Limes-ul roman, în expoziţie temporară la Bistriţa

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei vă invită în data de 22 noiembrie, ora 13, la Muzeul Bistrița din str.Gen.Grigore Bălan nr.19 la vernisajul expoziției: ,,Limes-ul roman. Expoziție temporară’’ .

          Aceasta va prezenta publicului larg cercetările efectuate la nivelul județului în cadrul Programul Național “Limes” (2015–2019), privind cercetarea graniței romane și a elementelor componente ale acesteia de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.

         Programul Național “Limes” (2015–2019), are în vedere elaborarea documentației de specialitate privind monumentele care compun granița romană a provinciei Dacia, acestea constituind cel mai amplu monument unitar de  patrimoniu din România, respectiv fiind cel mai lung sector, de aproape 1500 de km, al monumentului UNESCO cunoscut sub denumirea de “Frontiers of the Roman Empire” (FRE).

         Starea de conservare a structurilor frontierei romane aflate pe teritoriu județului Bistrița – Năsăud este de cele mai multe ori periclitată de activități agricole sau alte tipuri de intervenții antropice. Din aceste considerente s-a inițiat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei campanii succesive de ridicări topografice, ridicări care au menirea de a înregistra și reda fidel suprafața ruinelor în cauză, creând astfel în soft-uri dedicate, modele digitale ale terenului.

         Acțiunea a fost în primă instanță derulată în zonele neîmpădurite din raza localităților Ciceu Poieni, Dobricel, Negrilești și Salva, utilizând un GPS de mare precizie,  urmând  în viitorul apropiat ridicările topografice ale obiectivelor aflate în zonele împădurite.

         Astfel, în decursul ultimelor cercetări au fost ridicate topografic 6 turnuri și două structuri de tip burgus, amenințate de puternice intervenții antropice, celelalte obiective urmând curând a fi supuse aceluiași procedeu, dezideratul fiind ca în final toate elementele constituitive ale frontierei romane de pe teritoriul județului Bistrița – Năsăud să beneficieze de un suport topografic solid și de analize adecvate.

           Cercetările non-invazive, realizate în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, pe tronsonul nordic al Limes-ului fostei provincii Dacia continuă. Astfel au fost demarate o serie de zboruri la câteva puncte principale: castrul roman de la Livezile, turnurile romane zona Spermezeu-Sita, castrul roman de la Ilișua; pentru obținerea unor fotografii aeriene extrem de necesare  viitoarelor cercetări arheologice. Toate aceste activități s-au desfășurat în cadrul Programului Național ,, LIMES.,, proiect în care Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud este partener.  

         Vă așteptăm cu drag!

         MANAGER,

    Alexandru Gavrilaș

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5