Împăduriri integrale pe 430 de hectare din Bistriţa-Năsăud! Peste două milioane puieţi plantaţi

În primăvara anului 2017, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost executate împăduriri integrale pe o suprafață de 429,39 ha din care 24,91 ha sunt proprietate publică a statului și 404,48 ha proprietate publică a unităților administrativ- teritoriale, fiind plantați peste 2,1 milioane de puieți, potrivit datelor transmise de Garda Forestieră Judeţeană Bistriţa-Năsăud.

Potrivit sursei citate, au fost făcute completări în plantațiile înființate în fondul forestier în anii anteriori, pe o suprafață de 72,93 ha  (2,48 ha proprietate publică a statului și 70,45 ha proprietate publică a unităților administrativ- teritoriale), unde au fost plantaţi peste 100.000 de  puieți.

Programul de regenerări la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud  a inclus 1318 hectare, din care 469,39 împăduriri integrale, 72,93 ha – completări, plus regenerări naturale pe o suprafaţă de 771 ha.

         În topul împăduririlor, sunt Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului – 56,38 ha, urmat de OS Dealu Negru – 55,4 ha, OS Valea Ilvei – 50,35 ha, OS Tihuţa – Colibiţa – 41,88 ha şi  OS Izvorul Someşului – 31,15 ha. 

Marea majoritate a puieților folosiți pentru executarea acestor lucrări au fost produși in pepinierele proprii ale Direcției Silvice Bistrița, ale ocoalelor silvice private și în pepinierele private din raza județului nostru.

„În perioada 15 martie-15 aprile, cu ocazia Lunii plantării arborilor, în județul Bistrița-Năsăud s-au desfășurat o serie de acțiuni publice de popularizare și educare privind rolul și importanța pădurii precum și activități practice de realizare de plantații forestiere, cu participarea unor instituții publice, ONG-uri și voluntari. Astfel de acțiuni s-au desfășurat pe raza comunelor Sânmihaiu de Câmpie, Miceștii de Cîmpie, Romuli, Șanț, Telciu, Feldru, Galații Bistriței, Poiana Ilvei etc.”, se arată în comunicatul Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud.

    În toamna anului 2017 sunt prevăzute a se efectua împăduriri pe o suprafață de 40 ha terenuri agricole degradate constituite într-un perimetru de ameliorare, amplasat pe raza comunei Budești.

    În cazul perimetrelor de ameliorare a terenurilor degradate existente pe raza județului, finanțate din fonduri bugetare și din fondul de ameliorare a fondului funciar, personalul Gărzii Forestiere acordă asistență tehnică de specialitate, propune și avizează formulele de împădurire în concordanță cu condițiile staționale, cu gradul și tipul de eroziune, execută recepția lucrărilor de împădurire, a lucrărilor de întreținere a plantațiilor, efectuează controlul anual al regenerărilor, constată și evaluează eventualele pierderi provocate de calamități.

    După realizarea “reușitei definitive”, plantațiile respective sunt incluse în fondul forestier național, sunt  predate în pază și administrare unui ocol silvic autorizat, iar beneficiarii investițiilor sunt unitățile administrativ teritoriale proprietare a terenurilor respective.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5