La CN Andrei Mureşanu se face şcoală şi vara: peste 100 de elevi învaţă engleza cu studenţi scoţieni

La Colegiul Naţional Andrei Mureşanu este în plină desfăşurare şcoala de engleză. Este vorba despre o acţiune, aflată la cea de a 17-a ediţie, organizată de reprezentanţii CN Andrei Mureşanu, în colaborare Universităţile Saint Andrews şi Aberdeen din Scoţia, la care participă patru studenţi, care predau copiilor limba engleză. Acum, atât elevii Colegiului Naţional Andrei Mureşanu, cât şi cei care învaţă la alte şcoli din municipiu, iau lecţii de limba engleză.

,,Este al 17-lea an de când printr-un parteneriat cu Universităţile Saint Andrews şi Aberdeen din Scoţia, în fiecare an ne vin cam patru studenţi, pe perioada verii, pentru a preda limba engleză. În primii zece ani stăteau câte patru săptămâni, de şapte ani încoace, stau câte două săptămâni şi fac tot felul de activităţi în limba engleză pentru elevii noştri. Este un plus. Copiii învaţă limba engleză prin jocuri, activităţi creative. Au ales să vină la şcoală, timp de două săptămâni, deşi sunt în vacanţă, dar vin cu drag, nu mai sunt teme, nu mai sunt manuale. Vin cu plăcere. Fiecare student scoţian are o grupă de elevi, elevi veniţi de la toate şcolile din oraş. Avem circa 140 de elevi, printre care şi copii care se află în vacanţă în România. Din ceea ce am discutat cu studenţii scoţieni, aceştia s-au arătat foarte încântaţi de cunoştinţele în limba engleză ale elevilor noştri. Nu se aşteptau să îşi desfăşoare activităţile într-un mod aşa de plăcut şi asta îi încântă, le face plăcere”, ne spune profesoara Monica Strungar, coordonatoarea proiectului.

E interesant, ne dezvoltă şi vorbirea

După ce doamna profesoara Monica Strungar mă familiarizează cu acest parteneriat, o rog să mă conducă într-una din sălile de clasă pentru a vedea cum se desfăşoară aceste ore de engleză. Intrăm la clasa studentului Vincent Bagnato. Elevii sunt mai aproape de vârsta adolescenţei şi puţin suspicioşi în momentul în care văd că li se fac poze. Vincent tocmai ce încheie un scurt dialog cu Cristina, care mai apoi îşi învinge timiditatea şi îmi răspunde unor întrebări. Este elevă în clasa a VII-A la Şcoala Gimnazială nr.1 din Bistriţa. A mai fost şi anul trecut la asemenea ore de engleză şi îi place pentru că totul e mult mai liber.

,,Faţă de orele de engleză de la clasă, aici ceea ce diferă e că nu facem doar teorie şi gramatică, facem şi activităţi creative. E interesant, ne dezvoltă şi vorbirea. La orele de engleză nu învăţăm cum să conversăm şi aici, totul e liber, totul se învaţă prin joc. Am mai fost şi anul trecut la asemenea cursuri şi am ales să vin şi anul acesta, pentru că îmi place foarte mult”, spune Cristina Sîngeorzan.

După ce le dă elevilor o temă de lucru, Vincent alege să răspundă întrebărilor. Studiază istorie-arheologie la Universitatea Saint Andrews şi se gândeşte la o carieră didactică pe viitor. ,,Am ales să vin în România pentru această experienţă, deoarece sunt interesat să predau, mă gândesc să iau acest lucru în considerare pentru o viitoare carieră. Nu am mai trăit o asemenea experienţă de genul acesta înainte, aşa că m-am gândit că venirea mea în România e o bună posibilitatea pentru a face ceea ce îmi place, ceea ce mă bucură. La prima întâlnire cu elevii, am fost foarte plăcut surprins de ceea ce am văzut, de nivelul fluent al limbii englezii al elevilor români. Nu am probleme în a mă face înţeles. Comunic cu ei foarte uşor. După timpul petrecut cu elevii români, consider că ei trebuie să vorbească mai mult, să-şi dezvolte abilităţile de comunicare. Este greu, în condiţiile în care nu eşti expus, nu ai contact des cu vorbitorii de engleză, în aşa fel încât genul acesta de întâlniri îi ajută foarte mult”, mărturiseşte Vincent Bagnato.

Îl întreb cum găseşte Bistriţa, oamenii de aici. ,,Bistriţa este un oraş frumos. Cel mai mult îmi plac oamenii, probabil, sunt cei mai prietenoşi oameni pe care i-am întâlnit. În toata perioadă petrecută aici în Bistriţa, nu am întâlnit o persoană care să fie nepoliticoasă cu mine. Toţi au fost foarte ospitalieri”, precizează Vincent.

Orele acestea sunt fantastice

După întâlnirea cu Vincent şi grupa sa de elevi, intrăm la clasa studentei Yasemin. Aici, elevii sunt ceva mai mici şi mai comunicativi. Dornici de poze şi de împărtăşi impresii. Doris de la Şcoala Gimnazială Andrei Mureşanu este primul interlocutor. Are 12 ani şi zâmbeşte mult. O întreb dacă are note bune la engleză. Îmi răspunde, desigur, zâmbind: ,,am terminat cu media generală 10”. Insist să îmi spună ce e diferit la aceste ore de engleză faţă de orele de la şcoală.

,,La aceste ore, suntem mai liberi, putem să vedem cum ne descurcăm cu cineva care nu ştie limba română. Vorbim mult mai mult în engleză. La şcoală, când nu cunoaştem un cuvânt, întrebăm teacher ce înseamnă cuvântul acesta, ea ne scrie pe tablă, noi scriem în caiete. Aici avem parte mai multă creativitate. Pentru fiecare temă avem de făcut un poster pe care desenăm diverse personaje, scriem rezumatul povestirii. Îmi place foarte mult aici”, susţine Doris Negruşa.

Caut cu privirea un alt elev dornic să povestească. Nu vreau să forţez pe nimeni. Un băieţe simpatic foc se arată foarte comunicativ. Adrian David Bozbici are 10 ani şi studiază la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare. E unul dintre cei mai spumoşi şi vii interlocutori. Nu e nevoie să îi adresez foarte multe întrebări. Adrian comunică foarte uşor.

,,Apreciez foarte mult tot ceea ce face doamna Yasemin pentru noi şi tot ce încearcă să facă toţi profesorii, profesoarele pentru ca noi să învăţăm cât mai mult. Orele acestea sunt fantastice. Facem postere, scriem, ne jucăm. Faţă de orele de engleză de la şcoală, aici orele decurg prin joacă. Este foarte frumos şi învăţ foarte multe lucruri noi, cuvinte noi. Am învăţat şi multe lucruri despre ţara în care s-a născut domnişoara Yasemin. Deşi sunt în vacanţă, personal, am ales să vin la aceste ore de engleză, deoarece învăţ mult mai mult şi am activitate. Ca să nu pierd timpul în vacanţă, am ales să vin aici, învăţ şi fac ceva cu timpul meu”, îmi mărturiseşte Adrian Bozbici.

La final, vine şi teacher Yasemin. E studentă la Universitatea Aberdeen şi se pregăteşte să devină english teacher. Yasemin zâmbeşte des. ,,Am ales să vin în România, să trăiesc această experienţă, pentru că nu am mai fost aici niciodată, şi m-am gândit că ar fi interesant să predau unor copii cu o cultură diferită. Prima impresie a fost că, elevii mei sunt foarte disciplinaţi, toţi stau în bănci, entuziasmaţi, mai ales în timpul activităţilor creative, şi vorbesc bine limba engleză”, precizează Yasemin.

Îi place Bistriţa. E un oraş în care se simte în siguranţă şi care o relaxează. ,,Îmi place oraşul dumneavoastră, oamenii sunt prietenoşi, şi mai ales mă simt în siguranţă când mă plimb. Şi mă relaxează foarte tare”, menţionează Yasemin Hacioglu.

Întâlnirea de miercuri de la CN Andrei Mureşanu, cu studenţii scoţieni, copiii, profesoara Monica Strungar a fost una dintre acele întâlniri pe care îţi doreşti să nu o schimbi. E genul acela de întâlnire jurnalist – interlocutor care rămâne acolo, care îţi dă restart. De regulă, întâlneşti un om, mai mulţi oameni. Ai în minte foarte clar ce ai de făcut. E rutina ta ca şi jurnalist. Spui ,,bună ziua” şi începi să construieşti atmosfera potrivită pentru omul respectiv. O personalizezi, nu vrei banalităţi. Aici a fost totul firesc. Ei au personalizat atmosfera.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5