Mai multa grija, mai putina hepatita

Cind este vara vorbim si despre hepatita caci prezenta fructeler si nerabdarea de a le minca, caldura si nevoia de a ne racori de multe ori ne mai tinind cont de calitatea apei si provenienta ei, foamea instalata subit dupa ore indelungate de joaca si nevoia de a minca in regim de urgenta fara a mai trece prin fata chiuvetei, predispun la imbolnavire. Fiind si perioada vacantelor, taberelor si a concediilor, exista un risc exagerat prin folosirea in comun a obiectelor personale (sapun, prosop, vesela, etc) cu alte persoane, consumul unor alimente pe strada sau pastrarea alimentelor in conditii neigienice. E necesara o atentie marita intrucit in majoritatea tarilor hepatita se situeaza intre primele 3-4 boli infectioase iar Romania este in zona cu endemicitate mare.

Hepatita, de fapt hepatitele virale sunt boli infectioase, transmisibile, cauzate de mai multe tipuri de virusuri (A, B,C,D,E,F,G). Ele produc o boala generala a organismului si mai ales a ficatului. Desi produc “aceeasi boala”- hepatita – caile de transmitere si consecintele (evolutia bolii) sunt diferite. Nu poti face de doua ori acelasi tip de hepatita, dar le poti face pe celelalte.

Hepatita virala acuta de tip A este o boala infectioasa specifica omului, cauzata de virusul hepatitic de tip A. In Romania, dar in special in tarile din Africa si din Asia, hepatita A afecteaza 90 la suta din populatie. Se apreciaza ca, pina la virsta de 40 de ani, aproape 90 la suta din populatia tarilor din ultima grupa a facut hepatita virala de tip A. Din acest motiv, hepatita de tip A este numita si hepatita copilariei si a tinerilor. Mai rar, aceasta boala afecteaza persoane adulte sau in virsta. De asemenea, se estimeaza ca, pentru fiecare caz de hepatita manifestata clinic si internata in spital, exista alte cel putin 30 de persoane infectate cu acest virus ( datele sint valabile in special pentru copiii din colectivitati). Raspindirea virusului este fecal-orala, adica pe cale digestiva. Virusul este eliminat o data cu fecalele de catre bolnav. Eliminarea virusului incepe inainte de declansarea propriu-zisa a bolii, cu o saptamina - zece zile, ceea ce face ca circulatia virusului sa nu poata fi controlata. Daca va scazut pofta de mincare, aveti greturi, varsaturi, eventual dureri abdominale - suportabile, ar trebui sa intrati la idei.

Hepatita virala B (HVB) este o boala infectioasa determinata de virusul hepatic B, transmis mai frecvent pe cale parenterala, manifestînau-se clinic prin evolutia variata de la purtatori si forme usoare pîna la cele grave cu un potential de trecere în stare cronica. Perioada de incubatie dureaza -45 - 120 - 180 zile.Debutul bolii este lent, cu pierderea poftei de mîncare, greata, voma, dureri sub rebordul drept ori în regiunea epigastrica (sindromul dispepsic). Se manifesta prin oboseala, cefalee, indispozitie generala (sindromul astenic), prin dureri în articulatii. Unul din semnele precoce ale bolii este modificarea culorii urinei, care devine bruna - cenusie ca berea si se observa cu 1-2 zile înainte de aparitia icterului, scaunul poate capata o culoare cenusie, la examenarea bolnavului în aceasta perioada pe piele pot fi observate uneori eruptii.

Utilizarea instrumentelor medicale corect sterilizate, eviatarea contactului cu singe, seringi si ace folosite, eviatarea folosirii in comun a forfecutelor si aparatelor de ras, utilizarea corecta a prezervativului ne scutesc de contactarea acestui tip de hepatita extrem de agresiva. Caci ne dorim o vara cit mai lipsita de griji, nu-I asa?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5