Ioan Oltean, Ioan Sbîrciu şi Dănuţ Prunea în topul parlamentarilor absenţi de la voturile finale

A trecut mai bine de un an, de când deputaţii şi senatorii aleşi în cele patru colegii uninominale din judeţul nostru au depus jurământul de credinţă în Parlamentul României. Plecaţi în Capitală pentru a promova proiecte viabile pentru judeţ, unii s-au făcut remarcaţi în plenul Camerei Deputaţilor sau al Senatului, în timp ce alţii au ales să fie mai puţin activi.

Datele pe care le oferim sunt extrase din ultimul studiu efectuat de Institutul de Politici Publice Bucureşti, fiind vizată sesiunea legislativă septembrie-decembrie 2009.

Cu toate acestea trebuie menţionat că deputaţii se dovedesc a fi mult mai conştiincioşi decât colegii lor de la Senat. Asta cel puţin în ceea ce priveşte simpla prezenţă de la voturile finale ale şedinţelor în plen.

Deputatul PDL Ioan Nelu Botiş, cel mai disciplinat parlamentar

Primul parlamentar peste care dăm în clasamentul privind prezenţa la vot este Ioan Nelu Botiş, deputat PDL aflat la primul mandat, care a lipsit la 34 din cele 168 de şedinţe cu voturi finale, şi are un procentaj de prezenţă de 79,8%.

El este urmat de social-democrat Emil Radu Moldovan, deputat PSD în colegiul 2, care are 56 de absenţe şi un procentaj de prezenţă de 66,7%. În clasament urmează deputatul PNL Ioan Ţintean cu un procent de prezenţă de 53% din şedinţele camerei.

Ultimul dintre deputaţii bistriţeni care este trecut în clasament şi "pică" sub pragul critic de jumătate – este vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Ioan Oltean, care a participat doar la votul a 31,5% din proiectele supuse dezbaterii.

Senatorii mai chiulangii decât deputaţii

Dacă în cazul deputaţilor se vede că majoritatea acestora au stat mai mult la şedinţe decât în alte locuri mai atractive, cei doi senatori de Bistriţa-Năsăud au tras chiulul substanţial. Cel mai bun procentaj îl are senatorul PDL Ioan Sbîrciu, care a fost prezent la 66 de şedinţe din totalul de 212, având 146 absenţe (31%). El este depăşit în acest clasament negativ de senatorul PSD Dănuţ Prunea, care ,,s-a arătat” doar la 58 de şedinţe, având nu mai puţin de 154 de absenţe (27%).

Prezentul raport se referă la sesiunea septembrie – decembrie 2009, conţinând însă şi informaţii mai extinse legate de activitatea de la începutul mandatului – pentru iniţiative legislative, de exemplu.

În cadrul acestui studiu au fost analizate şi prelucrate statistic informaţii despre toţi deputaţii şi senatorii în ceea ce priveşte prezenţa la votul în plen, activitatea comisiilor permanente, numărul iniţiativelor legislative şi numărul interpelărilor.

Ţintean şi Botiş, activi şi prezenţi în Comisii

În ceea ce priveşte prezenţa la comisii, parlamentarii noştri s-au dovedit ceva mai ,,harnici”. Deputatul PNL Ioan Ţintean, membru în Comisia de buget-finanţe a absentat doar la două dintre şedinţe. În sesiunea septembrie-decembrie 2009, Comisia de buget-finanţe s-a întrunit în 16 şedinţe.

Un deputat harnic şi activ a fost şi vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, democrat-liberalul Ioan Nelu Botiş. Comisia s-a întrunit în 32 de şedinţe, Ioan Nelu Botiş înregistrând doar două absenţe. Tot în cadrul raportului IPP, Comisia pentru muncă şi protecţie socială este lăudată pentru sistemul de vot la şedinţa de audiere a candidatului Mihai Şeitan pentru funcţia de ministru al Muncii. La această şedinţă deputaţii au decis să prezinte lista nominală a modalităţii de vot, care potrvit celor de la IPP, trebuie ,,să devină o practică, şi nu o excepţie”.

În Comisia pentru administraţie publică, administrarea teritoriului şi echilibru ecologic, deputatul PDL Ioan Oltean conduce în clasamentul absenţelor, fiind prezent doar la nouă din cele 16 şedinţe ale Comisiei.

,,Precizăm că deputatul Ioan Oltean este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, ocupând funcţia de vicepreşedinte. IPP nu contestă că funcţia acestuia poate să determine existenţa unei agende foarte încărcate, dar potrivit reglementările în vigoare, acesta nu este motivat de la absentarea de la lucrările parlamentului”, se arată în raportul Institutului de Politici Publice (IPP).

În studiul IPP este menţionat că ,,acest raport de monitorizare este realizat în principal pe baza informaţiilor statistice disponibile în paginile de internet ale celor doua Camere ale Parlamentului României. Ultima accesare s-a făcut în data de 14 ianuarie 2010. Raportul continuă seria analizelor realizate şi date publicităţii de către Institutul pentru Politici Publice cu prilejul sfârşitului fiecărei sesiuni parlamentare".

Comentarii

28/01/10 22:14
Grigore D.

Cinste celor 2 "Nelu" Botis si Tintean ! De astfel de oameni de bine avem noi nevoie sa ne reprezinte si speram ca pe viitor pe ei sa-i "alegem"! Rusine in schimb pentru ceilalti, pe care cetatenii de bine ... i-au ales cu o speranta ... sa-i reprezinte. Ce va intereseaza domnilor, doar "malaiul" "nesimtit" pe care-l primiti de la aceasta "prostime"...? Bravo ! Halal sa va fie !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5