Inspectorul general Camelia Tabără: Unităţile şcolare din Bistriţa-Năsăud, pregătite pentru sezonul rece

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că nu vor exista probleme în asigurarea încălzirii, a furnizării de apă și de energie electrică în unitățile de învățământ de pe raza județului, în perioada sezonului rece. Cel puțin așa au raportat directorii instituțiilor școlare din Bistrița-Năsăud, cei care colaborează cu autoritățile locale pe această temă.

         „În anul școlar 2014-2015, la nivelul județului nostru funcționează 353 unități școlare, dintre care 114 cu personalitate juridică și 239 sunt structuri. Dintre acestea 83 sunt în mediul urban și 270 în mediul rural. (...) Din ce avem noi ca informaţii, este asigurată furnizarea energiei electrice în condiţii normale, în ceea ce priveşte alimentare cu apă, putem constata că în acest an avem mai multe unităţi racordate la reţeaua de apă potabilă”, a menţionat prof. Camelia Tabără. Potrivit acesteia, 232 unităţi şcolare sunt racordate la reţeaua de alimentare cu apă, în alte 17 unităţi se folosesc hidrofoare, iar peste 100 de unităţi şcolare folosesc apa din ...fântâni, precum Târlişua, Spermezeu, Căian, Archiud, Pintic, Ocniţa, Arcalia, Sărăţel, Sânmihaiu de Câmpie, Ilva Mică.

Pentru încălzire, în 9 unităţi şcolare se foloseşte energia electrică (Satu Nou, Agrişu de Jos, Şieu Sfântu, Dobricel, Blăjenii de Jos etc. ), în 96 de instituţii de învăţământ – gazele naturale, iar în aproape 240 de şcoli şi grădiniţe  - lemne. „În majoritatea şcolilor este asigurată cantitatea de lemne pentru sezonul rece”, a punctat inspectorul şcolar general, doar în câteva unităţi aprovizionarea fiind la nivelul de 80% din necesarul de combustibil.

***

Altfel, şi microbuzele şcolare sunt pregătite pentru sezonul rece. Din cele 75 de microbuze care asigură transportul elevilor, toate  sunt echipate cu cauciucuri de iarnă, mai puţin la Chiochiş, a punctat inspectorul şcolar Gavril Câmpan.  

Comentarii

21/11/14 12:19
Alt cititor ...

Va dati seama ce cheltuieli greu de suportat exista pe " spatele" Copnsiliilor locale ( primariilor ) , cu energia termica si electrica de la toate scolile ?
Nu mai bine ar fi schimbarea legii invatzamantului si "vacantza mare" sa fie incepand din 20 decembrie, a anului in curs si pana in 1 martie a anului care urmeaza si anul de invatzamant sa fie in perioada 1 martie - 20 decembrie ( cu vacantele aferente dintre trimestre... ) ?
In lunile de iarna, in scoli, sa fie mentinuta doar o temperatura de "veghe" sa nu inghete instalatiile de apa si gaz. Incepand cu 1 martie si pana cam prin 1 noembrie , va dati seama ca in scoli n-ar trebui nici caldura si nici lumina artificiala, sau ar fi foarte limitata.
Nu inteleg de ce ne facem singuri greutati si cheltuieli aiurea si banii dati pe caldura si lumina electrica, n-ar fi folositi pentru modernizarea scolii, sau pentru alte urgentze... !
Unii "dascali"... sustin in sus si tare ca vezi doamne, copiii vara nu pot invatza din cauza caldurii, de parca la noi am fi Africa... ori "Sahel"... , dar nu se gandesc si la faptul ca foarte multi copii, la sate si catune, merg Km intregi pe jos, iarna, pe intuneric, prin ploi, frig si nameti si unii chiar prin zone periculoase... pe cand in sezonul "cald"... acest "drum" n-ar fi peiruclos si ar fi o adevarata placere... o adevarata "inviorare" pana la scoala de care apartin copiii navetisti, iar cheltuielile enorme, n-ar mai sufoca bugetele locale .
Cine ne opreste sa facem acest lucru ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5