La Rodna, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt prietenoase cu natura

Lemnul este elementul de bază al oricărei comunităţi montane. Este sursa bogăţiei zonei, dar şi cel care poate sta stăvilar împotriva efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

         La Rodna, s-a înţeles poate cel mai bine acest lucru.

         „Provin dintr-o localitate unde lemnul şi piatra sunt pe primul loc. În plus, am văzut şi în Italia, şi în Elveţia, faptul că acolo unde s-a intervenit pentru protejare împotriva inundaţiilor nu este deranjată natura. Toate lucrările se încadrează foarte bine cu peisajul şi sunt şi utile”, ne-a declarat primarul Valentin Grapini.

         Astfel, autorităţile locale execută în această perioadă lucrări de apărare de maluri, stăvilare, praguri, care sunt menite să nu mai permită aducerea aluviunilor de către torenţi pe drumul comunal Rodna – Valea Vinului.

         „Numai pe drumul comunal care leagă Rodna de Valea Vinului avem şapte pâraie, iar după fiecare ploaie mai puternică trebuie să intervenim. În Consiliul Local am luat hotărârea să executăm aceste lucrări de apărare de mal, care vor avea o lungime de aproximativ 300 m. Este ca un zid de lemn pe marginea cursului de apă. De asemenea, sunt făcute stăvilare pe aceste pâraie, dar vom face şi pe Uliţa lui Holicec, pe Valea Cipului, Uliţa Gării.

         Am instituit o partidă din pădurile comunale, iar pentru manoperă avem oameni specializaţi în lucrul cu lemnul”, ne-a explicat primarul Grapini.

         Potrivit acestuia, va fi amenajat inclusiv porţiunea unde va fi amplasat depozitul de lemne de foc pentru populaţie. De altfel, la nivelul comunei au fost stabilite două partizi pentru lemn de foc, una la Valea Vinului şi alta la Rodna.

         „Codul Silvic şi modificările aduse la Codul Fiscal ne-au dat peste cap planurile, astfel că vom furniza, în prima etapă, lemn din depozitul amintit. Ne-am gândit la un volum de 3 metri cubi (5 metri steri de lemn) pentru cazurile sociale, şi mă refer la orfani, bătrâni, văduve, pensionari cu venituri sub 700 de lei. Dacă va rămâne lemn, îi vor ajuta şi pe alţii. Nu avem foarte mult lemn, aproximativ 200 mc pentru acest an, dar sper ca din 2017 să intrăm în normalitate”, ne-a declarat primarul comunei Rodna.

         Pentru anul viitor, lemnul de fag va fi dat doar pentru populaţie, iar lemnul de lucru, în urma selecţiei, va fi vândut la licitaţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5