Gala 20 de ani de Dor Românesc: momente artistice inedite, şampanie şi aplauze. Îmbrăcat în costum popular, preşedintele CJ, invitat de Iuliana Tudor în platourile TVR. Maestrul Ştefan Cigu a debutat vocal

Cei 20 de ani ai Ansamblului profesionist „Dor Românesc” au fost marcaţi printr-un concert aniversar în două părţi, care a avut loc pe scena Palatului Culturii Bistriţa. Evenimentul, prezentat cu profesionalism de Iuliana Tudor, îndrăgita vedetă a Televiziunii Române, a început cu un tablou de şezătoare în cadrul căruia au debutat şi dansatorii ansamblului, în coregrafia lui Adrian Paşcu. Pentru modul în care s-au prezentat în faţa publicului, pentru momentele de coregrafie proprie, nu copiată precum se obişnuieşte, coregraful Adrian Paşcu, împreună cu dansatorii merită felicitările noastre, putând spune că debutul a fost unul cu multe aplauze. Şezătoarea a cuprins şi piese interpretate de Mirela Petruş, Ioan Dordoi şi Veronica Bălan.
A urmat un al doilea tablou ce a ilustrat ceremonialul plecării feciorilor în cătănie cu Nicolae Cioancă, Oana Matei şi Felix Gălan. Tabloul al treilea a adus în centru nunta din Bistriţa-Năsăud, staroste fiind Alexandru Pugna, iar Cristina Retegan a cântat celebra „Găină”. Nu a lipsit jocul în bani. Acompaniamentul la aceste momente a fost asigurat de Taraful tradiţional format din Anghel Urs – vioară, Lengyel Robert – contrabast, Cismaş Florin – fluier şi Ciobanul Teodor – braci. Prezenţi la evenimentele importante ale ansamblului încă de la înfiinţare, Florentina şi Petre Giurgi, au adus momente din cântecul maramureşan. După o suită orchestrală semnată de maestrul Ştefan Cigu, au prezentat cântece din repertoriul propriu toţi soliştii ansamblului.
Au urmat cuvintele oficialilor, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, îmbrăcat în costumul popular năsăudean, i-a felicitat pe artişti, asigurându-i de toată preţuirea lui şi de susţinerea în promovarea actului artistic de calitate, amintind aici doar noul sediu al ansamblului - Centrul Cultural Dacia, dar şi autocarul ce va asigura condiţii mai bune de transport. Apoi primarul Ovidiu Creţu a apreciat profesionalismul artiştilor.
La rândul lui, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, membru fondator al ansamblului, a vorbit despre ce 20 de ani în care, alături de colegi, au dus tradiţiile din judeţul nostru pe cele mai importante scene ale festivalurilor din ţară. Cuvinte de laudă din partea organizatorilor, dar şi a invitaţilor, amintind aici pe cunoscutele realizatoare Elise Stan şi Florentina Satmari, au fost adresate şi îndrăgitului cuplu de artişti stabilit la Bistriţa – Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu. De altfel, Matilda Pascal Cojocăriţa este cea care semnează scenografia şi decorul spectacolului aniversar, având grijă ca totul să iasă la perfecţie, după cum spunea Iuliana Tudor.
Printre cei ce au primit Diplome de Excelenţă s-au aflat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Marinescu şi fostul director al Centrului Judeţean pentru Cultură, Nicolae Gălăţean, în mandatul cărora Ansamblul „Dor Românesc” a trecut sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură, numărul soliştilor şi instrumentiştilor crescând cu 75%, după cum afirma Gheorghe Marinescu. Astăzi, la conducerea ansamblului se află cei care au pus bazele acestui ansamblu, amintind aici pe Gavril Ţărmure – manager CJC, Ştefan Cigu – dirijor, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Alexandru Pugna – vicepreşedinte CJ.
Partea a doua a spectacolului aniversar a fost gândită ca un moment cu romanţe şi cântece de petrecere aduse în scenă de laureaţii „Crizantemei de Aur” – Domnica Dologa şi Ioachim Spân, dar şi de Alina Mavrodin – directorul festivalului „Crizantema de Aur” şi Alin Pascal, care a prezentat în premieră piese din repertoriul său. Impresionant şi momentul tată şi fiu, semnat de Ştefan şi Horaţiu Cigu. Matilda Pascal Cojocăriţa a avut şi de această dată un recital frumos, care a fost încununat de dialogul muzical cu maestrul Ştefan Cigu, care a debutat astfel ca solist vocal.
Evenimentul s-a încheiat cu un cântec semnat de toţi membrii ansamblului, adaptat momentului aniversării celor 20 de ani, şi cu un pahar de şampanie oferit tuturor spectatorilor, printre care s-au aflat şi 100 de dirijori, coregrafi, oameni de radio şi televiziune, şefi de instituţii culturale din toată ţara. În cei 20 de ani, Ansamblul profesionist „Dor Românesc” şi-a câştigat dragostea şi respectul publicului, devenind, după cum spunea Iuliana Tudor, unul dintre cele mai apreciate colective artistice din ţară, motiv pentru care Televiziunea Română i-a acordat o Diplomă de Excelenţă.
La mulţi ani, Dor Românesc!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5