Lenuţa şi Teodora Purja, într-un spectacol al Tezaurelor Umane Vii

Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură Gherla, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Ansamblul „Zestrea” şi Ansamblul „Tradiții” din Gherla a organizat Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc - „Jocu’ la șură” - Hai la joc, lume, la joc!
Ediția din acest an a fost dedicată Centenarului Marii Uniri cu ceterași, horitori și jucăuși, deținători ai titlului onorific de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. Manifestarea din Parcul orașului Gherla a avut ca scop cunoaşterea, promovarea şi perpetuarea jocului popular autentic la şură şi a horitului tradiţional. Totodată se dorește evidenţierea şi prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a strămoșilor, create şi purtate în vatra satului.
Au horit și jucat invitați speciali, precum: Domnica Trop din Isverna, primul rapsod din România declarat „Tezaur Uman Viu”, ceterașul Mihai Zegrean, împreună cu ficele Marinela Zegrean Istici și Adolfina Zegrean Rotar, membrii ai Academiei Artelor Tradiționale din România, alături de Jucăușii din Ceaba, horitorii și jucăușii din cadrul grupului „Tradiții Ormănene” și muzicanții, horitorii și jucăușii din Negreni, județul Cluj. Totodată au fost prezenți: grupul instrumental „Trio Ardealul”, primaș Emil Mihaiu, jucăușul Dumitru Moldovan din Frata, județul Cluj, declarat „Tezaur Uman Viu”, Formația de jocuri tradiționale din Frata, alături de grupul instrumental „Lia Pop”, jucăușii din Ceaba, rapsodul Iacob Morar din Ceanu Mare, județul Cluj, alături de fiica Ioana Maria, Constantin Istici – nai, laureat al Festivalului „Maria Tănase” și muzicanții Nucu Bărăianu, Izidor Rostaș și Tudorel Silaghi.
Cu această ocazie a fost prezentată și o expoziţie etnografică, ce cuprinde costume populare tradiţionale, colecţie ce aparține Asociației Culturale „Zestrea” din Cluj-Napoca, inițiator și coordonator Sebastian Paic.
Potrivit iniţiatorului și coordonatorului proiectului, Constantin Istici, referent cultural la Casa de Cultură din Gherla, au fost excluse orice dansuri coregrafice fiind prezentate doar jocuri tradiționale din vatra satului de altădată, așa cum a fost gândit proiectul în anul 2006, în cadrul manifestărilor culturale dedicate României, manifestări cae au avut loc la Strabourg, cu ocazia intrării țării noastre în Comunitatea Europeană, proiect susținut de Institutul Cultural Român.
Un juriu de specialitate, condus de lector univ. Alina Stan, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima, a evaluat prestația celor prezenți și au fost acordate premii şi diplome pentru „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuşi”, „Cele mai frumoase costume populare”, bărbătesc şi femeiesc, „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/horitoare”, „Cel mai bun povestitor umoristic” etc .
Judeţul nostru a fost reprezentat de rapsodul popular Teodora Purja din Agrieș, deținătoare a titlului „Tezaur Uman Viu”, alături de fiica Lenuța Purja, ce păstrează nealterate tradiţiile de la poale de Ţibleş. Prin momentele lor artistice, artistele noastre au impresionat, din nou, asistenţa. De remarcat şi contribuţia lui Grigore Sâmboan ( tot agrieşan), pentru buna reuşită a evenimentului, în calitate de consultant artistic CJCPCT Cluj.
Felicitări!

Comentarii

13/09/18 21:30
Moise Tamara

FELICITARI,LENUTA,TIE SI INTREGII FAMILII!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5