Legea Educaţiei Naţionale se întoarce în dezbatere la Senat

Curtea Constituţională a României a decis ieri că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Guvern, ca urmare a deciziei Guvernului de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei. În aceste condiţii, Parlamentul va trebui să reia dezbaterile în cazul acestei legi.

După ce Guvernul a anunţat că intenţionează să-şi asume răspunderea, Mircea Geoană a depus o sesizare către Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict între instituţiile statului în cazul acestei Legi.

Preşedintele Senatului a explicat că actul normativ se află în procedura legislativă la Senat şi că nu poate fi retras. Totuşi, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea Educaţiei, în 28 octombrie, chiar dacă partidele de opoziţie au solicitat amânarea angajării răspunderii guvernamentale pe această lege până la pronunţarea Curţii Constituţionale.

Ca urmare a asumării răspunderii, PSD şi PNL au depus o nouă moţiune de cenzură împotriva Executivului, intitulată "Legea educaţiei naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească".

Moţiunea de cenzură îşi pierde obiectul

În urma deciziei Curţii Constituţionale, Legea Educaţiei se întoarce la Senat. Tot în urma acestei decizii, moţiunea de cenzură îşi pierde obiectul.

Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a salutat decizia Curţii Constituţionale a României, considerând că instituţia a rămas consecventă deciziei anterioare. „O lege a sistemului educaţional, de o aşa de mare importanţă pentru viitorul României, nu poate fi adoptată fără a fi dezbătută În Parlament. Regret că un profesor de drept constituţional, care este şi din Ardeal, repetă greşeala de procedură de anul trecut şi persistă în prostie”, ne-a declarat telefonic liderul PSD Bistriţa-Năsăud.

La rândul lor, liberalii au declarat că decizia Curţii este una normală şi că, practic, moţiunea şi-a atins obiectivul.

,,Sunt în stare să cred că reprezentanţii Curţii Constituţionale (CC) au vrut să îl scoată pe Emil Boc dintr-o mare încurcătură. Premierul, într-un acces de furie, a forţat nota, şi nervos că dezbaterea Legii Educaţiei trena foarte mult în Senat, Guvernul Boc a luat decizia să-şi asume răspunderea pe această Lege în 28 octombrie. Ori, această procedură este neconstituţională, deoarece actul normativ se afla în procedura legislativă la Senat şi nu poate fi retras. Prin urmare, Zegrean (n.r.- Augustin Zegrean, preşedintele CC) şi echipa de la CC l-au scos dintr-o mare încurcătură pe Emil Boc”, ne-a precizat deputatul PNL Ioan Ţintean.

Preşedintele Comisiei de educaţie a Senatului, democrat-liberalul Mihail Hărdău, a afirmat miercuri că se bucură că Legea Educaţiei s-a întors la traseul parlamentar "firesc", el fiind unul dintre cei care s-au declarat de la bun început împotriva angajării răspunderii. "Eu am apreciat că este o eroare asumarea. Din punct de vedere politic, fac parte din coaliţie şi susţin demersurile politice ale Guvernul Boc. Mă bucur că acest lucru a luat un traseu firesc, că a fost scos din nefirescul său, şi că această lege este din nou la Comisie. Această Lege trebuie votată de plenul Senatului, de toţi parlamentarii noştri", a spus Hărdău, adăugând că decizia CCR este "o bună învăţătură de minte".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5