Irina Petraş preşedinta Filialei Cluj a U.S.R.: La Zilele prozei, cel mai frumos eveniment. Ne-am întors fermecaţi

Într-o intervenţie în emisiunea "Repere Culturale, de la Radio Someş, realizată de Menuţ Maximinian, criticul Irina Petraş a vorbit despre evenimentele literare din judeţul nostru.

 

Rep.: - Zilele prozei au început să aibă ecou la nivel naţional. Cum a fost receptat de dumneavoastră acest eveniment?

          Irina Petraş: - Este cel mai frumos eveniment. Ne-am întors fermecaţi. Nu mi-am imaginat că o toamnă poate fi atât de minunată. Toată lumea vorbeşte numai despre frumuseţile de acolo. Asta este prima impresie. De la arborii seculari de la Chiuza şi până la dealurile de aur de la Maieru şi de la Cormaia e ceva absolut miraculos. Într-un asemenea loc nu se putea întâmpla decât un eveniment important şi absolut fiecare dialog, fiecare întâlnire, fiecare lectură, tot ce s-a întâmplat acolo, nu numai pentru mine, care ies mai rar din casă, dar şi pentru ceilalţi, unii călători vrednici, au fost nişte zile miraculoase. Cele două zile au fost absolut minunate. Dincolo de ospitalitate, de căldura cu care am fost primiţi, până şi copiii de la „Liviu Rebreanu”, şi îmi pare rău că trebuie s-o spun eu, în calitate de clujeancă, au fost mai receptivi decât copiii de la Cluj. A fost surprizător că prozatorii li s-au adresat fiecare cu altă întrebare, fiecare în alt stil şi în altă manieră, dar ei n-au fost deloc blocaţi, au răspuns, au intrat în dialog, s-au bucurat să-şi facă fotografii cu cei de faţă, deci, totul a fost ca şi cum am fi fost toţi sub un fel de vrajă a toamnei de aur. Sunt puţin exaltată, dar am adunat atât de multe imagini frumoase în aceste două zile încât, în primul rând, acestea îmi vin în minte.

Rep.: - Nume sonore au onorat evenimentul.

      Irina Petraş: -    A fost foarte importantă prezenţa lui Nicolae Manolescu acolo, dar şi a prozatorilor din Cluj şi din ţară, de la Simona Antonescu la Florina Ilis, chiar şi tânărul ca prozator Daniel Moşoiu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Hanna Bota, toţi cei care au fost acolo în calitate de prozatori au venit cu şapte voci diferite, dar foarte importante, şi fiecare spunând ceva despre proza acestor ani. Discuţia despre roman, care a avut loc înainte de lecturi, a fost una care poate fi privită din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, o discuţie, să zicem academică, în care s-a vorbit la modul serios despre proza românească într-un veac, dar a fost şi partea cealaltă, în care se simţea intervenţia fiecăruia, partea sărbătorească, ideea că avem cu ce sărbători Centenarul, dacă privim spre proza românească. Acestea au fost impresiile pentru mine şi mă bucur pentru gazdele noastre că evenimentul a fost o reuşită. Mă bucur pentru noi că am avut parte de un asemenea eveniment. Acum vine partea cea grea, să vedem dacă suntem în stare să transformăm Zilele prozei în Bistriţa-Năsăud într-o tradiţie şi într-un eveniment de durată, iar dacă vom fi în stare, cea mai grea ediţie este totdeauna a II-a. Dacă vom fi în stare, anul viitor, să facem o întâlnire pe teme de proză românească cel puţin la fel de bună, dacă nu şi mai şi.

          Rep.: - Artistul plastic  Irina Petraş a fost inspirat de ceea ce a văzut pe Valea Someşului?

          Irina Petraş: - Eu am pictat în expoziţia mea recentă nişte dealuri. În momentul în care am început să ne apropiem de Maieru, cei care mă însoţeau au spus „Uite, dealurile tale”, dealurile mele imaginare. Dar pe măsură ce am înaintat în acest peisaj, pe care-l numesc fără nicio ezitare miraculos, m-am gândit că am înmagazinat acolo aşa de multe imagini încât trebuie să se transforme în nişte tablouri de aur, iar cine ştie, anul viitor să le expun chiar la Bistriţa.

          Rep.: - Ar fi foarte frumos. Mă bucur să aud acest lucru, să avem un vernisaj a unei expoziţii de pictură Irina Petraş.

          Irina Petraş: - Eu vă felicit şi mă gândesc că la ediţia următoare vom putea da de ştire, ca pe vremuri, cu toba prin sat, ca să se adune lume multă, pentru că e un eveniment la care merită să fie lume multă. Cu copiii de acolo, cu profesorii care ne-au întâmpinat, cu toată lumea, lucrurile au mers foarte bine. Îmi pare rău pentru cei care n-au putut fi de faţă. Sincer vorbind, au pierdut mult. Noi am organizat la Cluj Zilele prozei cu tot felul de variante, dar ideea că la Cluj putem face varianta de salon, iar la Bistriţa varianta de natură, să zicem, poate fi gândită în detaliu şi să iasă un eveniment foarte important pentru toată lumea. Încă o dată felicitări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5