La Centrul Multicultural Dacia: Grupul etno-jazz Trigon: Cântecul ciocârliei şi drama unei naţiuni

După ce la bicentenarul naşterii poetului Imnului Naţional Andrei Mureşanu bistriţenii şi autorităţile administrative şi culturale ale judeţului au donat bustul poetului oraşului Chişinău, iată că la inaugurarea Centrului Multicultural „Dacia” , a sălii de spectacole „Valeria Peter Predescu”, cu 370 locuri, în 8 septembrie, a fost invitat grupul de etno-jazz „Trigon” din Chişinău, unul dintre grupurile cu un CV galonat de participarea în concerte în USA, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Marea Britanie, Franţa, Anglia, China, Rusia, Grecia, Italia, Islanda etc.
Un concert de etno-jazz pe linia valorificării folclorului românesc în ritmuri de jazz, muzică de sorginte 100% americană pe linia muzicală a Mariei Tănase, a formaţiei timişorene „Phoenix” din „Cantafabule”, pe linia sârbului Bregovic, a lui Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu, în variantă moldovenească, Grupul „Trigon” din Chişinău” a încântat asistenţa melomană iniţială a publicului din Bistriţa, care a aplaudat îndelung şi repetat măiestria impresionantă a unor artişti instrumentişti polivalenţi.
De la „Cântecul ciocârliei” la „Hăulita de la Gorj”, timp de aproape 2 ore, am făcut o excursie muzicală prin folclorul românesc nemuritor, dar şi prin drama unei naţii de pe malurile Prutului, fraţi de sânge, despărţiţi de vitregiile istoriei.
Ne gândim la cântecele doinite cu o voce de jale, transmiţându-ne parcă înstrăinarea şi drama unei naţii, a poporului român, despărţit mişeleşte prin tratate nedrepte istorice.
Şi cu toate acestea, muzica grupului de etno-jazz din Republica Moldova a răsunat biruitoare, deasupra politicii injuste, la Centrul Multicultural „Dacia” din Bistriţa, din România.
Concertul a fost organizat de Consiliului Judeţean BN şi Centrul Judeţean pentru Cultură BN şi a fost prezentat cu aplicaţie profesionistă muzicală de către dr. Gavril Ţărmure, managerul instituţiei de cultură.
Au concertat în stil european artiştii români din Chişinău Anatolie Ştefaneţ – violă, Valeriu Boghean – voce, instrumente de suflat – fluier, clarinet, trompetă, Dorel Burlacu – pian electronic şi Gari Tverdohleb – persecuţie, ce a fost şi omagiat cu prilejul zilei aniversare.
A fost o lecţie de jazz europeană. Un concert muzical de ţinută, de o înaltă ştachetă valorică, dovedindu-se că Bistriţa ar fi al doilea centru cultural, după Capitala Bucureşti, din România, ca şi calendar cultural şi muzical, literar, expoziţional, lansări de carte, teatru, film etc.
Cântecul ciocârliei a răsunat din nou, învingător, pe ambele maluri ale Prutului, unind, deocamdată, muzical, doar românii şi România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5