Listele permanente, veşnica problema

Organizarea alegerilor europarlamentare - programate a avea loc in data de 7 iunie - a intrat in linie dreapta, după ce primarii comunelor din judeţ au participat ieri la prima instruire pe aceasta temă. La şedinţă a participat conducerea Prefecturii Bistriţa-Năsăud, prefectul Cristian Florian, respectiv subprefectul Grigore Timoce, dar şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), alături de reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Direcţiei de Statistică, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Electrica, toţi membrii Comisiei Tehnice.

Şefii administraţiei au prezentat edililor un calendar pre-electoral, în baza căruia vor fi organizate euroalegerile, în timp ce Oana Istrate (AEP) i-a îndemnat pe primari să respecte cu rigurozitate cerinţele specificate de prevederile în vigoare.

Subprefectul Grigore Timoce a prezentat primarilor calendarul oficial al etapelor premergătoare alegerilor şi a înştiinţat edilii că până în data de 17 aprilie trebuie conturate listele electorale speciale.

„Până pe 17 aprilie, primarii trebuie să centralizeze cererile de prezenţă pe listele electorale speciale. Este vorba de cetăţenii comunitari, alţii decât cetăţenii români, care vor vota pe 7 iunie. Pe 8 mai cel târziu, listele speciale vor fi remise Autorităţii Electorale Permanente”, a spus subprefectul. Timoce a adăugat că edilii trebuie sa stabilească, până în data de 7 mai, locurile speciale destinate afişajului electoral.

De cealaltă parte, reprezentantul AEP, Oana Istrate, a trecut în revistă contravenţiile pe care le pot suporta primarii, în eventualitatea în care decid să comită nereguli. Oana Istrate a declarat că Autoritatea Electorală Permanentă va efectua mai multe controale pentru a urmări legalitatea procesului de organizare a alegerilor.

Listele permanente, veşnica problemă a oricărui tip de alegeri, au fost invocate de reprezentantul AEP, care a cerut vigilenţă din partea primarilor în utilizarea lor.

„La unele primării am descoperit că oricine putea umbla şi opera în aceste liste permanente. Ele trebuie păstrate de secretarii de primarii în locuri speciale şi nu pot fi făcute publice pentru că ele conţin informaţii cu caracter privat despre persoanele care votează” a spus reprezentantul AEP.

Spre deosebire de alte şedinţe de instruire electorala, cea de ieri a durat numai 30 de minute, prefectul Cristian Florian reconfirmând astfel tendinţa noii conduceri a Prefecturii de a folosi cât mai judicios timpul de lucru şi de a miza pe operativitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5