Lansarea unei cărţi „petardă”

Joia trecută a avut loc, la Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” din Bistriţa, lansarea unei cărţi deosebite, o carte “petardă”, semnată de Nicholas Kazan, obiectiv şi critic evaluată de cei care au prezentat-o: scriitorii Virgil Raţiu, amfitrionul manifestării, Elena M. Cîmpan, Ovidiu Pecican, Ştefan Borbely şi Mircea Petean, moderator, despre cartea sa vorbind, în final şi autorul.
Cartea întitulată “Sub tăvălugul istoriei şi al religiei – în căutarea identităţii şi a libertăţii”, reprezintă debutul într-un volum de 411 pagini, proaspăt apărut în editura clujeană Limes, în care, Nicholas Kazan, un om internaţional, am putea spune, născut la Bistriţa, plecat în America, locuind în Alaska şi călătorind prin toată lumea, în Orientul Mijlociu, Europa de Est, China, Statele Unite şi din nou în România, ca aviator, om de afaceri, activist şi neobosit călător şi cercetător, toate acestea făcându-le cu scopul găsirii adevărului şi a identităţii, a deschiderii către cunoaştere şi a descrierii vieţii sale de explorator, din experienţa căreia redă în scris realităţile întâlnite, trăirile şi ideile sale, desigur mult controversate, dar poate tocmai acest lucru este necesar pentru a putea înţelege evoluţia lumii în timp şi spaţiu.
Despre cartea lansată s-au spus multe lucruri, fiind considerată de Elena M Câmpan “un text fluviu”, scris şi gândit “global” dar şi “local”, în care Bistriţa şi oamenii ei reprezintă un punct nodal.
Ovidiu Pecican, care a scris şi prefaţa cărţii, o consideră “semnificativă pentru vârsta actuală a umanităţii”, definindu-l pe Nicholas Kazan “ca o intersecţie între arhetipul odiseic şi cel reprezentat de cavalerul himeric din La Mancha”.
La rândul său, Ştefan Borbely, a exprimat în mod critic părerile sale, nefiind de acord cu “reducţionismul biologic, genetic al cărţii – o teorie de secol XIX, deja perimată” şi nici cu “anti - maghiarismul cărţii care reprezintă o formă de retardare”, subliniind rolul său de “petardă”.
În încheierea manifestării, scriitorul Mircea Petean a făcut aprecieri privind demersurile lui Nicholas Kazan, iar în final a prezentat şi o serie de noi apariţii în editura sa, între care: “Civilizaţii de sticlă – utopie, distopie, urbanism”, de Ştefan Borbely, “Ecolog rătăcitor prin lume”, de Dragoş Neculce şi propria sa antologie de autor, întitulată “Munţi şi zile”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5