Lumină, ca de Paşti, la Posmuş. Povestea unei zile cu Mitropolitul Andrei, părintele Lărgean Marin Menuţ şi sute de credincioşi

Comunitatea din Posmuş a trăit o zi istorică, Biserica Ortodoxă fiind resfinţită de Mitropolitul Andrei care a revărsat har dumnezeiesc peste lucrările efectuate de părintele Lărgean Marin Menuţ, împreună cu credincioşii. „Şi pe dinafară, şi pe dinăuntru, Biserica a fost stropită cu apă sfinţită şi unsă cu sfântul şi marele Mir. Totul este plin de har şi de bincuvântare. Jertfa dumneavoastră a primit-o Tatăl cel ceresc. Spaţiul sacru din Sfânta Biserică nu se poate compara cu cel din afară bisericii, are o structură care te pune în legătură cu cerul. Arghezi spune: „Altarul ca să fie şi pietrele să ţie/ cer inima şi viaţa zidită-n temelie”.
Felicităm pe părintele şi pe dumneavoastră şi-l rugăm pe Dumnezeu să vă dea multe zile liniştite, pline de pace şi de euforie duhovnicească în această biserică”, a declarat Mitropolitul Andrei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Mitropolitul Andrei, alături de diaconul Claudiu Grama, părintele protopop Alexandru Vidican, părintele inspector bisericesc Vasile Nemeş, de la Cluj, inspectorul şcolarAdrian Cherhaţ , părintele Gavril Vîrva – fiu al satului, părintele Ioan Alexandru Mizgan (scriitor) de la Oradea, frate al părintelui paroh, părintele duhovnic Siluan de la Mănăstirea Dobric (fiind prezentă şi maica stareţă Veronica), alături de un sobor de peste 20 de preoţi, pe scena special amenajată. Răspunsul la Sfânta Liturghie a fost dat de corul bisericii „Înălţarea Domnului” din Cluj-Napoca, iar momentele de rugăciune cântată au fost înălţate spre cer de Alina Ceuca şi Ioana Romanti. La slujbă, au fost prezenţi credincioşi de pe toată Valea Şieului, dar şi de la Teaca, în frumoasele straie populare ale acestor plaiuri bistriţene.
„Înaltprerasfinţia voastră, îmi exprim bucuria de a fi astăzi în mijlocul nostru şi înălţăm slavă lui Dumnezeu pentru această minunată şi binecuvântată zi. În urmă cu aproape cinci ani am fost instalat aici preot paroh şi am găsit o biserică vie, plină de drept-credincioşi, dar din punct de vedere material mai aveam de lucru. Alături de bunii credincioşi ai parohiei, am înfrumuseţat biserica an de an şi am ajuns la acest ceas de bucurie. Nu pot decât să le mulţumesc şi Dumnezeu să le răsplătească tuturor binefăcătorilor sfintei biserici. Asemeni Sfântului Apostol Petru, mi-aş dori ca această zi să nu se încheie niciodată. Vă mulţumim pentru harul, blândeţea şi dragostea cu care ne înconjuraţi. Mulţumesc părintelui protopop care întotdeauna m-a încurajat”, a spus, printre altele, părintele Lărgean.
În semn de preţuire, i-a oferit Mitropolitului Andrei un baston arhieresc, rugându-l pe Înaltpresfinţia sa ca, dacă va fi cazul s-o folosească, să o facă aşa cum ştie mai bine, cu blândeţe arhierească. „Suntem în mijlocul unei comunităţi mici, sub 200 de familii, pentru care astăzi este o zi de Paşti. Fiii satului au aşteptat cu nerăbdare această zi, rugându-se să fie vreme bună şi frumoasă. Au pus mână de la mână pentru a face ca această biserică să fie o adevărată Mireasă a Domnului. Această biserică este plină de harul duhovnicesc prin resfinţirea de către Înaltpresfinţia voastră. Pentru truda părintelui Marin, ajutat de credincioşi, s-a primenit şi casa parohială, şi biserica, dar şi sufletele credincioşilor. Propunem să-i acordaţi distincţia de iconom cu dreptul de a purta brâul roşu”, a spus părintele protopop Alexandru Vidican.
Pentru cei care au fost alături de părinte în această misiune creştină a fost acordată Diplomă de aleasă cinstire.
Apropiat de credincioşi, părintele Mitropolit a coborât şi de această dată în mijlocul lor, împărtăşind zeci de copii pentru care, la finalul Sfintei Liturghii, a oferit daruri în cărţi de rugăciune şi icoane sfinţite.
La eveniment au fost prezenţi, alături de comunitate, deputatul Ionuţ Simionca, arhitectul judeţului – Radu Săplăcan, secretarul de stat – Sorin Roşu Mareş, consilierul judeţean Constantin Braşoveanu.
Părintele Lărgean Marin Menuţ are rădăcinile în Dumbrăviţa, satul care a dat un număr mare de preoţi, semn că aici, în această aşezare de creştini ortodocşi, credinţa strămoşească este adânc înrădăcinată. A urmat apoi Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, înscriindu-se apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea. A urmat un masterat în Teologie, secţiunea de Istorie bisericească. Studios, cu râvnă şi dragoste faţă de carte, dorind să-şi desăvârşească şi să-şi completeze cunoştinţele, a urmat şi Facultatea de Litere. Aşadar, o scurtă biografie intelectuală al unui tânăr preot cu har şi dar dumnezeiesc în conducerea turmei cuvântătoare încredinţată în drumul spre mântuire.
Cunosc pre bine povestea ce începe acasă la Dumbrăvița. Am fost doi copii ce visau frumos şi purtau acelaşi nume - Menuţ. Peste timp aripile le-au crescut, au început să zboare și să își urmeze destinul. Duminică, părintele Marin-Menut Largean și-a văzut visul împlinit, acela al sfințirii bisericii din Posmuș in care slujește. O zi unica, binecuvântată de Mitropolitul Andrei. Am rămas prieteni buni și ne știm din grădiniță şi mă bucur pentru ziua de duminică. Felicitări părinte pentru rangul de iconom și pentru brâul roșu primit din partea mitropolitului, mă bucur pentru realizările sfinției tale !
Pentru primirea deosebită această zi de sărbătoare a Mitropolitului Andrei la Posmuş, credincioşii, alături de părintele Lărgean Marin Menuţ (împreună cu preoteasa Camelia şi fiica Daria Maria) merită aprecierea noastră. Vrednici sunt!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5