( Imagini inedite) Felicitări ! Năsăudeanca ce a absolvit două facultăţi în Washington

Suntem la a patra călătorie pe pământul american dintre cele două oceane, Pacific și Atlantic, locuri încărcate de farmec natural și uman, unde unitatea și diversitatea au evoluat an de an sporind sfera motivațiilor și aspirațiilor, o bună înțelegere a caracteristicelor lumii actuale de integrare și diferențiere.

A treia călătorie pe aceste locuri am finalizat-o prin cartea „De peste ocean”, iar actuala călătorie, ne gândim să o finalizăm printr-un jurnal zilnic, cu dorința de a împărtăşi cu alți cititori impresiile noastre de pe pământul american în special din lumea școlii, ce ne este în prim plan.

Am pornit pe acest drum destul de anevoios la chemarea nepoatei Călina, care în acest an a încheiat cursurile a două facultăți respectiv: franceza și italiana, cu specialitate în italiană și School of Nursing, adică facultatea de asistenți medicali.

Zilele de 9 și 10 iunie 2018, au fost aici zile de sărbătoare a studențimii americane, dar nu numai a absolvenților, ci parcă a fost o sărbătoare a întregii comunități. Îți făcea impresia că toată lumea statului Washington se îndrepta spre stadionul special amenajat sau sala festivă a Universității, spre a cinsti tineretul studios: licențiați, masteri și doctori, costumați specific  cu însemne diferite în raport cu stadiul de pregătire, stimuli pentru creativitate și inovații.

Fiecare absolvent a avut alături membrii familiei, rude, prieteni, cunoscuți, așa că stadionul a fost plin, până la refuz, cu toate ca s-a intrat cu bilete, în urma unui control la  gențile de mână. S-a creat o lume de basm, s-a simțit spiritul democratic, studenții au fost liberi să aleagă profesorii care să-i reprezinte prin cuvântul lor, la fel și reprezentanții studenților și părinților. Alături de năsăudeancă, au fost în jur de 40 persoane: părinții Livia și Nicu, fratele  ing. Călin cu logodnica Lisa, bunicii Lucreția și Ioan, unchiul și mătușa din Cluj, ing. dr. Lenuța și Gheorghe Dăian, mulți români cu cetățenia americană din București, Iași, Suceava, Oradea, Timișoara, cât și prieteni chinezi, japonezi, vietnamezi, ruși etc. După încheierea ceremoniei de pe stadion, mașinile au circulat bară la bară, ore în șir. Grupul de susținători ai Călinei, năsăudeancă după mamă din Țara lui Coșbuc și sebeșancă după tată, din Țara lui Lucian Blaga, au fost oaspeții noștri la casa cu nr. 5515 din Redmond, unde s-a cântat și recitat românește, având în prim plan cărțile noastre „În vârful peniței”.

Copiii ne-au făcut o mare surpriză, organizând expoziția de carte „Oameni locuri și fapte din Țara Năsăudului”, având un deosebit ecou al românismului în anul Centenarului, autori Ioan și Lucreția Mititean. Cele 30 de cărți expuse și comentate au creat celor prezenți nostalgia locurilor de acasă, povestind și apreciind strădania autorilor de a le aduce în suflet plaiurile românești, plaiurile năsăudene, versurile lui Coșbuc, Andrei Mureșeanu și Blaga. S-au recitat versuri din Coșbuc și Blaga, s-au fredonat cântece pe versurile lor și a Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. Suntem  mândri că am organizat o Seară literară românească în America.

Din cuvântările rostite la microfoane de universitari americani, am reținut impresiile din Cartea de Onoare a Universității cu spicuiri de la cele 143 festivități de absolvire a Universității WASHINGTON din SEATTLE, de la înființare până azi.

A apărut la microfon o doamnă, prof. univ. dr. colonel, medic militar,  căruia  corpul profesoral i-a acordat deosebita stimă ridicându-se în picioare pe tot parcursul cuvântării, datorită probabil faptelor de arme în războiul din Vietnam. În cuvântul ei, a dat tinerimii academice unele îndemnuri: „să învățăm să ne prețuim corect și să nu acceptăm orice, să nu vă opriți niciodată să visați, implicați-vă, învățați continuu, faceți doar ceea ce vă place, să fiți perseverenți oricât de greu ar fi, călătoriți cât puteți de mult în toată lumea, iubiți cu adevărat oamenii din jurul vostru și nu uitați niciodată să visați și să zâmbiți,să avem prieteni de cursă lungă și să fim mereu optimiști.”

Fiecare student a trecut prin fața corpului profesoral, a primit certificatul de absolvent pe care erau scrise cuvintele: „Viața începe la sfârșitul zonei de confort”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5