La Prundu Bârgăului, încă o ediţie de colecţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”

            În perioada 18-19 august 2018 s-a desfăşurat în comuna Prundu Bârgăului cea de a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”. Acest eveniment cultural, devenit deja o tradiţie, a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, fiind sprijinit de Primăria şi Consiliul Local al Comunei Prundu Bârgăului.

            Sâmbătă, în prima zi de festival, delegaţiile oficiale ale ţărilor participante au fost primite la Prundu Bârgăului de către domnul primar Doru Crişan şi de membrii Consiliului Local, de către doamna Ioana Suciu, director al Căminului Cultural din localitate, dar şi de către reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Au fost rostite cuvintele de bun venit, domnul primar le-a prezentat oaspeţilor Primăria şi Centrul Multifuncţional din comună, dar şi alte atracţii ale acesteia, iar doamna Ioana Suciu a prezentat istoricul evenimentului.

            Festivalul a început în anul 1967 ca şi concurs judeţean de muzică populară şi s-a desfăşurat în toamna fiecărui an timp de aproape un deceniu într-un magnific amfiteatru natural din Pasul Tihuţa, la umbra Molidului Candelabru, denumit de localnici „Regele Brazilor”, declarat în perioada respectivă monument al naturii.

            Anul 1977 a fost unul nefast pentru acest festival deoarece o furtună năprasnică a întrerupt viaţa acestui minunat „rege al brazilor” şi, implicit, a fost întreruptă şi manifestarea folclorică. Momentul prielnic pentru reluarea festivalului a apărut în vara anului 2001, când un grup de oameni inimoşi şi iubitori de folclor au hotărât continuarea acestuia. Astfel, manifestarea culturală „Regele Brazilor” a devenit unicul festival internaţional de folclor din mediul rural desfăşurat în judeţul Bistriţa-Năsăud.

            Anul acesta, oaspeţii noştri au fost Ansamblul Folcloric KUD „OPLENAC” din Topola, Serbia, Ansamblul Folcloric „Marten Tangle” din Bulgaria şi Ansamblul Folcloric „Învârtita Dorului” din satul Fundurii Vechi, Raionul Glodeni, Republica Moldova. Gazdele au fost reprezentate de Ansamblul Folcloric „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului. Festivitatea de deschidere a festivalului a avut loc sâmbătă, începând cu orele 17:00, la scena amenajată în centrul comunei, fiecare ansamblu participant având evoluţii deosebit de frumoase.

            Cea de a doua zi a festivalului a fost deschisă la orele 12:30 cu parada portului popular, urmată de reprezentaţii la scenă ale ansamblurilor participante. În fruntea paradei, alături de gazde şi de invitaţi, a fost prezentă şi Fanfara Militară a Garnizoanei Bistriţa.

            Gala folclorului internaţional a avut loc duminică, începând cu orele 17:00, fiind deschisă de evoluţia grupului vocal-instrumental al Ansamblului Folcloric „Plaiurile Bârgăului”, un grup format din copii şi tineri solişti vocali şi instrumentişti coordonaţi de Florin Sas.

            Au urmat apoi recitaluri deosebite ale unor tineri frumoşi şi talentaţi, Virginia Irimuş din Ţara Chioarului şi Marian Gogan din Bucovina. Aceştia sunt membrii ai Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România (UAIFMR), fiind acompaniaţi pe scenă de Grupul Instrumental „Codru de România”, un grup de excepţie format din instrumentişti foarte valoroşi: Nelu Gabor (taragot), Urszui Kalman (acordeon), Traian Covrig (vioară), Zenu Zanc (contrabas) şi Tudor Motoc (braci).

            Recitalul deosebit de aşteptat de către spectatori a fost cel al lui Ionuţ Fulea, un interpret de excepţie al folclorului din judeţul Alba, foarte cunoscut şi iubit de către public, artistul fiind cel care a înfiinţat Grupul Instrumental amintit mai sus (în anul 1999), dar şi UAIFMR (în anul 2011).

            Au urmat apoi evoluţiile ansamblurilor folclorice din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi România (Prundu Bârgăului), fiecăruia fiindu-i acordate însemnele festivalului (un brăduţ în ghiveci, o plachetă şi o diplomă de participare), ca mulţumire şi recunoştinţă pentru prezenţa lor în cadrul manifestării culturale.

            Spectacolele din cadrul festivalului au fost prezentate de etnolog drd. Smaranda Mureşan (Şef Serviciu Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud) şi de doamna Ioana Suciu (Director al Căminului Cultural din Prundu Bârgăului), care au pus mult suflet în organizarea acestei ediţii a festivalului. Desigur, au fost sprijinite de colegii din cadrul celor două instituţii.

            Duminică seara, spectacolul de folclor s-a încheiat cu recitalul de excepţie al interpretului Ionuţ Langa, invitat special al Primăriei şi Consiliului Local Prundu Bârgăului, fiind urmat de un superb foc de artificii, spre bucuria numeroşilor spectatori prezenţi la eveniment.          

Etnolog drd. Smaranda Mureşan

Şef Serviciu – Cultură Tradiţională

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5