( Interviu) Andrei Tarniţă şi dansul, dincolo de pasiune

 

Dansul, cea mai frumoasă parte a sufletului nostru, este lanţul ce ne ajută să ne apropiem mai mult de tezaurul universal. Este o respirare directă cu inima. De la această relaţie provine starea neasemuită de spirit care nu îngăduie decât o sinceră comunicare, implicare, trăire, retrăire. Pentru Andrei Tarniţă, dansul este mai mult decât o pasiune. Este calea spre performanţă. Îl cunosc de ani buni, i-am urmărit succesele pe podium şi m-am bucurat de câte ori a adus laurii concursurilor acasă. Azi, Andrei este unul dintre tinerii ce au făcut performanţă nu doar ca dansator, ci are un drum frumos şi ca instructor, prin proiectele pe care le are. Un dialog purtat cu el este unul al bucuriei, în care dansul este aşezat la loc de cinste.

           - Când ai păşit prima dată pe un podium de dans?

      - Am început dansul la vârsta de 10 ani în cadrul clubului de dans sportiv “Floris”. După aproximativ 6 luni am participat la primul concurs organizat în Bistriţa numit “Cupa Floris”.

           - Ce înseamnă pentru tine dansul?

      - Dansul pentru mine este o expunere a personalităţii prin limbajul corpului.

      - Ce calităţi trebuie să ai pentru a fi un bun dansator?

      - Pentru a fi un bun dansator e nevoie de un gram de talent, de multă perseverenţă şi seriozitate.

      - Cum este trecerea de la dansator la antrenor?

      - Meseria de instructor nu are de-a face cu cea de dansator. Sunt două activităţi pe care trebuie învăţate de la zero.

      - Cu cine este mai greu să lucrezi, cu copiii sau cu adulţii?

      - Nu aş putea spune că e mai greu unii sau cu alţii. Trebuie să îi adaptezi limbajul, metodele, obiectivele în funcţie de persoana pe care vrei să o înveţi.

      - Unde te pot găsi bistriţenii care vor să înveţe să danseze, ce categorii de dans pot învăţa şi pe ce grupe de vârstă?

      - Ne pot găsi pe facebook “Step Up Dance”. În cadrul clubului nostru sunt grupe de vârste pentru copii: 4-7 ani şi 7-14 ani pentru adulţii între 16-99 ani. Dansurile pe care le facem sunt salsa, bachata, kizomba, cha-cha-cha, rock and rock and roll, vals, tango.

      - Te-am văzut foarte prezent la evenimente dând culoare acestora. Ce înseamnă pentru tine faptul că oamenii vor să fii alături de ei la manifestări importante din viaţa lor?

      - Pentru mine şi colega mea, Andrada Luca,  este o plăcere şi o satisfacţie interioară să auzim aplauzele atunci când terminăm un dans, atunci când lumea ne face diferite complimente sau oricât am dansa de mult să zică “doar atât ....mai vrem”.

      -Care sunt atuu-rile celor care fac dans?

      - Vorbind despre atuu-rile celor care fac dans aş putea vorbi o zi întreagă, dar mă voi rezuma la câteva mai importante.

       Dansul ne ajutăm să slăbim Dansul reprezintă una dintre cele mai distractive moduri de a face mişcare. Dansând, abia de sesizezi efortul pe care corpul tău îl depune pentru a efectua mişcările specifice, astfel ca eliminarea surplusului de kilograme se face.

      Dansul “încetineşte” îmbătrânirea Da! Dansul, ca şi alte tipuri de mişcare sau sporturi, are capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire,mişcarea fiind un factor important al longevităţii. Sportul reduce stresul organis şi psihic.

      Dansul protejează inima Dansul este un bun protector cardiovascular, atât prin efectele mişcării asupra vaselor şi inimii, cât şi prin eliminarea tensiunilor psihice care ne pot afecta. În timpul dansuluiş bătăile inimii cresc uşor, circulaţia se intensifică, creşte oxigenarea organismului şi “tonusul” cardiovascular devine mai bun.

      -Ce alte pasiuni ai în afară de dans?

      -În timpul liber mă relaxez jucând tenis de câmp sau alerg.

      -Ce dansuri sunt la modă în societatea de azi?

      - În ultimii câţiva ani au explodat în România dansurile latino-sociale de exemplu salsa, bachata, kizomba, zouk, merengue etc. Este o întreagă societate în oraşele mari.

           -Ce ar trebui să ştie cititorii despre Andrei Tarniţă în afara faptului că ai obţinut o mulţime de premii şi ai rezultate frumoase şi ca instructor?

      - Am început mai nou un proiect cu grupele de copii şi avem deja 3 grupe de copii în doar câteva luni. Este un proiect mai inedit, pornind de la premisa “să învăţam copiii să iubească dansul”. Totul este sub formă de joacă şi până acum totul merge foarte bine.

      -Un mesaj pentru cei ce iubesc dansul.

      -Dansul nu are vârsta, gen, naţionalitate, etnie şi nu este niciodată prea târziu să faci ceea ce iubeşti şi să îţi îndeplineşti visul demult pus pe locul doi după obligaţii.

           -Îţi mulţumesc şi mult succes în tot ceea ce faci.Vom fi alături de tine. Iar pe cititori îi invităm la cursurile de dans.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5