20 OCTOMOBRIE , ZIUA MONDIALA A OSTEOPOROZEI

HOTUL TACUT

Chiar daca nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la început se manifesta doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este de ex. fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila.

Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os. Dupa vârsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

Principalii factori de risc pentru osteoporoza sunt: sexul feminin - de patru ori mai multe femei decât barbati sufera de osteoporoza (in remodelarea unui os, femeia pierde 50% din partea spongioasa si 35% din cea corticala, in timp ce barbatul pierde 35%, respectiv 20%., componenta ereditara, constitutia subtire (oasele au din start o densitate mai mica), intreruperi ale ciclului menstrual (boala apare cel mai frecvent la femeile aflate la menopauza , dar exista si femei tinere cu risc inalt la osteoporoza: cele care practica in exces exercitii fizice grele , dansatoarele, anorexicele. Alti factori de risc: fumatul ( pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele), consumul de alcool (poate bloca absorbtie calciului si reduce cresterea osoasa), lipsa de miscare ( foarte expuse sunt adolescentele care de timpuriu inlocuiesc mersul pe jos la scoala cu automomobilul) etc. Cei ce duc o viata sedentara ori sunt imobilizati la pat sunt mai des atinsi de aceasta boala, chiar si miscarile pasive fiind utile!

Osteoporoza îsi anunta prezenta prin scaderea în înaltime datorita încovoierii spatelui si prin fracturi osoase. Daca aveti risc crescut, puteti efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica.

Vorbind despre preventie este foarte important aportul de calciu pentru prevenirea si stoparea osteoporozei în special în prima parte a vietii. Este vital ca tinerii sa aiba un aport adecvat de calciu. Osul pierdut mai târziu nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creste aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile în postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este bogat în calciu, dar acesta se absoarbe în cantitate redusa. Produsele vegetale bogate în calciu sunt cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde închis. Daca dieta este saraca în calciu, se poate folosi un supliment. La fel de importanta este absortia de vitamina D, exercitiul fizic regulat (ajuta la mentinerea densitatii osoase si intareste sistemul muscular si scade astfel riscul caderilor).

Daca suferiti deja de osteoporoza, nu efectuati exercitii care cresc riscul de fractura. Evitati exercitiile care suprasolicita coloana vertebrala, cum este gimnastica aerobica intensa, saritul cu coarda, sau joggingul. Nu faceti nici genoflexiuni, exercitii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exercitii care arcuiesc spatele. Evitati saritul pe saltele elastice, exercitiile pe suprafete alunecoase pentru a evita caderile. Evitati miscarea de adductie a picioarelor, întrucât ea poate duce la fracturarea unui col femural slabit.

Este esential ca persoanele trecute de 50 de ani si care stiu ca prezinta un risc de osteoporoza sa consulte medicul. La indicatia acestuia se poate face o investigatie paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza (in prezent se poate face si la Bistrita). Osteodensitometria DEXA este cea mai moderna si foloseste raze X de densitati diferite ce strabat osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii osoase.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5