Integrala Operei Lucian Valea, la Botoşani

Alina Pop

În organizarea Bibliotecii Judeţene "George Coşbuc" Bistriţa Năsăud, având drept partener Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu", a avut loc, la Botoşani, lansarea integralei Opere de Lucian Valea.
Din partea bibliotecii bistriţene, care a editat integrala, au participat Ioan Pintea, directorul instituţiei şi Marcel Seserman (Mircea Măluţ), îngrijitorul ediţiei.
Cuvântul de deschidere l-a avut directorul bibliotecii gazdă, Cornelia Viziteu, care a trecut în revistă secvenţe importante din viaţa scriitorului Lucian Valea şi a rolului jucat de acesta în dinamizarea culturală a acestui spaţiu. Au urmat la cuvânt Ioan Pintea care a prezentat importanţa demersului editorial făcut de instituţia pe care o conduce punând astfel în valoare o mare personalitate a culturii româneşti, care trebuie reevaluată din perspectivă estetică, Marcel Seserman (Mircea Măluţ), care a făcut o radiografie succintă a fiecăruia din cele şase volume ale integralei, Lucian Alexa, Nicolae Corlat şi Gellu Dorian.
Totodată, toţi cei care l-au cunoscut pe scriitor au făcut scurte evocări ce au pus într-o lumină aparte personalitatea, caracterul şi iubirea pe care Lucian Valea o distribuia discret asupra tuturor celor care, într-un fel sau altul, erau ataşaţi de literatură. O evocare aparte au avut membrii familiei, Mădălina Valea, soţia şi Oana Valea, fiica scriitorului.
Grupul de scriitori botoşăneni şi-a exprimat dorinţa de a fi prezent la Bistriţa când se va organiza lansarea integralei, subliniind necesitatea întăririi relaţiilor culturale între Bistriţa şi Botoşani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5