Lucruri pe care nu le ştiai despre creatină

Creatina este un acid organic care ajută la reabilitarea energiei muşchilor şi puterii acestora. Acest acid azotat este o caracteristică a vertebratelor. Corpul uman este alimentat cu creatină prin intermediul componenţilor alimentari, mai ales a cărnii. Este o componentă a muşchilor scheletului şi este numită, binenţeles, după termenul grecesc pentru carne, kreas. Creatina a fost pentru prima dată identificată de către Michel Eugène Chevreul, în 1832. Această componentă a muşchilor scheletului este responsabilă pentru energizarea muşchilor corpului uman. Biosinteza creatinei dă la iveală  faptul că acest component stocat  în corp provine din compuşi ai cărnii, cel mai mult din carnea proaspătă.

 

            Legumele nu conţin creatină şi din cauza acestui lucru, vegetarienii au nevoie de suplimente nutritive pentru a compensa această pierdere. Suplimentele nutritive din magazine nu numai că îmbunătăţesc puterea şi rezistenţa muşchilor, dezvoltă o masă musculară potrivită, dar de asemenea cresc şi densitatea minerală a oaselor. Creatina este recunoscută pe tot întinsul globului drept un ajutor pentru performanţă, mai ales pentru atleţii care trebuie să fie activi şi energici mereu. Creatina este stocată în corpul omenesc sub formă de fosfat de creatină sau fosfocreatină. Acest dătător de energie ne suplimentează de fiecare dată pierderile de putere şi ne ajută să ne recuperăm în urmă oboselii fizice.

 

            Creatina este biosintetizata din arginină, metionină şi glicină, trei aminoacizi esenţiali. În timp ce mai mult de 90% din creatina monohidrată care este stocată în muşchii scheletului provine din consumul de carne şi din suplimentele nutritive, restul este în mod normal compensat pentru resursele alimentare. Creatina a fost utilizată în mod eficient în cadrul tratamentului afecţiunilor neuromusculare. Ajută la creşterea tăriei şi rezistenţei muşchilor la pacienţii care suferă de afecţiuni neurodegenerative ca Parkinson, artrita, insuficienţa cardiacă congestivă şi atrofia musculară. Acest compus de aminoacizi este eficient de asemenea în ţinerea sub control a unor afecţiuni ce vizează muşchii ce rezultă din bolile mitocondriale şi distrofia musculară. 

 

            Cercetările ne dezvăluie faptul că suplimentele cu creatină ne ajută să corectăm:

 

  • Slăbiciunea muşchilor şi oboseala caracterizată de afecţiunile neuromusculare cum ar fi scleroza amiotrofică sau boala Lou Gehrig şi boala McArdle.
  • Masa musculară scăzută şi slăbită şi oboseală ridicată care este reieşită de pe urma bolii Parkinson.
  • Concentraţiile mari ale lipidelor din sânge şi homocisteina observată la mai multe tipuri de afecţiuni ale inimii.
  • Traumatismele cerebrale şi funcţiile scăzute ale creierului, mai ales după un accident fatal.
  • Dispoziţiile depresive la persoanele care sunt private de somn sau care suferă de tulburări ale somnului.

           

            Carnea de vânat se presupune a fi cea mai bogată sursă de creatină dintre toate. Alte componente alimentare care asigurǎ această creatină sunt şi carnea roşie slabă şi carnea de peşte, mai ales de somon, hering şi ton. Suplimentele nutritive sunt foarte vândute şi o variantă  populară de asigurare a creatinei în corp. Acestea pot fi regăsite sub formă de tablete, capsule, siropuri, batoane energizante şi mixuri cu diferite alte suplimente. Creatina prezintă de asemenea un avantaj foarte mare, acela că nu are efecte adverse după consum, nici în cazul administrării suplimentelor nutritive din magazin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5