Lansare volum omagial – Mircea Prahase

Sala de conferinţe a Muzeului Grăniceresc Năsăudean a îmbrăcat o atmosferă de sărbătoare, dovedindu-se neîncăpătoare cu ocazia lansării volumului omagial „Convergenţe etnoculturale. In honorem Mircea Prahase”. Au ţinut să fie prezenţi foşti colegi de liceu, de facultate, într-ale scrisului sau cercetării, dar şi mulţi prieteni care-l preţuiesc şi iubesc pe profesorul şi cercetătorul Ioan Mircea Prahase, la sărbătoarea organizată de colegii şi prietenii lui de la muzeul năsăudean.
Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul de apreciere adresat sărbătoritului de către doctorul în Istorie, prof. Dan Lucian Vaida, directorul muzeului care, împreună cu dr. Adrian Onofreiu – Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean B-N, i-au făcut surpriza de a-i edita acest volum „In honorem” cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de existenţă.
Apoi, prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, de la Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş a vorbit despre activitatea de aproape o jumătate de veac pe tărâmul cultural şi ştiinţific, dar şi administrativ sau creator al unor lucrări care l-au consacrat, dovedind că este un specialist în etimologie şi semantică, etnografie, folclor, filologie, istorie, chiar şi… politică (fost senator în perioada 1998-2000).
Laudativ la adresa activităţii cercetătorului ştiinţific au vorbit rând pe rând, Alexandru Gavrilaş – director general al muzeelor B-N, Nicolae Gălăţean, Pavel Berengea, Cornel Cotuţiu, Mircea Daroşi, Liviu Păiuş, Ioan Seni, Veronica Oşorheian, Ioan Mititean, Adrian Onofreiu, Romulus Berceni, Florea Pleş, Lucreţia Mititean, Aurel Podaru, Claudia Septimia Sabău. Preotul Crin Triandafil Theodorescu a transmis cuvântul de apreciere şi felicitare sărbătoritului din partea protopopului Ioan Dâmbu după care, prin expunerea sa mai specială, a descreţit frunţile celor prezenţi, emoţionându-i în acelaşi timp.
De asemenea, a fost citit şi „Vir egregius lauro dignus” de către dr. Lucian Vaida, la rugămintea expresă a membrului de onoare al Academiei Române, prof. univ. Dumitru Protase, care nu a putut onora cu prezenţa.
Volumul omagial a fost editat la Cluj-Napoca de către Editura Mega, prin grija specială a lui Adrian Onofreiu şi Dan Lucian Vaida, cu sprijinul Complexului Muzeal B-N, a Muzeului Grăniceresc Năsăudean, a d-lui Alexandru Gavrilaş, a lui Vasile Cleja, un fost coleg de liceu cu Mircea Prahase; Rodica Pop şi Dumitru Rotari care au tehnoredactat şi, respectiv, prelucrat documentele şi imaginile fotografice.
Cartea cuprinde două categorii de materiale scrise de personalităţi marcante, ilustrând activitatea de cercetător ştiinţific şi modelator de caractere: prima parte include materialele care-l prezintă pe Omul Mircea Prahase, iar a doua grupează studii din diferite domenii, apropiate sau din cele în care a cercetat cel omagiat. Cartea o încheie iconografia (reproduceri de fotografii, documente facsimilate, diplome, alte dovezi) de recunoaştere profesională, ştiinţifică şi politică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5