LA BUDEȘTI … DE CENTENAR, paradă în port tradiţional cu torţe

prof. Augustin Rus

   Cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, comunitatea sătească din Budești s-a adunat în curtea Școlii Gimnaziale, iar de aici, cu steaguri tricolore sau ale U.E au pornit organizat spre Monumentul Eroilor din parcul situat în centrul comunei. Aici, s-a intonat Imnul Național, s-a făcut o scurtă slujbă religioasă, s-au depus coroane de flori din partea Primăriei și a  Consiliului local, a Școlii Gimnaziale, a Bisericii ortodoxe, la Monumentul Eroilor, au rostit scurte alocuțiuni profesorul de istorie Rus Augustin și primarul comunei, domnul Codrea Vasile.

   În alocuțiunea sa, profesorul de istorie Rus Augustin, a arătat că „Unitatea Națională fu visarea mult iubită a voievozilor noștri cei viteji, pentru dânsa ei trăiră, luptară și muriră.” Primul voievod care a reușit să devină conducătorul tuturor românilor, la sfârșitul secolului XVI și începutul sec. XVII, a fost Mihai Viteazul, dar pentru scurt timp. A trebuit să treacă peste 3 secole, ca visul de unitate națională al românilor să devină realitate durabilă, răstimp în care limba, religia, complementaritatea spațiului geografic, piața națională și apoi conștiința națională, situații internaționale favorabile, au condus la Unirea Moldovei cu Țara Românească în 1859, la alipirea Dobrogei în 1878, la Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România în 1918. Statul creat acum 100 de ani este cunoscut în perioada 1918-1940 și sub numele de România Mare ce avea ca formă de guvernământ Monarhia.

   În decursul celor 100 de ani, scurși de la crearea României Mari, au avut loc multe schimbări economice, teritoriale, politice, demografice, culturale, de mentalități individuale și colective, pe care avem datoria să le cunoaștem, să le înțelegem, pentru a ne putea clădi conștienți viitorul.

   Primarul comunei, domnul Codrea Vasile, i-a îndemnat pe toți locuitorii comunei să se gândească la eforturile făcute de înaintași pentru a se putea face unirea, la sacrificiile acestora în războaiele dintre anii 1914-1918, 1940-1945, la cât de grea era viața în trecut. A insistat asupra elementelor care ne pot uni – credință, tradiții, obiceiuri, bunul simț și respectul semenilor, ajutor la nevoie. Chiar dacă la nivel național există unele dezbinări, la nivel local, noi, cei ce ducem o viață simplă și uneori mai grea, ne putem uni, putem lăsa deoparte frecușurile și patimile politice, încercând să credem că „tot ce-i românesc, nu piere”.

   Participanții la acest eveniment, au fost invitați de către domnul primar la Căminul cultural, pentru a servi o porție de fasole la ceaun, un pahar de vin fiert pentru a se încălzi, pentru a purta discuții și a se simți bine împreună.

   Au participat și preoții din satele Budești, Budești-Fânațe și Țagu iar din discuții a reieșit faptul că , poate, pe viitor, „vom fi iarăși ce am fost, dar …   mai puțini”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5