Iulius Dumitru, directorul general al Parcului Industrial Bistrița Sud renunță la șefie!

Cererea de încetare a contractului de management încheiat cu primăria municipiului Bistrița a fost depusă chiar în această săptămână, ea urmând să fie obiectul unei discuții și în cadrul viitoarei ședințe de consiliu municipal.  Informația este confirmată și de viceprimarul Gelu Muthi dar și telefonic de Iulius  Dumitru. El ne-a mai spus că este vorba de o decizie personală, nedorind să spună mai multe legat de această decizie.

Parcul Industrial Bistriţa Sud a fost construit printr-un proiect finanțat din fonduri europene în valoare de peste șase milioane de euro. Platforma, de tip greenfield, este situată în apropierea intersecţiei dintre drumurile naţionale 17 (Bistriţa – Cluj) şi 15A (Bistriţa – Reghin), în localitatea componentă Sărata, și are o suprafaţă totală de 30 de hectare, din care aproximativ 19,6 hectare sunt destinate concesionării către investitori. Construcţia efectivă a presupus realizarea drumului de acces, a străzilor de incintă, cu staţii pentru autobuz, pistă pentru biciclişti şi spaţii verzi, precum şi a reţelelor de apă, gaze naturale, electricitate, a sistemului de iluminat public şi a unei staţii de epurare independentă. 

Reamintim că Parcul Industrial Bistriţa Sud a fost obiect de scandal dintre PNL și oficiali ai primăriei Bistrița, existând, de asemenea, un dialog ”la distanță” între Iulius Dumitru și președintele PNL BN, Ioan Turc.  El acriticat, în cadrul unei conferinţe de presă, modul de administrare a Parcului Industrial Bistriţa Sud, asta pentru că antreprenorii nu au acces la o infrastructură dimensionată corect sau sunt nevoiţi să obţină avize de la diverse instituţii.

“Din păcate, executivul PSD al Primăriei Bistriţa tratează Parcul Industrial ca pe un parc de aventuri de prost gust. Dacă citeşti publicitatea pe care o face Primăria Bistriţa la Parcul Industrial, ai impresia că totul este foarte frumos, că acolo totul se desfăşoară bine, că investitorii sunt bine primiţi şi sunt consiliaţi pentru a demara cât mai repede afaceri în Parcul Industrial. Realitatea este cu totul alta, realitatea între campania electoral permanentă pe care o face PSD cu privire la Parcul Industrial şi cea din teren e cu totul diferită”, a declarat Turc.

Preşedintele PNL BN a reclamat faptul că în Parcul Industrial cei care dorescsă pornească o afacere nu au acces la infastructură. “În afară de o bucată de teren pe care să construiască hala de producţie sau capacitatea unde vor desfăşura activităţi, nu au nimic altceva. Reţeaua de apă nu este preluată de Aquabis, din ceea ce ştiu eu. Staţia de epurare nu va porni decât atunci când în Parc vor fi suficeinte capacităţi de producţie pentru ca această staţie de epurare să funcţioneze şi din păcate Primăria nu este în stare să atragă în Parcul Industrial investitori, din motive absolut obiective”, şi-a argumentat Turc opiniile. Potrivit acestuia, probleme sunt şi cu capacităţile energetice  subdimensionată, cu infrastrictura de telecomunicaţii (internet, telefon etc.).

Mai mult, a opinat Turc, pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie se solicit documente aberante, de la studii GEO, de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau studii de impact de mediu, date care ar fi trebuit puse la punct încă de la amenajarea Parcului Industrial.

Liderul liberal judeţean a reclamat şi taxa de administrare de 1euro/metri pătrat, care se plăteşte anticipat, pe şase luni, de către agenţii economici, fără a se cunoaşte serviciile pe care le prestează, în schimb, municipalitatea.

 

Răspunsul lui Iulius Dumitru nu s-a lăsat foarte mult așteptat:

 

Spre corecta și echilibrata informare a cititorilor dvs. și în virtutea instituției dreptului la replică, dorim să oferim răspunsuri precise la întrebările/speculațiile aruncate în piață de domnul Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud. Considerăm că declarațiile domniei-sale sunt de natură politică și nu se bazează pe fapte reale sau pe vreo verificare în teren. Niciodată domnul Turc nu ne-a solicitat vreo informație în legătură cu parcul industrial și cu problemele pe care le invocă. A fost greșit informat și a transmis mai departe informații eronate, fără să facă o minimă verificare. E adevărat, sub protecția unei declarații politice poți face acest lucru.

 

Prin demersurile proprietarului și administratorului parcului industrial, este asigurat accesul la infrastructura de utilități (apă, canal, en el, gaz, comunicații și drumuri interne). Fiecare dintre rezidenții parcului industrial are obligația de a încheia contracte în nume propriu cu furnizorii de utilități, aspect stipulat foarte clar în contractele de administrare și prestări servicii semnate cu administratorul parcului. Rețele de utilități sunt accesibile rezidenților la limita loturilor de teren atribuite în folosință prin drept de superficie.

 

Rețeaua de apă este preluată de Aquabis SA Bistrița-Năsăud, urmând ca racordarea propriu zisă să se facă în urma solicitării scrise a fiecărui rezident în parte și obținerea avizului necesar. Aquabis SA decide modul de operare al stației de epurare și a rețelei de canalizare.

Capacitatea disponibilă a rețelei de energie electrică a fost aprobată de către distribuitorul Electrica Distribuție SA și acoperă necesarul solicitat până la această dată de către firmele rezidente.

Infrastructura de comunicații (telefonie fixă, internet și CCTV) este funcțională și este pusă la dispoziția rezidenților. În momentul în care investițiile asumate prin contract de către rezidenți vor fi finalizate, se va face racordarea efectivă la această rețea.

Parcul industrial deține un studiu geo pentru infrastructura întregului proiect intitulat ”Parc industrial Bistrita Sud”. Este absolut normal și obligatoriu ca în vederea obținerii autorizației de construire să se solicite studii geo specifice fiecărei investiții în parte.

Pentru prevenirea inundațiilor ce pot fi provocate de apele colectate de pe versanții din zonă, provocate de precipitații, există o rețea de canale colectoare realizate și administrate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Este firesc ca la stabilirea amplasamentului halelor de producție, rezidenții să obțină un aviz de la ANIF, pentru a se evita astfel desființarea, obturarea, devierea sau acoperirea acestei rețele de canale colectoare.

Legislația pentru protecția mediului obligă fiecare rezident să solicite un aviz de mediu pentru proiectul aprobat a se realiza în incinta parcului industrial. În funcție de domeniul de activitate al rezidentului, Agenția pentru Protecția Mediului BN decide documentația necesară obținerii acestui aviz.

Legislația europeană și implicit cea națională referitoare la schemele de ajutoare de minimis reglementează în mod specific modul de obținere al acestora. Schema locală de ajutor de minimis instituită pentru rezidenții parcului industrial Bistrița Sud este în conformitate cu legislația în domeniu, stipulându-se exact documentele ce trebuie depuse de către solicitanți. Vezi HCL a municipiului B-ța nr. 40/23.03.2017.

Taxa de administrare de 1 EUR/mp/an se percepe de către administratorul parcului industrial pentru întreținerea infrastructurii comune a parcului industrial și se achită începând cu data înscrierii dreptului de superficie asupra terenului în Cartea funciară în favoarea rezidentului. Din momentul obținerii acestui drept, rezidentul are obligația demarării investiției asumate prin contract.

Promovarea parcului industrial este o activitate continuă și susținută. Astfel, din noiembrie 2015 (data finalizării construirii parcului industrial) și până în prezent s-au semnat 10 contracte cu actualii rezidenți, care și-au asumat investiții de 9,96 milioane de EUR și crearea a 391 de noi locuri de muncă. Realizarea efectivă a acestor investiții depinde, în mare măsură, de calendarul obținerii de către rezidenți a finanțării nerambursabile pe care o vizează. De asemenea, sunt deschise negocieri cu alte câteva companii locale și internaționale, societatea-administrator având zeci de scrisori de intenție în acest sens.

În incinta parcului industrial este prevăzută realizarea unui Incubator de afaceri dotat cu micro-hală de producție, în valoare de 1.5 milioane EUR. S-a realizat studiul de fezabilitate al incubatorului de afaceri și s-au alocat de către Municipiul Bistrița sumele necesare întocmirii proiectului tehnic. Demararea efectivă a acestei investiții se va face după lansarea liniei specifice de finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020.

Toate informațiile referitoare la proiectul parcului industrial Bistrița Sud sunt disponibile pe www.bizpark.ro.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5