Ioan Mureşan: Modernizarea satelor este obiectivul nostru principal

La cel de-al treilea mandat de primar al comunei Nuşeni, Ioan Mureşan a declarat 2013 ca anul modernizării satelor Feleac, Beudiu, Viţa, Rusu de Sus, Malin şi centrul de comună. În ultimii ani, prin strădania administraţiei locale au fost implementate proiecte care au vizat, în final, viaţa cetăţenilor şi acestea după o muncă stăruitoare şi eficientă. Cine are curiozitatea să ajungă, spre exemplu, în satul Malin, rămâne plăcut impresionat nu numai de armonia statornicită între români şi maghiari ci şi în participarea împreună a cetăţenilor la buna lor gospodărire. Când s-a resfinţit Biserica Ortodoxă din Malin, preotul paroh Mălinaş a invitat la slujba de resfinţire şi pe preotul reformat, invitaţia fiind acceptată, se înţelege, cu plăcere.
Revenind la aspectele edilitar-gospodăreşti, de la Rusu de Sus până în Malin se ajunge pe un drum asfaltat, modernizat (Cârcotaşii ar spune că din Malin sunt mulţi specialişti ingineri în drumuri şi poduri). În sat, până sus se ajunge tot pe asfalt. În jur de 3 km de asfalt a fost turnat aici. Şi am dat doar un singur exemplu.
Primarul Ioan Mureşan ne-a precizat că, în total, în acest an vor fi asfaltate străzi şi uliţe pe 14,400 km, lucrarea fiind, în prezent, în plină desfăşurare. În momentul de faţă se lucrează în Rusu de Sus, Nuşeni, Feleac şi Viţa. O situaţie cu totul specială este la Feleac, un sat de gospodari, unde este un adevărat şantier. Aici s-a implementat un proiect care vizează canalizarea, introducerea apei, staţie de epurare. S-a finalizat reţeaua de introducerea apei pe 4,8 km, iar reţeaua de canalizare pe 5,3 km. O problemă cu totul specială au ridicat-o cetăţenii satului Feleac vizavi de drumul judeţean care traversează satul. Primăria, prin domnul primar Ioan Mureşan, a făcut numeroase solicitări şi sesizări forurilor judeţene, în competenţa cărora intră modernizarea acestei căi de circulaţie. Primăria nu poate face nimic, dar până în prezent solicitările au rămas fără niciun rezultat. A fost „prins” în modernizare şi în 2012 şi în 2013 dar încă nu s-a întreprins nimic concret. Prin Măsura 322, ne spune primarul Mureşan, se implementează un amplu proiect care vizează două aşezăminte culturale, cele din Nuşeni şi Beudiu. Acestea vor fi reabilitate din temelii, lucrarea fiind finalizată în procent de 95%, aşa că, în acest an vom asista la inaugurarea noilor aşezăminte culturale care vor deveni, ne asigură primarul Mureşan, adevărate instituţii de spiritualitate şi educaţie.
Primăria comunei Nuşeni este interesată şi de depunerea cererilor de către fermieri către Centrul APIA din Beclean. Ca atare, specialiştii primăriei sunt la dispoziţia cetăţenilor, eliberându-le adeverinţele şi documentele necesare. În această perioadă se lucrează intens la efectuarea lucrărilor agricole de sezon. Faţă de anul 2012, suprafeţele cultivate au crescut simţitor, cu toată seceta care mai persistă şi în satele comunei. Primarul Mureşan ne-a spus că majoritatea cetăţenilor şi-au pregătit din primăvară suprafeţele de teren, astfel că zeci de hectare au fost însămânţate în primăvară cu plante furajere, păioase, porumb, cartofi şi legume. Paralel se lucrează şi în pomicultură, în special în Malin, Viţa şi Feleac, unde există suprafeţe însemnate de livezi. Zootehnia nu este neglijată, cu toate că, comparativ cu anii precedenţi, efectivul de bovine a scăzut şi acest lucru se datorează şi îmbătrânirii populaţiei, prea puţini tineri stabilindu-se în sate.
În Nuşeni se află în stadiu de finalizare o unitate de învăţământ şi educaţie tip Afterschool, astfel că cei mici vor putea fi îngrijiţi pe tot parcursul zilei, părinţii acestora având posibilitatea să îşi îndeplinească obiectivele de serviciu. Şcoala este dotată cu toate utilităţile, pregătită în proporţie de 85%, nu peste multă vreme se va inaugura şi această formă de educaţie pentru copiii din Nuşeni.

Comentarii

14/05/13 10:10
Un cititor ...

Domnule Muresan,
Ideal ar fi sa fie create conditiile necesare prin care "taranul" sa nu mai vina la "oras"... decat numai intamplator si numai pentru nevoi stricte ... ( scoala de un anumit nivel, autoritati publice... medicatie... etc ) si cu totul exceptional, in rest, sa aiba "el" ... acolo in catun , sat sau comuna... tot ceea ce-i trebuieste si care sa fie produs chiar de "el"... nu sa umple randurile orasenilor care stau la coada si cumpara orice... Sa faca in asa fel, incat sa "aduca el"... mancare si toate cele pentru oraseni nu invers... !
Dar, asta cu siguranta ca nu se va putea realiza atata vreme cat statul sta pasiv si nu-l ajuta sa faca cu adevarat "agricultura"... si nu inchide si nu blocheaza accesul pe piata romaneasca al produselor aduse din strainatate, prin care se da de lucru strainilor si nu celor de la noi... ! Ar trebui supra impozitate si taxate toate marfurile care se pot produce la noi dar sunt aduse din strainatate, sa aiba preturile cel putin cu 10-20% mai mari decat produsele romanesti, astfel ca romanul sa cumpere marfuri si produse prin care sa aiba asigurat loc de munca "taranul roman"... nu cel din Polonia, Turcia, Austria, Germania , Franta sau de altundeva "aiurea"... !
Dar... pe cand veti face asta... ca am senzatia ca sunteti doar niste "simpli gargaristi" si dvs ca si "inaintasii " Dvs... ?!
De ce oare... taranului roman ii este lehamite sa mai faca agricultura ? Poate ne dati un raspuns la aceasta intrebare ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5