Lectura și copiii… copiii și lectura lor…

În anul școlar 2017-2018 Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița, a propus derularea Proiectului Județean ,,Lectura - minunata lume a cuvintelor”. Desfășurarea acestui proiect a venit în întâmpinarea orizontului de așteptare al preșcolarilor, școlarilor și al elevilor din ciclul gimnazial.

         Credem cu tărie că profesorul are un rol important, poate cel mai important, de a găsi metode diferite de a-i aduce pe copii mai aproape de carte, de lectură. Proiectul a fost conceput în vederea găsirii împreună, elev-profesor, a celor mai originale și atractive modalități de stimulare a interesului pentru lectură.

         Am descoperit, cu mare plăcere, dorința elevilor de a alege cărți, de a negocia și de a cere părerea despre acestea. Nu li s-au impus cărți ci pur și simplu s-au interesat dacă merită sau nu să fie citite. Au participat cu mare plăcere la activități de lectură propuse de ei. Totul s-a transformat în joc, punere în evidență a ideilor lor, relaxare și, bineînțeles, valorizarea lor ca persoane. Elevii au cerut ca activitățile să se desfășoare în aer liber, au recomandat diferite Ateliere pe care ei le-au numit după propria imaginație... Ateliere de lectură, Atelierele Creației, Atelierele fermecate cu povești ale bunicii, Ateliere de scris povești, Ateliere copii-părinți, Ateliere de confecționat cărți....și altele. Au avut mereu nevoie de alternative și au ales din multitudinea propunerilor lor ceea ce au crezut că li se potrivește.

         Am încercat, pe parcursul a 5 luni de activități de lectură și creație intense, să demonstrăm că nu există o barieră între copil și carte...ci o barieră între copil și modul în care îi facem pe copii să se apropie de cărți, implicit de lectură. Aceștia au intrat în lumea cărților și ce au întâlnit acolo le-a plăcut... le-a plăcut să aibă cărți, să simtă mirosul lor, să le citească, să le povestească, să compună, să creeze, să lucreze în echipă și în perechi, să se împrietenească, să-și spună propria părere în legătură cu ceea ce au citit, să exploreze....

         Activitățile au fost multiple și foarte diferite. De la cititul celor mici de către cei mari, crearea unor Cărți - abecedare, Cărți pentru mame, Cărți de povești, Lapbook-uri, rescrierea unor cărți în forme originale, Dicționare în imagini, Cartea mare a ghicitorilor, Lanțul lecturii, Cărți cu benzi desenate, Expoziție de postere-100 de poezii de George Coșbuc, Lectură în mireasmă de flori, Poveștile copilăriei lui Creangă, Tricouri personalizate cu citate din cărțile preferate, Aventurile personajelor citite, Lecturi în parteneriat cu un prieten sau cu preșcolari, Afișe, Gazete de perete netradiționale și multe, multe alte activități, până la Târg de carte, Donare de cărți unor școli sau instituții care nu au bibliotecă, Serbări, Șezători cu oameni ai satului...

         Proiectul, cu diferitele lui forme de activități, a atras copiii și cadrele didactice din 25 de școli/ grădinițe din județ dintre care amintim școlile și grădinițele din municipiul Bistrița dar și din Beclean - Școala Gimnazială Grigore Silași - prof. Szasz Carmen, Teaca - Liceul Teoretic ,,Constantin Romanu Vivu" - prof. Zsoldoș Adriana, Sângeorz- Băi -Școala Generală „Artemiu Publiu Alexi" – prof. Tomi Florina, Școala Gimnazială Cristeștii Ciceului - prof. Urian Nadia, Grădinița cu program normal Ciceu-Mihăești - prof. Pintea Garofița, Școala Gimnazială Petriș - prof. Guță Maria și alte școli și grădinițe din județ.

         Proiectul s-a încheiat cu Expoziția – Concurs ,,Gânduri din grădina copilăriei mele“, concurs la care au participat 267 de preșcolari, școlari și elevi din ciclul gimnazial. Lucrările preșcolarilor și școlarilor au fost expuse în holul Școlii Gimnaziale Nr. 4 și evaluate de un juriu de specialitate. Au fost acordate premii și mențini pentru cele două secțiuni: creație literară și creație plastică.

         Considerăm că toate activitățile propuse și desfășurate au fost deosebit de plăcute iar elevii s-au implicat cu dăruire și responsabilitate. Sperăm ca în anul următor școlar să ni se alăture cât mai mulți copii și cadre didactice, poate chiar din alte județe.

 

 

                                                                  Prof. Barteș Bombonica

                                                                  Prof. Cătălina Sucilea

                                                        Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5