Lemn de foc, adus în faţa casei, pentru 1300 de familii din Livezile! Traian Simionca: Este o facilitate pentru populaţie, la un preţ bun

Şi în acest an, administraţia locală din Livezile a găsit cea mai bună formulă pentru a veni în sprijinul populaţiei, cu lemne de foc pentru încălzirea locuinţei. Nu mai puţin de 5000 metri cubi de lemn de foc vor fi distribuiţi familiilor din toate satele comunei, la un preţ foarte bun, mai ales că materialul lemnos este lăsat în faţa gospodăriei.

         „Anul acesta, pentru lemnul de foc adus la drum auto, preţul este de 160 lei/mc, diferenţa faţă de anul trecut, 130 lei/mc,  fiind cauzată de faptul că s-au scumpit costurile de exploatare. Noi am scos la licitaţie serviciile de exploatare a masei lemnoase, în primăvară, dar nicio firmă nu s-a înscris pentru suma de 135 de lei, care reprezenta 100 lei/mc lemn şi 35 lei/mc/exploatare. Văzând că nu se înscrie nimeni la două etape de licitaţie, am avut o discuţie la nivelul Consiliului Local şi astfel am fost nevoiţi să urcăm la 55 lei-60/mc la exploatare. De aceea, anul acesta, un metru cub de lemn lângă drum auto este 160 lei”, ne-a declarat primaurl Traian Simionca.

         Potrivit acestuia, au fost căutate soluţii şi pentru transportul lemnului până în faţa casei, asta pentru a fi siguri că acesta ajunge exact la familii, iar tariful este accesibil şi pentru persoanele mai în vârstă sau cu posibilităţi financiare reduse.

         „Cetăţenii comunei Livezile au fost de acord să le aducem lemnul acasă, în sensul că s-au organizat câte cinci familii pentru un peridoc cu 15 mc. Fiecărei familii îi revine câte 3 mc, în funcţie de masa lemnoasă care este disponibilă la drumul auto. Avem 1300 familii în comună care-şi doresc să-i ajutăm cu lemn de foc. Sunt înscrişi pe tabele, cu date de identificare pentru a le putea da aviz. Sunt şi persoane care nu au dorit, care-şi iau lemnele în urma curăţeniei de pe terenurile proprii. Transportul pentru cei trei metri cubi, din pădure până acasă, îi costă 150 lei, astfel că per total îi costă 630 lei. Eu zic că e un preţ foarte bun”, a mai spus primarul comunei Livezile.

         Primarul Simionca consideră că astfel va putea fi monitorizat traseul lemnului, de la licitarea din Districtul Silvic Livezile, până la om în curte. „Noi am licitat 5500 metri cubi, din care 500 mc rămân la instituţiile publice, iar diferenţa la populaţie. Primăria vrea să urmărească ca acei 5000 mc să ajungă la cetăţeni acasă. Aşa dispare şi bişniţa, iar oamenii nu mai sunt înşelaţi, pentru că pleacă din pădure cu 160 lei/mc şi ajunge acasă, la o femeie văduvă, cu 500 lei/mc, transportat. Aşa au dispărut intermediarii”, ne-a explicat primarul livezean.

         Pentru cei care deţin atelaje hipo şi cai s-a acordat facilitatea de a putea strânge crengile mai mari din resturile de exploatare, în baza unor bonuri, care pot fi valorificate ca lemn de foc.

 

 

Comentarii

26/09/18 10:51
Carcotas

Bravo, domnule Simionca , felicitari pentru felul cum stitzi sa rezolvati aceasta problema deosebit de sensibila ptr populatie !
Si in Bistrita si localitatile componente au oamenii sobe pe lemn si vrem sa-l intrebam pe domnul nostru primar Cretu , ce " facilitati " ne ofera dumnealui in acest sens (?), ca efectiv noi cei de aici, trebuie sistematic ori sa furam ori sa cumparam lemne de la cei care sistematic fura ... ca nimeni nu ne repartizeaza nici un lemn, de nicaieri... ( desi Exista Ocolul Silvic Privat al primariei Bistrita ) , sau... in acest caz, noi nu apartinem de municipiu , decat numai la Referendumuri, sau alte sedinte de " votare " ?!

27/09/18 09:36
Cititor

Domnul Simionca, dar noi cei din Unirea , care avem nevoie de aceste lemne ptr foc, putem cumpara de la dvs ( ? ) , ca noi pentru Bistrita, nu existam decat doar cand au nevoie de votul nostru, in rest, suntem un " sat " fara " comuna " . Bine ati face daca ati face demersurile necesare sa trecem de la Bistrita, in subordinea comunei Livezile, ca mult mai bine ne-ar fi .
Asa cum este organizata astazi Unirea, noi suntem lasati la " coada vacii " cu zone fara iluminat public, fara gaz si fara apa sau canalizare, in timp ce , daca aram cartier al comunei Livezile ( sau localitate componenta ) cred ca aveam de toate .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5