La o cafea “politică” cu tinerii din PD-L

“Avem politicienii şi jurnaliştii pe care-i merităm!”

Vorbele de mai sus aparţin unui tânăr politician şi au fost rostite aseară la o cafea cu aromă de PD-L. La iniţiativa lui Gabriel Cordovan, preşedintele Tineretului Democrat-Liberal Bistriţa-Năsăud , jurnaliştii din presa locală au fost invitaţi la o dezbatere cu tineri din PD-L, dar şi câţiva seniori, printre care candidatul PD-L pentru Colegiul 1, Ioan Nelu Botiş, consilierii locali Gheorghe Tuţă şi Alin Seserman, pe teme legate de relaţiile mass-media cu politicienii. Cum cadrul ales a fost unul neconvenţional, şi articolul va fi unul care nu se înscrie în genul standard de ştire. Straniu sau nu, în România, imaginea jurnalistului aduce izbitor de mult cu cea a politicianului. Jurnalistul şi politicianul de succes operează cu formule, şi nu inventează mare lucru. Poate să inoveze nişte chestiuni, poate să le îmbunătăţească, dar nu prea poate să mai inventeze ceva. Secretul succesului e să deprinzi foarte bine tehnicile de lucru, atât în gazetărie, cât şi în politică. Nu trăim într-o ţară în care se caută performanţa profesională cu orice chip. E greu să echilibrezi balanţa asta.

Nu cred că în următorii ani calitatea jurnalismului se va ridica în România, aşa cum nu cred nici în viitorul politicii româneşti. Până la urmă, media ca şi politica, e un business. Totul e să respecţi o justă măsură. Caragiale spunea că jurnalismul este o meserie prin care vezi enorm şi simţi monstruos. De aceea, menirea unui jurnalist nu este să educe, aşa cum a afirmat la un moment dat unul din colegii gazetari. Omul de presă trebuie să supravegheze cu maximă atenţie ce se întâmplă în jur şi să-i prezinte cetăţeanului, aspecte ale vieţii mai puţin cunoscute. E straniu, să constaţi cum jurnaliştii seamănă izbitor de mult cu politicienii, pe care îi criticăm de cele mai multe ori. Un jurnalist bun, ca şi un politician bun, e deseori încăpăţânat şi crede orbeşte în acţiunile lui şi în efectul pe care acestea le au asupra publicului. În politică, ca şi în jurnalism sunt acceptate compromisurile până la un anumit punct.

Una peste alta, discuţiile de aseară au fost spumoase, interactive şi au destabilizat atmosfera de inerţie de la începutul întâlnirii. A fost interesant şi jocul de roluri dintre politicieni şi jurnalişti. Preşedintele Organizaţiei de Tineret PD-L, Gabriel Cordovan, a fost moderatorul serii şi s-a descurcat relative bine, iar Ioan Nelu Botiş şi Gheorghe Tuţă s-au transformat în analişti politici. Am reţinut afirmaţiile consilierului local Gheorghe Tuţă, care spunea la un moment dat: “mie, în politică nu îmi plac dedublările. În opinia mea, când intri în politică, trebuie să faci efortul, să îmbraci haina politică (…)Menirea unui partid politic este să asigure jocul democraţiei.” Ioan Nelu Botiş, ca un manager de succes a pledat pentru formarea continuă a politicienilor şi jurnaliştilor, deoarece este un concept care se impune şi a precizat că “menirea unui partid politic este să câştige.” În ceea ce mă priveşte ca şi gazetar, chiar dacă, rămân o voce singulară, un om care spune “aberaţii” potrivit unora, nu am încredere, încă, în tinerii care fac politică. Totuşi, aseară, am remarcat cel puţin trei tineri care au deprins ceva din tehnicile de lucru ale politicii. Şi până la urmă , vorba unui politician: “Vă rog, nu mă întrerupeţi, asta e părerea mea. Nu deformaţi mesajul!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5