A început campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon

Campania de vaccinare împotriva gripei de sezon a debutat, ieri, şi se va desfăşura până la sfârşitul lunii ianuarie 2011. Campania vizează reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

În prima tranşă au fost repartizate judeţului nostru 21.000 de doze de vaccin din cele 24.000 solicitate de Direcţia de Sănătate Publică. Medicii epidemiologi spun că, dozele primite le sunt suficiente, dacă e să ţinem cont că, anul trecut, au ales să-şi facă vaccinul 19.000 de bistriţeni.

Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală şi pentru persoanele care nu intră în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru că este considerat singura modalitate eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor.

În anii anteriori, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost trimise de la nivel naţional în jur de 24.000 de doze pentru vaccinarea antigripală. În 2009, pe lângă acestea au mai fost trimise circa 25.000 de doze de vaccin AH1N1, în valoare de peste doua miliarde de lei vechi.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare antigripală, ca în fiecare an, aceasta se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

Creşte numărul îmbolnăvirilor de sezon

Numărul bistriţenilor afectaţi de boli ale căilor respiratorii creşte de la o zi la alta, cei mai vulnerabili fiind copiii. Asta demonstrează datele raportate de medicii de familie din judeţ şi de medicii specialişti către Direcţia de Sănătate Publică.

La sfârşitul lunii octombrie, Direcţia de Sănătate Publică a înregistrat 1.524 de cazuri de viroze şi 142 de pneumonii. Aproape 60 de persoane au necesitat internare ca urmare a apariţiei unor complicaţii. Potrivit specialiştilor, afecţiunile respiratorii virale au vizat atât copiii, cât şi persoanele adulte, în special cele de vârsta a treia.

Pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire, medicii recomandă evitarea aglomeraţiilor, iar cei bolnavi să nu fie prezenţi în colectivităţi. Copiii şi vârstnicii trebuie să consume în această perioadă foarte multe fructe şi legume proaspete şi suplimente de vitamina C, pentru a evita drumurile la medic sau la spital.

Specialiştii se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să se menţină ridicat în perioada următoare, iar persoanele cu afecţiuni cronice şi copiii sunt sfătuiţi să se prezinte la medicul de familie pentru a efectua vaccinul antigripal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5