Ioan Oltean: „Adoptarea celor trei Coduri este primul demers politic de anvergură făcut de către Guvern”

Guvernul a adoptat săptămâna trecută proiectele de Cod Penal, de Procedura Penală şi de Procedura Civilă, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului, solicitându-se procedura de urgenţă. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PD-L B-N, Ioan Oltean, a precizat că adoptarea celor trei Coduri juridice reprezintă un pas decisiv în modernizarea justiţiei din România şi că speră ca acestea să înceapă să fie aplicate efectiv în justiţie.

„Adoptarea celor trei Coduri este primul demers politic de anvergură făcut de către Guvern. Este prima încercare de modernizare a României, şi sunt absolut convins că adoptarea va pune în aplicare procesul de modernizare a justiţiei. Crearea instituţiei judecătorului, ca instituţie nouă, este o garanţie că măsurile de arestare preventivă, măsurile de percheziţie vor fi luate cu respectarea normelor legale”, a precizat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean.

Oltean a explicat că, după adoptarea de către Parlament, acestea vor fi intrate în vigoare la 1 ianuarie 2011. Liderul judeţean PD-L s-a arătat convins că aceste proiecte vor fi intens dezbătute în perioada următoare, dar şi îmbunătăţite, atât în cadrul dezbaterilor parlamentare cât si de către specialiştii în drept, fişele lor tehnice fiind publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Codul civil nu a fost adoptat săptămâna trecută de Guvern, deoarece Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că acesta are o situaţie specială, şi acest cod trebuie adoptat ca un proiect consolidat, amendamentele urmând să se integreze în proiectul adoptat de Senat, acum trei ani de zile. Executivul doreşte adoptarea Codurilor Penal, de Procedură Penală, Civil şi de Procedura Civilă până în luna iunie, astfel încât România să-şi poată respecta angajamentul luat faţă de Uniunea Europeană. PSD şi PD-L au decis şi înfiinţarea a două comisii parlamentare care să dezbată Codurile din justiţie. Guvernul a retras din Parlament, la începutul anului, Codul Penal, pe cel Civil, precum şi cele două coduri de procedură, pe motiv că ele trebuie să fie însuşite politic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]