La a IV-a ediţie,

La a IV-a ediţie, Diuganii şi-au scos hainele de sărbătoare la Zilele satului

Îmbrăcaţi în straie populare, diuganii s-au pregătit, duminică, de sărbătoare. De dimineaţă au luat drumul bisericii unde, alături de credincioşi şi de tânărul preot Claudiu Herineanu, a fost prezent un sobor de preoţi coordonat de diaconul Cristian Timar, fiu al satului. După Sfânta Liturghie, pe scena din centrul localităţii, a avut loc un spectacol folcloric prilejuit de cea de-a IV-a ediţie a Serbărilor satului Dumbrăviţa-Diug.

În moderarea jurnalistului Menuţ Maximinian, fiu al satului, timp de două ore diuganii au fost părtaşi la un regal folcloric. Mai întâi însă a avut loc deschiderea oficială, la care au susţinut alocuţiuni preotul Claudiu Herineanu, primarul Sorin Hognogi, viceprimarul Alexandru Deneş, referentul Cristina Stăuceanu – de la Centrul Judeţean pentru Cultură.

Primii care au urcat pe scenă, cu tricolorul românesc în frunte, au fost membrii ansamblului „Dor” din Sarighiolul de Deal, care au impresionat pe locuitorii de la Dumbrăviţa, fiind pentru prima dată când au văzut dansuri aromâne. Tulceanii, conduşi de Caimacan Dumitru, au fost foarte bine primiţi de diugani şi au promis că vor mai reveni pe aceste meleaguri.

Partea a doua a spectacolului a fost asigurată de ansamblul folcloric „Someşul” din Beclean, director George Harosa, coregraf Ioachim Lari, care a asigurat şi sonorizarea spectacolului prin Lucian Goia. Formaţia de dansuri a prezentat „Feciorescul de pe Câmpie”, „Crihalma”, „Făgăraş”, „Codru”, partea de dans încheindu-se cu „Jocul de pe Someş”, prilej cu care sătenii şi-au amintit de vremurile în care jucau sub nucul din centrul satului.

Interpreţii Andreea Bozeşan, Cristina Cosma, Ioana Costumia Marton, Daniel Raţiu, alături de Florina Ciuruş din Dumbrăviţa şi artista Mariana Harosa au susţinut un amplu recital în care a răsunat cântecul străbun de pe Valea Someşului. O ediţie reuşită, diuganii propunându-şi, cu sprijinul Parohiei, a Primăriei Spermezeu şi a Centrului Judeţean pentru Cultură, ca de acum înainte să se întâlnească în fiecare an în prima duminică după sărbătoarea Sfintei Maria Mari.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5