Ioan Gaftone: Strategia judeţului, în fapte concrete

Subsecvent ’’Strategiei de dezvoltare a judeţului’’ şi ca o consecinţă a Hotărârilor Consiliului Judeţean, în acest moment sunt deschise următoarele şantiere:
1. Drumul judeţean Ciceu Giurgeşti - Negrileşti
2. Drumul judeţean Beclean – Figa
3. Drumul judeţean Visuia –Silivaşu de Câmpie
4. Podul în Ilva Mică,
5. Drumul judeţean Agrişu de Sus - DN 17
6. Drumul judeţean Ocniţa – Milaş
7. Drumul judeţean Ilva Mică – Leşu
8. Drumul judeţean Şieuţ – Sebiş
9. Drumul judeţean Cuşma - Livezile
10. Drumul judeţean Zagra –Suplai (nr.1)
11. Drumul judeţean Zagra –Suplai (nr.2)
12. Drumul judeţean Matei - Fântânele
13. Drumul judeţean Teaca –Archiud
14. Drumul judeţean Sărăţel - Domneşti
15. Definitivare Drum Judeţean151
Valoarea totală a acestor investiţii este de 36.372.468 lei. Beneficiarii acestor investiţii sunt în mod nemijlocit şi permanent toţi locuitorii şi agenţii economici ai celor 40 comunităţi (Negrileşti, Ciceu Giurgeşti, Beclean, Figa, Visuia, Silivaşu de Câmpie, Ilva Mică, Agrişu de Sus, Ocniţa, Milaş, Leşu, Şieuţ, Sebiş, Cuşma, Livezile, Zagra, Suplai, Matei, Fântânele, Teaca, Archiud, Sărăţel, Domneşti, Bistriţa, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Şintereag, Şieu Odorhei, Coasta, Şirioara, Chiraleş, Lechinţa, Vermeş, Sângeorzu-Nou, Sânmihaiu de Câmpie, Zoreni, Budeşti, Fânaţe, Ţagu) şi, ocazional, toţi trecătorii care se angajează pe aceste drumuri.
Impactul asupra calităţii vieţii oamenilor va viza următoarele domenii:
a) economic, privind mărirea vitezei de circulaţie a oamenilor, a mărfii, reducerea pagubelor şi stricăciunilor la maşini şi utilaje agricole, reducerea timpului de intervenţie în caz de incendii, asigurarea locurilor de muncă, mărirea gradului de interes al agenţilor economici, atragerea de investiţii, crearea de locuri de muncă, dinamizarea şi întreţinerea pieţelor în amonte şi avalul investiţiilor în drumurile judeţene
b) confortul psihologic al oamenilor
c) sănătate, prin reducerea accidentelor de circulaţie şi prin reducerea timpului de intervenţie a serviciului medical de urgenţă, relaxarea sistemului asigurărilor sociale
d) turism, prin eliminarea disconfortului rutier, mărirea atractivităţii judeţului, punerea în valoare a potenţialului turistic, crearea de locuri de munca în turism
e) învăţământ, infrastructura şcolară, îmbunătăţirea condiţiilor de transport a elevilor şi a navetei dascălilor
f) coeziunea socială, în sensul că uşurează legătura cetăţenilor de la sate cu comuna şi apoi cu reşedinţa judeţului
g) Social, prin diminuarea excluziunii sociale, prevenirea sărăciei prin crearea locurilor de muncă necesare derulării acestor investiţii.
***
Prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, pentru finanţarea Programului naţional de dezvoltare locală, au fost aprobate încă 75 de obiective de investiţii pentru anul 2014 din care:
- 60 în subprogramul ’’Modernizarea satului romanesc’’
- 5 obiective în subprogramul ’’Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor’’
- 10 obiective în subprogramul ’’Infrastructura la nivel judeţean’’
Pentru realizarea acestor obiective, Guvernul Romaâiei a pus la dispoziţia judeţului 34.970.000 lei.
Prin realizarea acestor obiective se satisfac nevoile de alimentare cu apă în următoarele comunităţi: Budacu de Jos, Buduş, Ciceu Giurgeşti, llva Mică, Miceştii de Câmpie, Fântâniţa, Visuia, Monor, Negrileşti, Romuli, Sânmihaiu de Câmpie, Sălcuţa, Zoreni, Stupini, La Curte, Brăteni, Zagra, Poienile Zagrei, Suplai, Năsăud, Silivaşu de Câmpie, Urmeniş, Şopteriu, Delureni, Fânaţe.
Iată, aşadar, cum printr-o viziune asumată, printr-o Strategie subsecventă şi prin programe subsumate, Consiliul Judeţean a transformat o „nevoie publică” într-o „politică publică” şi cetăţenii judeţului din 25 de comunităţi vor beneficia de un alt standard al calităţii vieţii.
Tot prin aceste investiţii se satisfac nevoile de colectare a apei menajere în comunităţile Rebrişoara, Ilva Mică, Jelna şi Năsăud, se va construi un sediu nou pentru Primăria din Şieu Odorhei, se va repara acoperişul şcolii din Şieu Odorhei şi se vor construi grădiniţe în comunităţile din Lechinţa şi Prundu Bârgăului.
Aşadar, în baza unei strategii, se realizează un trai decent al oamenilor, condiţii normale agenţilor economici şi instituţiilor publice, asigurând condiţii de sănătate, prevenind împovărarea sistemului de asigurări de sănătate şi asigurând capacitatea de muncă a oamenilor. În acelaşi timp, se subliniază şi grija faţă de viitorul comunităţilor prin educaţia timpurie a copiilor.
Celelalte obiective vizează modernizarea sistemului rutier şi satisface nevoile de mobilitate a oamenilor şi a agenţilor economici din urmatoarele 60 de comunităţi: Bistriţa Bârgăului, Satu Nou, Petriş, Chiuza, Piatra, Mireş, Ciceu Mihăieşti, Ciceu Corabia, Simioneşti, Budeşi, Ţagu, Căianu Mic, Ciceu Poieni, Mărişelu, Poiana Ilvei, Cristur, Şieu Coasta, Slătiniţa, Luşca, Poienile Zăgrii, Cuşma, Livezile, Şieuţ, Sebiş, Ciceu Giurgeşti, Galaţii Bistriţei, Mijlocenii Bârgăului, Lechinţa, Leşu, Măgura Ilvei, Arşiţa, Milaş, Monor, Nimigea, Parva, Prundu Bârgăului, Rebra, Salva, Silivaşu de Câmpie, Şieu, Ardan, Şintereag, Caila, Sânmihaiu de Câmpie, Şanţ, Şieu Odorhei, Bretea, Ruştior, Lunca, Telciu, Bichigiu, Târlişua, Tiha Bârgăului, Ciosa, Uriu, Zagra, Năsăud, Liviu Rebreanu, Sângeorz- Băi.
***
În lucru sunt şi şantierele finanţate de Consiliul Judeţean, la Policlinică, Spitalul Judeţean, Casa Argintarului şi Cinematograful Dacia, sediul Serviciului de evidenţă a populaţiei.
Pe raza judeţului au fost finalizate sau sunt în lucru investiţii care se constituie în politici publice naţionale,coordonate fiind de Guvern. În acest sens, evidenţiez finalizarea Gării din Bistriţa şi a drumului naţional care leaga judeţul nostru de zona economică Tg. Mureş.
Strategia judeţului produce efecte vizibile, satisface nevoile cetăţenilor şi a mediului de afaceri care la rândul lui produce efecte benefice tot pentru cetăţeni.
Subliniez că investiţia Consiliului Judeţean în drumurile judeţene la amploarea pe care am prezentat-o influenţează mediul economic al judeţului şi nu numai, generând locuri de muncă în amontele şantierelor de drumuri, în piata serviciilor de proiectare, piaţa serviciilor de consultanţă, piaţa agregatelor minerale (balastiere, cariere de piatră), piaţa bitumului rutier, piaţa mixturilor asfaltice, piaţa emulsiilor bituminoase, piaţa cimentului, piaţa lianţilor hidraulici, piata filerului, piaţa oţelului beton.
Las loc imaginaţiei dumneavoastră să evaluaţi câte meserii şi câte locuri de muncă sunt necesare şi sunt puse în acţiune de Hotărârile Consiliului Judeţean. În avalul construcţiei de drumuri sunt puse în mişcare piaţa mijloacelor de semnalizare rutieră, piaţa de semnalizare a drumurilor, piata de construcţie şi montare a indicatoarelor rutiere, piaţa de dirijare şi semnalizare a traficului rutier etc.
***
Iată cum cred eu că trebuie evaluată o decizie a Consiliului Judeţean, în toată complexitatea şi conexitatea sa. Impactul şi consecinţele unei hotărâri trebuie aduse la cunoştinţa oamenilor, altfel nu este vizibilă decât în parte sau chiar deloc. Oamenii nu văd decât un buldozer sau o basculantă care de multe ori îi deranjează şi de aceea afirmă că nu se face nimic. Oamenii politici trebuie să le dezvăluie întregul ansamblu, de la planşa proiectantului şi până la ultima conexiune economică sau socială şi atunci vom risipi din tensiunea dintre aleşi şi alegători, iar societatea nu va mai fi atât de conflictuală.
Aşa cred eu că trebuie făcută politica. Evaluez impactul, consecintele şi riscurile asociate deciziei de o mie de ori, mi-o asum cu curaj, explic de două mii de ori decizia şi arăt consecinţele cu răbdare până se înţelege chiar şi de avocatul diavolului
În concluzie, se mişcă roţile, se mişcă banii, se mişcă mărfurile, se mişcă oamenii, se satisfac nevoi, se împlinesc speranţe şi idealuri, oamenii îşi configurează un nou orizont al năzuinţelor. Sigur că se poate mai mult, mai bine, mai ieftin. Sigur că avem resurse economice nepuse în valoare şi oameni care au dreptul să fie nemulţumiţi. În următorii ani sunt sigur că vom găsi soluţii corecte pentru îngrijorările oamenilor ale mediului economic, ale sănătăţii, învăţământului şi protecţiei mediului etc.
Ioan Gaftone, consilier judeţean, membru în Comisia de urbanism

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5