ÎNTÂLNIRE cu scriitoarea RODICA FERCANA și opera sa

Cu ani în urmă obișnuiam când primeam vreo carte să scriu la ziar câteva rânduri sub formă de note de lector. Odată, cam prin anul 2013, în preajma sărbătorilor de iarnă am primit un plic conținând șase poezii semnate RODICA FERCANA, alias RODICA MOLDOVAN. Am scris o scurtă prezentare la RĂSUNETUL, care se termina cu îndemnul: „Încercați doina străbună,/ Ea-i istorie și cânt,/ Patrioticu-i veșmânt/ Vă va acorda lin struna/” Și am îndemnat-o pe doamna R.F., care tocmai își pregătea pentru editare un volum de poezii, ce urma să se numească BRAZDA DE POEZIE, să apeleze la Ed. KARUNA, sfat care i-a fost de folos, deoarece prin intermediul acestei edituri mai târziu a fost trimisă la niște concursuri internaționale de literatură, care I-au adus câteva premii deloc neglijabile.
Între timp numele doamnei R.F. a devenit cunoscut în societatea scriitorilor locali și nu numa aici. A excelat în poezie, mai ales scriind ode eroilor neamului nostru, care i-au fost bine primite. A publicat mai multe volume de versuri și proză, dintre care eu am unul întitulat VÂRTEJUL VIEȚII, ce cuprinde două proze, POVESTE DE VIAȚĂ și GRUIA, precum și un capitol de poezie numit POEMELE INIMII.
Proza POVESTE DE VIAȚĂ este o nuvelă inspirată din realitate și anume tragica poveste a CICĂI, o tânără infirmă, care în urma unui accident a rămas toată viața într-un scaun cu rotile, dar s-a luptat curajoasă până la sfârșit. Autoarea a cunoscut-o pe CICA târziu, când era pensionară, prin intermediul nepoatei acesteia, pe care o pregătea la matematică. Cealaltă proză, GRUIA, este o frumoasă poveste despre atașamentul unui câine față de prietenii lui de joacă, copiii familiei.
Atât stilul, cât și structura celor două proze atestă maturitatea scriitoricească la care a ajuns între timp scriitoarea și se datorește talentului înnăscut cât și perseverenței.
Mai târziu doamna R.F. a scos o carte numai cu cele două proze, pe care a editat-o la Iași și a primit încă un premiu.
Despre cărțile doamnei R.F. s-a scris mult în ultimul timp în presa locală. Astfel de articole au scris d-l director Maximinian Menuț, d-l ziarist Ioan Lazăr, d-na Floarea Pleș, președinta ASTREI NĂSĂUD, d-l Mititean Ioan, președintele LIGII SCRIITORILOR din Năsăud și a apărut o scurtă relatare chiar în revista AGORA, sub semnătura d-lui redactor șef Patca Iulian. De curând președinta societății CONEXIUNI, d-na profesoară Elena M. Câmpan i-a făcut o frumoasă prezentare la TV Bistrița în cadrul emisiunii de miercuri la orele 19:00.
Așa stând lucrurile socot ca ar fi de prisos sa mai repet ceea ce s-a spus de către antiscriitori, așa că mă mărginesc să o felicit pe doamna R.F. și închei cu un catren pe care i l-am dedicat în ultima mea carte: „A țâșnit ca din pământ,/ Cu merinde din cuvânt/ Și o ține tot așa,/ Nu i-a ruginit struna!/”
Am scris aceste rânduri la cererea doamnei R.F.

Comentarii

29/03/17 15:47
Rodica Fercana

Stimată d-nă Virginia care mi-ați dat primul impuls și benefic totodată în editarea poeziilor mele la Karuna Bistrița, acum în Cluj Napoca, vă mulțumesc pentru cuvintele dv.de apreciere și de îndemn. Într-adevăr, când mi-ați spus la telefon catrenul dedicat mie am zis că poate îl transpuneți cu o notă de lector așa cum dv. o știți face.Felicitări pentru cronica adresată scrierii dv. de către scriitoarea din USR, în Răsunetul.

29/03/17 18:26
George Carp

Nu prea ştim ce este proprietatea termenilor. Consultaţi DEX şi vedeţi ce înseamnă termenul "operă".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5