MAI ZIUA NATIONALA A INIMII

Statisticile sunt alarmante. De la o luna la alta creste numarul bolilor cardiovasculare.Doar in micul nostru judet, trimestrul trecut, au fost de exemplu 2457 cazuri de accident vascular cerebral sau A.V.C. in crestere fata de trimestrul anterior.Cred ca aproape toata lumea stie si a vazut un bolnav cu AVC.Aceasta inseamna cel putin in prima faza, imobilizare la pat,(paralizia de obicei a unei jumatati din corp, afectarea vorbirii, etc.), urmata de un lung si istovitor program de recuperare.Cei pe care-I vedem pe strada sunt cazuri fericite, in curs de recuperare. Dar ei sunt doar virful aisbergului,pe linga ei sunt alte mii, suferind nestiuti de marea majoritate a noastra. Doar cei care au in familie sau in grupul de prieteni asa ceva, stiu ce inseamna. Si am vorbit aici doar de AVC, fara restul:infarct, hipertensiune, etc. Exista totusi vreo speranta?

Atita timp cat vom continua sa consumam alimente concentrate, bogate in grasimi fara legume, fructe ,fibre,vom ramane non-stop in fata televizorului in detrimental unei plimbari active,vom astepta o jumatate de ora in statie pentru a mergeun kilometru cu maxi-taxi, lucrurile vor ramane in continuare la fel. Exista totusi o rezolvare:”degresarea “ dietei noastre, alcatuita in proportie de 40% din grasimi. Dr.Dean Ornish cardiolog american,a luat un lot de 50 de barbati care sufereau de o forma avansata de boala coronariana, candidati la operatie de bypass aortocoronarian si i-a impartit in doua grupuri egale. Tuturor li s-a cerut sa renunte la fumat si sa mearga zilnic pe jos. Primul grup a fost supus unui program de control al stresului si a adoptat o dieta vegetariana cu numai 10% din totalul caloriilor reprezentata de grasime si lipsita de colesterol. Cel de-al doilea grup a fost supus dietei “preventive” clasice, care permite ca 30% din totalul caloriilor zilnice sa fie reprezentat de grasime.

Dupa un an, in primul grup s-a observat o reducere de 40% a colesterolului sanguin, precum si o largire si o adevarata recanalizare a arterelor obturate de placile aterosclerotice, permitand astfel o imbogatire cu sange si oxigen a muschiului cardiac. Cu alte cuvinte boala cardiaca incepuse sa regreseze. Cele mai bune rezultate s-au observat la barbatii varstnici cu semne mai severe de boala.

La grupul al doilea nu s-a observat scaderea colesterolului sanguin, arterele coronare au continuat sa se ingusteze si boala s-a agravat.

Ar fi foarte intelept, ba chiar obligatoriu ca dupa varsta de 30 de ani, sa ne facem cel putin odata pe an un set minim de analize (colesterol, lipide, trigliceride, glicemie etc.) care corect interpretate de medicul de familie ne-ar constientiza de eventualele pericole care ne pandesc si am lua masurile necesare din timp.

Multi dintre noi stiam ca majoritatea bolilor de inima pot fi prevenite insa este un lucru extraordinar sa afli ca a devenit posibila si vindecarea lor.

Depinde numai de noi sa prevenim si chiar sa combatem acest dusman perfid – boala cardiaca.

Trebuie sa asteptam semnale extreme pentru a incepe schimbarea, sau acum, cand suntem inca in sanatate si putere sa facem primul pas pe aceasta cale?

Gheorghe Puica

DSP-BN

Compartimentul de Promovare a Sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5