“Starea agriculturii bistriţene”

La Guvern se coace legea pentru subvenţionarea culturilor

Mihai Dipşan, director executiv adjunct la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud, a declarat ieri, în cadrul unei reuniuni pe teme de agricultură iniţiată de Instituţia Prefectului, că deocamdată nu a fost adoptată legislaţia privind acordarea unui sprijin financiar pentru producătorii care înfiinţează culturi de toamnă. Potrivit acestuia, însămânţările din această toamnă vor fi condiţionate de acordarea acestui sprijin, deoarece oamenii au nevoie de bani atât pentru lucrările mecanice, cât şi pentru procurarea seminţelor certificate, a îngrăşămintelor etc.

În 2007, de cei 500 lei/ha au beneficiat circa 2700 producători din Bistriţa-Năsăud, pentru o suprafaţă de peste 6000 hectare. Aceeaşi suprafaţă este prognozată a fi cultivată în această toamnă, actualmente suprafaţa agricolă care nu este lucrată în judeţ reprezentând circa 12%, şi anume 9.000 hectare.

În context, directorul executiv Mihai Dipşan a făcut referiri şi la situaţia cotelor de motorină subvenţionată, la nivelul judeţului existând opt cereri pentru lucrări de înfiinţare a culturilor agricole pentru o suprafaţă de 504 hectare, valoarea sprijinului depăşind 19.000 lei. În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru acciza la motorină (0.65 lei/litru), deocamdată există 11 cereri înregistrate pentru peste 72.000 litri.

Reprezentantul DADR a ţinut să precizeze că la nivelul judeţului doar staţiile Petrom nu eliberează cantităţile de motorină subvenţionate, situaţia fiind mediată la nivelcentral.

Altfel, anul agricol 2008 va însemna o producţie vegetală de circa 241.500 tone, dintre care 150.000 tone de cartofi, 74.000 tone porumb (de pe 26.000 hectare), cu cantităţi semnificative fiind producţia de mere şi pere.

Logistica insuficientă blochează controalele APIA

Până la finele lunii septembrie, echipele APIA vor verifica prin metoda clasică puţin peste 2.100 de parcele din cele 3.717 impuse de la nivel central, încorporate în 413 ferme. În fapt, cele opt echipe ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud trebuie să controleze 15% din cele 30.181 dosare depuse pentru acordarea sprijinului pe suprafaţă aferent anului 2008. Conform directorului executiv Petru Ţăran, până la această oră au fost monitorizate 638 parcele, iar până la finele lui septembrie specialiştii APIA vor reuşi evaluarea a încă 1.489, rămânând 1.600 de loturi neverificate.

Chiar dacă instituţia a încercat să externalizeze aceste servicii, prin organizarea unei licitaţii, deocamdată nicio firmă autorizată nu şi-a arătat interesul pentru realizarea acestei operaţiuni, în contextul în care pentru verificarea fiecărei parcele se acordă doar 40 lei. Staff-ul APIA BN a declarat că, pentru finalizarea acestor operaţiuni de verificare, din septembrie ar mai fi nevoie de 10 echipe.

Prezent la reuniune, subprefectul Radu Tămăşoi a anunţat că Instituţia Prefectului va solicita sprijin la nivel central pentru redistribuirea unor echipe din judeţe precum Brăila şi Ialomiţa, unde activitatea este pe final.

În ceea ce priveşte plăţile aferente anului 2007, 27.781 de bistriţeni au încasat sumele cuvenite, în alte 4.211 cazuri, din diverse motive, plăţile fiind refuzate solicitanţilor. În cele mai multe cazuri dosarele au fost respinse pe motiv că fermierii nu şi-au identificat corect parcelele, motiv pentru care APIA a cerut sprijinul autorităţilor locale.

Plăţile pe programul SAPARD, în graficul de 90 de zile

Directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, , a declarat ieri, în cadrul întâlnirii de la Instituţia Prefectului, că blocarea unor plăţi SAPARD decisă în urma Raportului de audit al Comisiei Europene nu-i afectează pe beneficiarii acestor proiecte. Potrivit acestuia, cele 24 de cereri de plată înaintate la Centrul Regional din Satu Mare se încadrează în termenul de 90 de zile acordat pentru verificări, autorităţile locale sau întreprinzătorii privaţi luându-şi măsurile necesare pentru această perioadă.

În judeţul nostru, pe programul SAPARD au fost depuse 108 proiecte, dintre care 79 au fost aprobate. Dintre acestea 36 au fost finalizate, iar 43 sunt în derulare, termenul final fiind 30 septembrie 2008. Valoarea proiectelor finanţate prin SAPARD în Bistriţa-Năsăud este de 101 milioane lei, dintre care 47 milioane lei au fost achitate, iar pentru 14,7 milioane sunt depuse cererile în vederea autorizării la centrul din Satu Mare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5