociaţia Animaterra şi în sensul acesta să încuviinţăm prin vot.

Cu 13 voturi pentru, 5 abţineri, 4 consilieri nu au votat…propunerea a fost adoptată. Rămâne să avem contacte şi pe viitor cu Asociaţia Animaterra.

Comentarii

09/10/11 13:48
Vizitator

Deci... au "discutat doar ... discutii"... Cainii fara stapan, tot prin oras sunt, tot pe strada si pe domeniile publice sau privare stau si oamenii versus canii hoinari si fara stapan, sunt pe locul secund, ca de ... asa vrea "Asociatia Animaterra"... Pai domule primar, cu sprijinul consiliului local, dati o hotarare prin care sa obligati aceasta "asociatie"... sa preia in proprietatea sa, absolut toate aceste animale abandonate si fara stapan ( caini, cai, vite sau mai stiu ce... altceva... ) , microcipati-i si cand or mai fi gasiti haladuint liberi si nesupravegheati asa... aiurea dati-le amenzi pana se satura. Le trebuie caini, faceti-i proprietari si gata ! Ce atata "tara-bara"... ! Problema este cat se poate de simpla, dar constat asa cum spune dl. dr Istvan Illyes ... ca nu vreti sa faceti acest lucru. Va eschivati fel si chip. D.l doctor, de ce nu candidati dvs de primar... ca mai sti... ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5